Κεντρική Ελλάδα Γκρίζο φόντο Οι τρεις… σωματοφύλακες της Ευρωλίγκας

Οι τρεις… σωματοφύλακες της Ευρωλίγκας

Οι τρεις της Ευρωλίγκας

Αυτοί είναι το… ελληνικό μέλλον της Ευρωλίγκας!

Η αλήθεια είναι πως η διαιτησία στη χώρα μας έχει πάθει καθίζηση. Δεν είναι τυχαίο. Η ΚΕΔ/ΕΟΚ παραμένει, όπως κι οι προηγούμενες επί εποχής Βασιλακόπουλου, υποχείριο της εκάστοτε διοίκησης, η δε ΟΔΚΕ είχε προέδρους τον Δήμου και τον Καφφέ και τώρα έχει τον Ελευθεριάδη, που προέκυψε μετά την (τάχα μου) παραίτηση του Μπούσια. Κι αυτή είναι η κορυφή τού παγόβουνου. Μοιραία οι Έλληνες διαιτητές της Ευρωλίγκας έχουν μειωθεί αισθητά.

Όταν υπάρχουν καμία δεκαριά Ισπανοί, η παρουσία των Φούφη και Τσαρούχα (είναι κι ο Βασίλης Πιτσίλκας, που όμως αντιμετωπίζει προβλήματα με την υγεία του κι ευχόμαστε σύντομα να επιστρέψει) είναι ισχνή. Δεν είναι μόνο πρόβλημα Ευρωλίγκας, καθώς και στη ΦΙΜΠΑ ένας Πουρσανίδης έχει μείνει, αλλά σήμερα ασχολούμαστε με την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Αν δεν είχε γίνει αλλαγή στην ηγεσία της διαιτησίας της Ευρωλίγκας, αν δηλαδή δεν είχε φύγει ο Στόουκς για να τον αντικαταστήσει ο Ιερεθουέλο, πιθανότατα οι Έλληνες θα ήταν πέντε. Ο Τζανής Αγραφιώτης κι ο Γιάννης Τηγάνης ήταν στο μικροσκόπιο του Στόουκς.

Δεν είναι τυχαίο ότι αμφότεροι προσκλήθηκαν και σε τουρνουά νέων της Ευρωλίγκας στο παρελθόν, ενώ εδώ κι αρκετό καιρό τα… ραντάρ της διαιτησίας τους παρακολουθούν. Δεν είναι οι μόνοι, καθώς υπάρχει κι ο Γιάννης Μπακάλης, ο οποίος είναι πολλά υποσχόμενος, ενώ έχει και τον πατέρα του (ο Παναγιώτης είναι ενεργός στη λίγκα από την Day1), που με τον τρόπο του πιέζει -με την καλή έννοια- να του δοθεί μια ευκαιρία.

Τι θα κάνει ο Λιόλιος;

Οι τρεις διαιτητές είναι στα υπόψιν της Ευρωλίγκας τα τελευταία τρία χρόνια. Ενδεχομένως να ήταν κι άλλοι, αλλά προέκυψαν ζητήματα, που θα επιλέξουμε να μην αναφέρουμε, αν κι όλοι γνωρίζουμε. Όπως και να ‘χει, με την κατηφόρα της ελληνικής διαιτησίας και τη λειψανδρία, συμμετοχή κάποιου ή κάποιον θα είναι στη θετική κατεύθυνση. Αντίθετα, θα είναι τεράστια αποτυχία να μην τους δούμε την επόμενη αγωνιστική περίοδο στην Ευρωλίγκα.

Κάπου εδώ μπαίνει στη μέση η ΕΟΚ. Τι θα κάνει ο Βαγγέλης Λιόλιος; Θα τους επιτρέψει να γίνουν κομμάτι της Ευρωλίγκας, «πουλώντας» τη FIBA, αν μέχρι τότε δεν υπάρξει περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των δύο οργανισμών; Θυμίζω ότι διαιτητές, όπως η Τσαρούχα, κόπηκαν από τη διεθνή ομοσπονδία, καθώς η FIBA δεν αναγνωρίζει την Ευρωλίγκα.

Αν τελικά δεχθούν σήμα από τη λίγκα οι τρεις και δεν τους το επιτρέψει η ΕΟΚ (δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου, είναι το πιθανότερο σενάριο) θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνουν οι διαιτητές. Γιατί, κακά τα ψέματα, η συμμετοχή σε αγώνες Ευρωλίγκας είναι η απόλυτη καταξίωση για έναν διαιτητή, πόσο μάλλον για παιδιά, που έχουν μέλλον μπροστά τους.

Αντί επιλόγου: Πριν από λίγο, στην Καλλιθέα, έγιναν αγωνιστικά τεστ για τους κομμένους διαιτητές. «Παρών» ήταν ο Ηλίας Κορομηλάς. Ως τι αναρωτιέμαι; Ως πρώην διαιτητής, ως wannabe ΚΕΔάρχης, ως φίλος του προέδρου, άρα και φίλος τού προέδρου της ΟΔΚΕ, ως στενός φίλος τού Μαγκλογιάννη (μπράβο στο παιδί για την προσπάθεια που κάνει); Ως τι ήταν Παντελή Ελευθεριάδη; Μήπως γνωρίζουν να μας πουν ο Στέλιος Κουκουλεκίδης, ή ο Κώστας Μουζάκης, που ήταν εκεί ως ΚΕΔ; Αφήστε, αν θελήσω να μάθω πραγματικά, θα ρωτήσω τον Γιώργο Μαυραγάνη

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Γκρίζο φόντο

Δειτε επισης

Elite League: Στα Άνω Λιόσια το Final 4

Το τριήμερο 17-19 Μαΐου το Final 4 της ΕΟΚ στα Άνω Λιόσια Στο κλειστό των Άνω Λιοσίων θα φ…