Κεντρική Ελλάδα Γκρίζο φόντο Ο Ρίζικ και το κακό το ριζικό μας

Ο Ρίζικ και το κακό το ριζικό μας

Κουκουλεκίδης, Ρίζικ, Κορομηλάς

Η «εξαφάνιση» του Ρίζικ κι η επανεμφάνιση του Κορομηλά.

Υπήρξε μια καταγγελία, του διαιτητή Αμπρόσοβ, σε βάρος τού Μπόρις Ρίζικ και του Ηλία Κορομηλά. Το γνωρίζετε. Αφορούσε τον δεύτερο τελικό του Eurocup, του 2021, ανάμεσα στην Ούνιξ Καζάν (του Δήμητρη Πρίφτη, τότε) και τη Μονακό. Μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί καμία απόφαση, από την πλευρά της Ευρωλίγκας. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση.

Επειδή είναι λεπτά ζητήματα κι υπάρχει δεδομένο τεκμήριο αθωότητας, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα καταδικάσουμε κάποιον. Όχι χωρίς στοιχεία, όχι αν δεν υπάρξει επίσημη τοποθέτηση. Αυτό, όμως, δεν μας απαγορεύει να… ακολουθούμε τα γεγονότα. Κι είναι γεγονός ότι μετά έξι αγωνιστικές στην Ευρωλίγκα, ο Ρίζικ είναι εξαφανισμένος. Δεν έχει σφυρίξει ούτε ένα παιχνίδι!

Για όσους ενδεχομένως δεν έχουν ασχοληθεί ιδιαιτέρως με τη διαιτησία στο μπάσκετ, ο Ρίζικ είναι εκ των κορυφαίων διαιτητών της Ευρωλίγκας. Πέρυσι έπαιξε 35 ματς σε 34 αγωνιστικές (είχε και διπλές υποχρεώσεις), ενδεικτικό του πόσο σημαντικός ήταν για τη διοργάνωση. Φέτος δεν έχει περάσει ούτε απ’ έξω. Καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα…

Το βέβαιο είναι πως ακόμα κι αν από την επόμενη αγωνιστική ο Ρίζικ παίζει (δεν θα παίζει) ακατάπαυστα, έξι στροφές στον… πάγκο είναι τιμωρία και δη βαριά. Το πόσο βαρύτερη είναι θα το δούμε στην πράξη, από τη στιγμή που η Ευρωλίγκα προτίμησε να μην ανακοινώσει την απόφασή της. Το έκανε, δεν το ανακοίνωσε.

Όλα καλά Στέλιο μου;

Στην Ελλάδα έγινε, με προτροπή της ΚΕΔ (όλα καλά Στέλιο) πρόταση για αύξηση ορίου ηλικίας. Φωτογραφική για τρεις, εκ των οποίων ο ένας είναι εκτός ορίου, ακόμα και μετά την επέκταση (Θεωνάς), τους εξής δυο, τον Κορομηλά. Κι ενώ έγιναν όλα με συνοπτικές διαδικασίες, ο μεν Ηλίας αντιλήφθηκε ότι έχει χρόνιο πρόβλημα τραυματισμού, η δε ΟΔΚΕ ανακάλυψε ότι έχει… τεχνικό πρόβλημα (όλα καλά Στέλιο) και στο site της οι δύο που συνεχίζουν παραμένουν «ΜΗ ΕΝΕΡΓΟΙ».

Δίχως να τιμωρηθούν βγήκαν έξω από το κάδρο Ρίζικ και Κορομηλάς. Σύμπτωση. Μάλιστα, ο Έλληνας διαιτητής απείλησε -και πολύ καλά έκανε- με μηνύσεις όσους υιοθέτησαν τις καταγγελίες Απρόσοβ, αλλά και τον ίδιο τον Ουκρανό διαιτητή. Για την ώρα δεν έχει κινηθεί. Ή έχει πολλή δουλειά ο δικηγόρος του, ή υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται (όπως η «τιμωρία» τού Ρίζικ). Ο Ηλίας γνωρίζει, εγώ πάντως εξακολουθώ να πιστεύω στην αθωότητά του.

Ο Κορομηλάς είναι εδώ

Η πλάκα είναι πως παρότι αυτή τη στιγμή ο Ηλίας Κορομηλάς (εν αντιθέσει με τον Ρίζικ, που είναι -στα χαρτιά- ενεργός διαιτητής) δεν έχει ρόλο και θέση στην ελληνική διαιτησία, εμφανίστηκε χθες σε διαδικτυακή συνάντηση των διαιτητών τής Α1. Αλήθεια, ως τι συμμετείχε;

Αν όντως υπάρχει τοποθέτηση της ΦΙΜΠΑ γι’ αυτόν και τους Κάρδαρη και Ζαχαρή, αναρωτιέμαι γιατί η ΚΕΔ/ΕΟΚ δεν τους ορίζει; Αν δεν συντρέχουν λόγοι, ακόμα κι αν ο Ηλίας παραμένει τραυματίας, οι άλλοι δύο γιατί δεν παίζουν; Μήπως κάποια στιγμή να βγάλει από την άμμο το κεφάλι ο Στέλιος Κουκουλεκίδης και να δώσει απαντήσεις. Ο άνθρωπος που ως διαιτητής ήταν φόβος και τρόμος για τους γηπεδούχους, ενδύθηκε στολή στρουθοκάμηλου για να μείνει στην ΚΕΔ.

Δεν είναι ο μόνος. Ο φίλος μου Χρυσόστομος Σχινάς, που ήταν πάντα αντισυμβατικός, έχει να πει κάτι, ή του αρκεί που είναι στην ΚΕΔ; Να μας εξηγήσουν, βρε παιδί μου, πώς παίζουν «ΜΗ ΕΝΕΡΓΟΙ» διαιτητές, γιατί είναι σε συναντήσεις άνθρωποι δίχως ρόλο και θέση, πώς παίζουν στην Basket League (με τις ευλογίες τους) διαιτητές, οι οποίοι έχουν υπερβεί το όριο ηλικίας, που τα ίδια τα μέλη της ΚΕΔ έθεσαν.

Η πλάκα Στέλιο Κουκουλεκίδη είναι πως με όλα αυτά που κάνεις, σύντομα θα βρεθείς εκτός ΚΕΔ/ΕΟΚ. Λένε πως ο… κερατάς το μαθαίνει τελευταίος. Η πιάτσα έχει βουίξει ότι σύντομα θα υπάρξει νέος πρόεδρος στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας. Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω, αλλά θα είναι μεγάλη ήττα για σένα. Γιατί από… «Η» αρχίζει και το όνομα του αντικαταστάτη σου. Άλλωστε όσοι λένε «ναι» σε όλα είναι αναλώσιμοι, με μικρό προσδόκιμο ζωής…

Αντί επιλόγου: Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, έθεσε ως κριτήριο για τους διαιτητές την ηθική. Είναι ηθικό να σφυρίζουν «ΜΗ ΕΝΕΡΓΟΙ»; Είναι ηθικό ένα… τεχνικό πρόβλημα, που λέει ο πρόεδρος της ΚΕΔ, να κρατά πάνω από έναν μήνα; Είναι ηθικό να έχουν απαλλαγεί (έτσι μας είπατε) διαιτητές και να μην ορίζονται; Η ανήθικη Ευρωλίγκα «εξαφάνισε» τον Ρίζικ. Η ΕΟΚ τι σκοπεύει να κάνει;

Α και κάτι ακόμα (Στέλιο, Τόμι, Βαγγέλη): Η σιωπή -λένε- είναι χρυσός. Ενίοτε είναι συνενοχή

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Γκρίζο φόντο

Δειτε επισης

Elite League: Ηρακλής – ΝΕΜ για το 4ο εισιτήριο του Final4

Ο Ηρακλής και η ΝΕΜ διεκδικούν την 4η θέση στο Final 4. Με δύο αγώνες, έναν για τα play of…