Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Μακάμπι – Ολυμπιακός 74-79 (vid)

Μακάμπι – Ολυμπιακός 74-79 (vid)

Κάνααν, Μακάμπι, Ολυμπιακός

Νίκη χαρακτήρα ο Ολυμπιακός επί της Μακάμπι στο Βελιγράδι.

Τι κι αν (για άλλη μια φορά) υπήρξε πρόβλημα -ελπίζουμε μικρό- τραυματισμού, που έβγαλε αυτή τη φορά τον Γκος εκτός μάχης. Τι κι αν ο κορυφαίος παίκτης (Πίτερς) αποβλήθηκε με 5 φάουλ (το 5ο από ανόητη τεχνική ποινή που δέχθηκε) 3.39” πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Τι κι αν η Μακάμπι πάλεψε με λύσσα για να επιστρέψει. Ο Ολυμπιακός, έχοντας τέσσερις διψήφιους παίκτες, εντυπωσιακή άμυνα απέναντι στον Μπράουν και σπουδαία άμυνα, επικράτησε (74-79), βγάζοντας μέρος από τη… ζημιά της ήττας από την Μπασκόνια στο ΣΕΦ.

Ο Ολυμπιακός είχε (κι έχει) αριθμητικό πρόβλημα. Όταν λείπουν δύο και τρεις παίκτες, σ’ ένα ρόστερ που -έτσι κι αλλιώς- δεν είναι μεγάλο, είναι πρόδηλο ότι αλλάζει η εικόνα τής ομάδας. Κόντρα στη Μακάμπι εμφανίστηκε (για πρώτη φορά, στην ουσία) ο Λουκ Σίκμα, έπαιξε περισσότερο ο Λούντζης (10.04’’ στο πρώτο ημίχρονο) κι άλλαξε η εικόνα.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με προσήλωση στο μαρκάρισμα του Μπράουν, ο οποίος έμεινε 14.38’’ στο γήπεδο στο πρώτο μισό, έχοντας 2 πόντους με 1/5 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 2 ριμπάουντ, 4 ασίστ για 2 λάθη. Έπαινος για την άμυνα των «ερυθρόλευκων», που δεν είχαν να πονοκεφαλιάσουν για τον Μπάλντγουιν, οπότε αφοπλίζοντας τον Μπράουν είχαν αβαντάζ.

Ο Ολυμπιακός προστάτευσε το αμυντικό ριμπάουντ, δεν έδωσε τη δυνατότητα στους τυπικά γηπεδούχους Ισραηλινούς να τρέξουν και με επιθετικό πλουραλισμό ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο 1/2 του παιχνιδιού. Ο Ουόκαπ είχε 7 πόντους, από 8 Γκος και Σίκμα, 6 ο Κάνααν, 11 ο συγκλονιστικός Πίτερς. Προσθέστε ότι σκόραραν όλοι όσοι αγωνίστηκαν κι έχετε την εικόνα των φιλοξενούμενων.

Από ωραίος έγινε μοιραίος

Με 27 και 24 πόντους στα δύο πρώτα δεκάλεπτα και να μην έχει δεχθεί 20 σε κανένα από αυτά, ο Ολυμπιακός έκανε το τέλειο πρώτο ημίχρονο. Ήταν, όμως, αναμενόμενο ότι δεν θα πάει έτσι όλο το παιχνίδι. Η Μακάμπι έβγαλε αντίδραση, παρότι ο Μπράουν (πέτυχε το πρώτο καλάθι του δευτέρου ημιχρόνου) ήταν σε πολύ ρηχά νερά, σχεδόν εκτός αγώνα. Ο Ολυμπιακός άντεξε στην αντεπίθεση, αλλά προδόθηκε από τον καλύτερο παίκτη του.

Ο Πίτερς χρεώθηκε με το τρίτο του φάουλ, στην επόμενη φάση διεκδίκησε το επιθετικό ριμπάουντ κι οι διαιτητές τον έδειξαν. Με το σκορ στο 46-60 ο Αμερικανός έκανε ό,τι χειρότερο. Διαμαρτυρήθηκε, είδε το «ταυ» να σχηματίζεται κι άφησε την ομάδα του δίχως τις πολύτιμες (ως τότε) υπηρεσίες του. Το χειρότερο ήταν πως οι γηπεδούχοι πήραν ψυχολογία και για 1-2 λεπτά ο Ολυμπιακός αλλού πατούσε κι αλλού βρίσκονταν.

Το γήπεδο… κατηφόρισε. Ο Ολυμπιακός πέτυχε μόλις 13 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο, η διαφορά μειώθηκε στους 9 κι η συνέχεια ήταν ανάλογη. Δίχως τον Γκος (ένιωσε ενοχλήσεις), δίχως τον Πίτερς, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πρόβλημα στο σκοράρισμα. Ο κόουτς Μπαρτζώκας άνοιξε το ροτέισον, θέλοντας να κερδίσει το ματς από την άμυνα, άρα χρειάζονταν φρέσκα πόδια κι ανάσες.

Ο Λούντζης βοήθησε, ο Μπραζντέικις επίσης, ο Σίκμα φώναξε «παρών» κι η δουλειά ολοκληρώθηκε. Την ώρα που όλα κρίνονταν ο Σόρκιν (πονοκέφαλος για την άμυνα των «κόκκινων») ευστόχησε σε τρίποντο και μείωσε στο καλάθι. Ο Ολυμπιακός βρήκε σκορ με τον Ουόκαπ (72-76), αλλά ο Σόρκιν με 2/2 βολές στα 26’’ ξανάφερε το ματς στο σουτ (74-76).

Οι γηπεδούχοι πίεσαν, ο Ουόκαπ συγκράτησε έστω και δύσκολα την μπάλα, οπότε ο Κάτας έδωσε εντολή για φάουλ. Ο Μπραζντέικις πήγε στη γραμμή των ελευθέρων βολών με 13’’ στο χρονόμετρο. Ευστόχησε στην πρώτη, αστόχησε στη δεύτερη, αλλά μάζεψε το (χρυσό) επιθετικό ριμπάουντ, η μπάλα πήγε στον Κάνααν, ο οποίος κέρδισε φάουλ στα 7’’ και με 2/2 βολές διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

Τα δεκάλεπτα: 19-27, 36-51, 55-64, 74-79.

Δείτε εδώ το στατιστικό τού αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

ΕΟΚ: Αλλαγή ώρας στο Ηλυσιακός – Πικέρμι

Στις 20:00 αντί για τις 17:00 το Ηλυσιακός – Πικέρμι. Η ΕΟΚ με ανακοίνωση της γνωστο…