Κεντρική Elite League Elite League: Τα ιδιαίτερα στοιχεία της 1ης αγωνιστικής

Elite League: Τα ιδιαίτερα στοιχεία της 1ης αγωνιστικής

Μύκονος – Μίλωνας στη Μύκονο

Η Elite League της νέας σεζόν έτσι όπως την βλέπουν οι πρωταγωνιστές.

Μια διαφορετική παρουσίαση της Elite League, μπορούμε να βρούμε στην επίσημη σελίδα του πρωταθλήματος. Εκεί παρουσιάζονται τα στοιχεία που θα… κάνουν τη διαφορά σε κάθε παιχνίδι, κάτι που θα υπάρχει σε κάθε αγωνιστική για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Οι σημερινοί (07/10) αγώνες της Elite League:

Έλα να πάμε στο νησί…

Όχι για να χορέψουμε, ούτε να κάνουμε βουτιές, αλλά για να παίξουμε μπάσκετ. Η αναμέτρηση του ΑΟ Μυκόνου με τον Ηρακλή (17:00) δεν σηματοδοτεί μόνο το ντεμπούτο της νησιώτικης ομάδας στην Elite League Ερρίκος Ντυνάν, αλλά και την πρώτη φορά στην ιστορία του μπάσκετ στην Ελλάδα που φιλοξενείται αγώνας αυτού του επιπέδου στις Κυκλάδες.

Τα Δωδεκάνησα έχουν εκπροσωπηθεί στην δεύτερη κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ με δύο συλλόγους, τον Κολοσσό Ρόδου και τον Ιπποκράτη Κω. Όσο για το Βόρειο Αιγαίο, δεν υπήρξε ακόμα συμμετοχή συλλόγου στη δεύτερη κατηγορία, αν και φυσικά έχει καταγραφεί η συμμετοχή του Ηφαίστου Λήμνου στη Basket League.

Ο «αιωνόβιος» και οι «πρωτάρηδες»

Η περίοδος που ξεκινά σήμερα είναι η 24η του Δημήτρη Χουχουλή στον πάγκο του Πανερυθραϊκού. Έχοντας οδηγήσει την ομάδα των βορείων προαστίων σε πάνω από 650 επίσημα ματς, από την Γ’ ΕΣΚΑ ως την Elite League Ερρίκος Ντυνάν, ο Χουχουλής πάντα αισθάνεται «δημιουργικό άγχος», όπως λέει, πριν από κάθε πρεμιέρα, όπως η σημερινή με αντίπαλο τον Μίλωνα (17:00).

Οι πρωταγωνιστές του ματς φαίνονται στο παρκέ κι εκεί θα αποδοθούν τα εύσημα, ωστόσο πριν αυτό αρχίσει το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται σε δύο πρόσωπα. Το πρώτο είναι ο Νεμάνια Μανοϊλοβιτς, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο ξένο στην ιστορία του συλλόγου (την περασμένη σεζόν ο Πανερυθραϊκός αγωνίστηκε με αμιγώς ελληνικό ρόστερ). Δεν είναι άγνωστος, βέβαια, από την κατηγορία, αφού διακρίθηκε τις περασμένες σεζόν με τη φανέλα του Τρίτωνα. Το δεύτερο είναι ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ, ο οποίος θα αγωνιστεί με το καθεστώς του «διπλού δελτίου» από τον Παναθηναϊκό. Η συμφωνία ψηνόταν για καιρό, όμως ανακοινώθηκε μόλις πριν λίγα 24ωρα.

Ο ρέκορντμαν «Μαθουσάλας»

Δεν γνωρίζουμε αν ο Γιώργος Μάνταλος επιλέξει να χρησιμοποιήσει τον Άκη Καλλινικίδη στη βασική πεντάδα της ΝΕ Μεγαρίδος στο ματς με τον Χαρίλαο Τρικούπη (17:00). Τη στιγμή που θα γίνει αυτό ο τζέντελμαν αυτός του ελληνικού μπάσκετ θα έχει σπάσει ακόμα ένα ρεκόρ… μακροβιότητας. Πριν ένα μήνα (8/9) συμπλήρωσε τα 46 του χρόνια, ωστόσο επιστρέφει για μια σεζόν ακόμα για να δείξει ότι το μπάσκετ είναι πρώτα ψυχή και καρδιά και μετά κορμί.

Κάνω come back

Εντυπωσιακή, αν μη τι άλλο, η είδηση της επιστροφής του Ίαν Βουγιούκα στα μπασκετικά παρκέ. Έχοντας αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2021 από τον Παναθηναϊκό, μετά την κατάκτηση τεσσάρων πρωταθλημάτων κι έχοντας πάνω από 15 διαφορετικούς τίτλους στην καριέρα του, ο δρόμος του τον έφερε στη Νέα Σμύρνη και τον Πανιώνιο. Άλλο ένα κίνητρο για να παρακολουθήσει κανείς το πρώτο τηλεοπτικό ματς της Elite League Ερρίκος Ντυνάν για την περίοδο 2023-24 ανάμεσα στον Πανιώνιο και την Ελευθερούπολη (16:00).

Σε άλλο έργο πρωταγωνιστές…

Στις 18 Μαρτίου 2023 η Δόξα Λευκάδας υποδέχτηκε τον Έσπερο Λαμίας για το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής (3ος όμιλος). Οι φιλοξενούμενοι απέδρασαν από το νησί του Ιονίου με νίκη σ’ ένα συναρπαστικό και χορταστικό από πλευράς σκορ ματς (94-84). Δεν έχουν περάσει ούτε οκτώ μήνες από τότε και οι δρόμοι τους διασταυρώνονται πάλι (17:00), στο ανώτερο επίπεδο της Elite League Ερρίκος Ντυνάν, αλλά με την ίδια προσδοκία για πλούσιο θέαμα.

Ο Ντίνος Καλαμπάκος και ο ΓΙάννης Σοφογιάννης δεν είναι οι μόνοι που αποτελούν συνδετικό κρίκο με εκείνο το παιχνίδι. Οι δύο προπονητές των νεοφώτιστων ομάδων συνεχίζουν στους πάγκους των ομάδων με ακόμη μεγαλύτερες φιλοδοξίες και… αλατοπίπερο, αυτή τη φορά, την παρουσία ενός ζευγαριού ξένων παικτών στη διάθεση του καθενός.

Μετά από 17 πέτρινα χρόνια

Τις πρώτες 21 σεζόν της δεύτερης κατηγορίας, από το 1986-87 ως το 2006-07, ο Μίλωνας ήταν από τους τακτικότερους θαμώνες αυτού του επιπέδου. Παρών σε 15 ραντεβού, με δύο ανόδους και 181 νίκες, αριθμός που τότε αποτελούσε ρεκόρ για την κατηγορία. Πέρασαν 17 πέτρινα χρόνια μέχρι οι Νεοσμυρνιώτες να γευτούν τη χαρά της επιστροφής. Σήμερα είναι η στιγμή να το χαρούν, στο παιχνίδι με τον Πανερυθραϊκό (16:30) στο “Στέλιος Καλαϊτζής”.

Ο ένας παλιός «καλοσωρίζει» 24 νέους

Η εσοδεία των ξένων παικτών, που δίνουν το δικό τους χρώμα στην Elite League Ερρίκος Ντυνάν, είναι όχι μόνο πιο πλούσια από την περσινή, αλλά και κατά πολύ ανανεωμένη. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, μόνο ένας παίκτης που αγωνίζεται με το καθεστώς του ξένου βρίσκεται για δεύτερη σεζόν στην ίδια ομάδα, ο Τάιλερ Γκαθράιτ της Ελευθερούπολης. Κι αυτός, βέβαια, βρέθηκε εκεί στη μέση της προηγούμενης περιόδου, έχοντας ξεκινήσει στον Ηρακλή.

Κατά τα άλλα, άλλοι δύο ξένοι παίκτες είχαν πέρυσι συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Elite League Ερρίκος Ντυνάν, με άλλη φανέλα: Ο Νεμάνια Μανοϊλοβιτς του Πανερυθραϊκού αγωνιζόταν στον Τρίτωνα και ο Κρεγκ Βίκτορ του Αίαντα Ευόσμου στο Ψυχικό. Άλλοι δύο αγωνίζονταν στην Ελλάδα, αλλά σε διαφορετικές κατηγορίες (ο Στιβ Μπαρτ του Μίλωνα έπαιξε στον Ιωνικό της Basket League και ο Βουκ Τζόρτζεβιτς της Δόξας Λευκάδας στη Μύκονο της Β’ Εθνικής.

Η λίστα, βέβαια, θα ήταν μεγαλύτερη με τον Ντόνοβαν Μάρσαλ, ο οποίος αγωνίστηκε πέρυσι στον Αμύντα και είχε συμφωνήσει με τον Πανιώνιο, πριν το νήμα της ζωής του κοπεί τόσο πρόωρα και άδικα σε τροχαίο δυστύχημα στις 26 Ιουλίου.

Γεύση από την Ελλάδα είχαν στο παρελθόν και ο Τζάστιν Μπέικερ του Ηρακλή (έπαιξε δύο ματς με τον Ερμή Αγιάς το 2019), ο οποίος πέρυσι αγωνίστηκε στη Ρουμανία, αλλά και ο Στέφαν Τζόρτζεβιτς του Εσπέρου Λαμίας, ο οποίος είχε αγωνιστεί σε έξι διαφορετικές ελληνικές ομάδες (πέρυσι στη Λέσκοβατς της πατρίδας του).

Από τους «παρθένους» 17 που απομένουν, οι πέντε μας έρχονται κατευθείαν από το αμερικανικό κολλεγιακό μπάσκετ, μια ενδεκάδα από διάφορα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Α’ ή Β’ κατηγορίας (Γεωργία, Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Τουρκία) και ένας, ο Τζόρτζι Πασέκο-Ορτίθ από το «εξωτικό» πρωτάθλημα του Πουέρτο Ρίκο.

Επιστροφή με συγκίνηση

Η επιστροφή του Περικλή Ταυρόπουλου στα «λημέρια» της δεύτερης κατηγορίας του ελληνικού μπάσκετ προκαλεί συγκίνηση. Στην αρχή της 44ης σεζόν του ως πρώτος προπονητής και με εμπειρίες από τα ανοιχτά της ΕΣΚΑ και τον Άγιο Σώστη μέχρι τα σαλόνια της Basket League, ο νυν προπονητής του Πανιωνίου είναι ο ιστορικός συνδετικός κρίκος της Elite League Ερρίκος Ντυνάν με τις πρώτες σεζόν της Α2. Ο Ταυρόπουλος οδήγησε την ομάδα του Εσπέρου Καλλιθέας την δεύτερη μόλις σεζόν παρουσίας της Α2 (1987-88) και την περίοδο 1989-90 αναδείχτηκε πρωταθλητής της κατηγορίας με τον Παπάγου.

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Elite League

Δειτε επισης

Elite League: Το πρόγραμμα του Final four

Το πλήρες πρόγραμμα του final four της Elite League. Στο κλειστό των Άνω Λιοσίων θα φιλοξε…