Κεντρική Basket League ΕΣΑΚΕ ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 64-77

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 64-77

Γκίλμορ, Αντετοκούμπο, Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ

Άνετα στον τελικό ο Παναθηναϊκός. Πρώτο «αιώνιο» ντέρμπι τίτλου της χρονιάς.

Ο Λεσόρ κυριάρχησε στο «ζωγραφιστό», ο Παναθηναϊκός χτύπησε από το τρίποντο τον ΠΑΟΚ και μ’ ένα διάστημα απόλυτης κυριαρχίας στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου επέβαλλε την κυριαρχία του (64-77). Πλέον οι δύο «αιώνιοι» θα αναμετρηθούν αύριο, αλλά μόνο ένας μπορεί να σηκώσει το κύπελλο.

Το πρώτο μισό του αγώνα δεν προσφέρθηκε για συμπεράσματα. Δύο διαφορετικές εικόνες, ανά δεκάλεπτο, καμία (φαντάζομαι) αντιπροσωπευτική για την ομάδα του Εργκίν Αταμάν. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, αλλά την προσοχή του στραμμένη μόνο στην επίθεση, ενώ στη δεύτερη περίοδο πρόσεξε περισσότερο την άμυνα, χάνοντας επιθετική ενέργεια.

Κυρίαρχος ο Γάλλος

Ο Ματίας Λεσόρ ήταν σημείο αναφοράς στην επίθεση κι ο μοναδικός διψήφιος των «πρασίνων». Ο Σλούκας με μόλις ένα εύστοχο τρίποντο, αλλά κι έξι ασίστ, τον αξιοποίησε στο έπακρο. Ο Γκάι ήταν θετικότατος, όχι τόσο ο Ερνανγκόμεθ, ενώ ο Κώστας Αντετοκούνμπο είχε κάποιες καλές προσπάθειες στο πίσω μέρος του γηπέδου.

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να μην έχει ακόμα τη σφραγίδα τού προπονητή του, θέλει δουλειά για να δέσει, αλλά είναι ομάδα Φώτη Τακιανού. Μοιράζει το σκορ, πιέζει τον αντίπαλο, δεν παραιτείται. Αξιοσημείωτο είναι πως για 20 λεπτά οι τυπικά γηπεδούχοι δεν πέτυχαν τρίποντο (0/6 προσπάθειες), αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να είναι κοντά στο σκορ. Και θα ήταν σε απόσταση καλαθιού, αν δεν έμπαινε το μπάζερ τού Γκάι.

Έβρεξε τρίποντα στη Ρόδο

Ο ΠΑΟΚ έπαιρνε ό,τι του έδινε η αντίπαλη άμυνα. Οι παίκτες του προτίμησαν την εύκολη λύση του μακρινού σουτ, καθώς κοντά στο καλάθι υπήρχε ο Γάλλος, που έκανε μπούλινγκ. Χρειάστηκαν εννέα προσπάθειες, για να πετύχει ο Μαργαρίτης το πρώτο «ασπρόμαυρο» τρίποντο, ο Χάρισον τον ακολούθησε και το καλό ξεκίνημα των «πράσινων» στο δεύτερο ημίχρονο (33-43) εξανεμίστηκε (41-45).

Ο Παναθηναϊκός είχε σημείο αναφοράς τον Λεσόρ, αλλά από το τρίποντο έκανε τη διαφορά. Με το σκορ στο 45-50 ο Γκάι πέτυχε 2/2 τρίποντα, ο Γκραντ ευστόχησε σε 3/3 βολές (φάουλ σε προσπάθεια για τρίποντο) κι ο Βιλντόζα με 3/3 τρίποντα πήγε τη διαφορά στο 45-68, δίνοντας τέλος στις όποιες ελπίδες είχε ο τυπικά γηπεδούχος ΠΑΟΚ να διεκδικήσει την πρόκριση.

Ο Γκάι έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του, ο Βιλντόζα βγάζει ποιότητα, ο Σλούκας έκανε τη δουλειά του, για τον Λεσόρ τα είπαμε, ο Αντετοκούνμπο (ευχάριστη έκπληξη) είχε φάσεις για Top10 στην άμυνα, ο Ερνανγκόμεθ χωρίς να… βγάλει μάτια ήταν διψήφιος. Ο Παναθηναϊκός έχει ποιότητα κι αυτό φαίνεται.

Ο Αταμάν δίχως να ανεβάσει ιδιαίτερα στροφές έδειξε ότι είναι το αφεντικό, αλλά και πως χτίζει κάτι ιδιαιτέρως καλό. Προδήλως θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να γίνουν ομάδα οι εξαιρετικές μονάδες, για να βγουν αυτοματισμοί, όμως ο Παναθηναϊκός δείχνει ότι είναι σε σωστό δρόμο με το… καλησπέρα.

Στον ΠΑΟΚ πρέπει να πιστώσουμε το γεγονός ότι δεν παράτησε το παιχνίδι, όταν η διαφορά ξεπέρασε τους 20 πόντους. Αντιθέτως, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι οι αντίπαλοι επαναπαύτηκαν, μείωσε στους 12 (62-74 στο 36.50′), στέλνοντας μήνυμα προς όλους, ότι αν κάποιος τον υποτιμήσει μπορεί να μπλέξει. Ο Αταμάν υποχρεώθηκε να πάρει τάιμ άουτ και να επαναφέρει τους… βασικούς (Σλούκας, Λεσόρ, Γκάι) για να έχει καλύτερο έλεγχο ρυθμού. Και το πέτυχε, καθώς ο «δικέφαλος» πέτυχε μόλις δύο πόντους από βολές, στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Τα δεκάλεπτα: 18-22, 33-38, 45-65, 64-77.

Δείτε εδώ το στατιστικό τού αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε ΕΣΑΚΕ

Δειτε επισης

ΕΣΑΚΕ: Συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό για την πρόκριση στο F4

Ο ΕΣΑΚΕ συνεχάρη τον Παναθηναϊκό για την πρόκριση στο F4 Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει σε Fina…