Κεντρική Basket League Ολυμπιακός Το «plan B» του Γιώργου Μπαρτζώκα

Το «plan B» του Γιώργου Μπαρτζώκα

Ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα, με Κάνααν και ΜακΚίσικ

Ρώτησε κανείς τον Μπαρτζώκα αν θέλει περιφερειακό;

Καθημερινά γράφονται ονόματα για να γεμίσει η περιφέρεια του Ολυμπιακού. Αίφνης, ορισμένοι φίλοι τής ομάδας αγωνιούν για το μέλλον της, θεωρούν ότι υπάρχουν δυσαναπλήρωτα κενά, ότι η φυγή των δύο δημιουργών (ΣλούκαςΒεζένκοφ) ισοδυναμεί με… καταστροφή, αν δεν υπάρξει «εδώ και τώρα» αναπλήρωση, από παίκτες πρώτης γραμμής. Τον Μπαρτζώκα, προφανώς δεν τον έχει ρωτήσει κανείς.

Εμείς επιχειρούμε να καταγράψουμε το «plan B» του Ολυμπιακού. Προσέξτε: Δεν είναι η βασική σκέψη, αλλά δεν είναι και να το προσπερνάς. Είναι δεδομένο ότι οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν παίκτη στο «4», ο οποίος μαζί με τον Τανούλη θα ολοκληρώσουν τις κινήσεις στους ψηλούς. Για τους «κοντούς» μπορεί να περιμένει, ου μην και να πάει με αυτούς που έχει ο «κόουτς Β».

Τα «κλειδιά» του Μπαρτζώκα

Κανείς δεν λέει ότι είναι τυχαίος παίκτης ο Σλούκας. Το πώς θα αντικατασταθεί είναι ζητούμενο. Υπάρχει ένα σχέδιο Μπαρτζώκα, βάσει του οποίου ΔΕΝ θα γίνει άλλη προσθήκη στην περιφέρεια. Όχι άμεσα. Κι εξηγώ:

Στη θέση του πόιντ γκαρντ ο Ολυμπιακός έχει τους Ουόκαπ, Γκος και Λούντζη. Ο νεαρός έχει δικαιώσει τον Μπαρτζώκα σε δύσκολα ματς (θυμηθείτε το περσινό στο Μονακό, αλλά και φέτος το τρίτο ματς με τον Παναθηναϊκό) και πλέον είναι ώρα να κάνει το step up.

Στη θέση «2» μπορεί να παίξει ο Γκος σε κάποια σχήματα, υπάρχει πάντα ως «back up» λύση ο Λαρεντζάκης. Βασικός σαφέστατα θα είναι ο Κάνααν, από τον οποίο οι «ερυθρόλευκοι» περιμένουν περισσότερα, καθώς είναι δεύτερη χρονιά στο λιμάνι κι αν κάνει εμφανίσεις όπως αυτές με τη Φενέρμπαχτσε, πολλά θα είναι διαφορετικά.

Στην… παρέα μετρήστε και τον ΜακΚίσικ, που -σε αυτό το σχέδιο Μπαρτζώκα– θα κατεβεί περισσότερο στο «2». Έτσι ο Ολυμπιακός αποκτά ενέργεια, ύψος στην περιφέρεια, παίκτες που ΟΛΟΙ παίζουν άμυνα στο όριο, το παιχνίδι δηλαδή που αρέσει στον κόουτς και φέρνει αποτελέσματα.

Όλοι μια θέση κάτω

«Κλειδί» στον σχεδιασμό είναι να μπορεί -μέσα στο παιχνίδι- να κατεβεί ο Πίτερς στο «3», εξ ου κι η σκέψη για τον Σίκμα. Με τον Παπανικολάου να είναι η κόλλα, τον Λάρε και τον ΜακΚίσικ να μπορούν να παίξουν στις δύο θέσεις, ο Αμερικανός μπορεί να προσφέρει λύσεις, κάτι που φάνηκε και στον αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.

Αυτό το πλάνο είναι «πάμε και βλέπουμε». Ξεκινάμε έτσι, αν δεν βρεθεί κάτι εξαιρετικό στον δρόμο μας, κι αν διαπιστώσει το τεχνικό τιμ ότι υπάρχει έλλειψη, θα κινηθεί (μην ξεχνάτε ότι θα έρθουν στην πορεία και τα κοψίματα του ΝΒΑ).

Μπορεί ο κόσμος να… τρελαίνετε, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι. Για τον Μπαρτζώκα, που σπάνια παίζει με 12 παίκτες, όπως κι οι περισσότεροι προπονητές, το υλικό είναι αρκετό. Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως δεν θα διαταραχθούν οι ισορροπίες στην ομάδα, με την προσφορά πακτωλού χρημάτων σε έναν παίκτη, όποιος κι αν είναι αυτός.

Οι «κόκκινοι» θα μείνουν πιστοί στο πλάνο τους, άλλωστε και με τον Μιλουτίνοφ αυτή ήταν η προσέγγιση. «Τόσα κι αν θέλεις έλα». Δεν πρόκειται να υπάρξουν ανισότητες (οικονομικής φύσης), καθώς πρωταρχικό μέλημα είναι τα αποδυτήρια κι έπεται το παρκέ. Η φιλοσοφία Μπαρτζώκα είναι όποιος μπει, όποιος βγει, να μην αλλοιωθεί η εικόνα της παρέας, το «εμείς» να υπερτερεί του «εγώ» και με παίκτη ο οποίος θα παίρνει διπλά χρήματα από άλλους πρωτοκλασάτους αυτό δεν γίνεται.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ολυμπιακός

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Θα δώσουμε το 100% στο επόμενο»

Στον τρόπο που διαχειρίστηκε η ομάδα του το παιχνίδι, στάθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο Ολυμ…