Κεντρική Ελλάδα Γκρίζο φόντο Απίστευτο: «Αθωώνουν» τον Παναθηναϊκό οι διαιτητές

Απίστευτο: «Αθωώνουν» τον Παναθηναϊκό οι διαιτητές

Τι δεν έγραψαν οι διαιτητές

Τα έκαναν θάλασσα οι διαιτητές τού τελικού!

Γράψαμε χθες (δείτε εδώ) ότι οι διαιτητές του τέταρτου τελικού, ο οποίος διακόπηκε σε βάρος του Παναθηναϊκού, δεν εφάρμοσαν -ως όφειλαν- τον κανονισμό. Έτσι, στο φύλλο αγώνα έχει αναγραφεί λανθασμένο σκορ (0-20). Αλλά αυτό είναι το λιγότερο…

Κάποιοι είπαν «δεν τρέχει και τίποτα», σημασία έχει το αποτέλεσμα όχι το σκορ. Αυτό που έχει σημασία είναι να εφαρμόζεται ο κανονισμός. Κι οι εικασίες περί εφαρμογής του κανονισμού της FIBA από τους διαιτητές (έτσι υποστήριξαν φιλικά προσκείμενοι) πέφτει στο κενό.

Αυτός είναι ο κανονισμός διαιτησίας FIBA, λόγω υπαιτιότητας.
arthro20 photo

Και αυτό είναι η ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ, στον ΙΔΙΟ Κανονισμό Διαιτησίας.
arthro fiba photo

Βλέπετέ κάπου ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ σε επεισόδια; ΟΧΙ, γιατί αυτό αφορά άλλον κανονισμό: Τον κανονισμό του πρωταθλήματος. Σε απλά ελληνικά στο Φ.Α έχει γραφτεί ΛΑΘΟΣ λόγος κι έχει χρησιμοποιηθεί από τους διαιτητές ΛΑΘΟΣ ΑΡΘΡΟ και ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (Κανονισμός Διαιτησίας), για τη διακοπή του αγώνα.

Κανονικά οι διαιτητές έπρεπε να εφαρμόσουν τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΕΣΑΚΕ (Άρθρο 26). Άλλωστε, στον κανονισμό Διαιτησίας FIBA, όσο και να ψάξει κάποιος η λέξη ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ δεν υπάρχει. Τα καθήκοντα των διαιτητών, σύμφωνα με τον Κανονισμό Διαιτησίας ΔΕΝ αφορούν τις κερκίδες και τα όποια επεισόδια…

arthro 47 photo

Αυτό που αναφέρεται «ακριβώς πίσω από τις γραμμές» εννοεί τα 2 μέτρα εκτός του αγωνιστικού χώρου. Αυτό που δίνει δικαίωμα στους διαιτητές να διακόψουν έναν αγώνα, εξαιτίας επεισοδίων, είναι ο Κανονισμός Πρωταθλήματος ΕΣΑΚΕ, ή οποιαδήποτε άλλης διοργάνωσης. Και όπως είπαμε το Άρθρο 26, λέει ακριβώς πως διακόπτεται ένας αγώνας εξαιτίας επεισοδίων.

Πώς και γιατί αθωώνεται ο Παναθηναϊκός

Οι διαιτητές έχασαν την μπάλα. Αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Φύλλο Αγώνα: «Ερωτηθής ο Γενικός Διευθυντής της ΚΑΕ (σ.σ. Παναθηναϊκός), αν υπάρχει τεχνικός εξοπλισμός για τη συνέχιση του αγώνα, η απάντηση ήταν αρνητική: «ΟΧΙ». Έχοντας υπόψην όλα τα ανωτέρα και βάσει του άρθρου 20 του κανονισμού παιδιάς (απώλεια αγώνος, λόγω υπαιτιότητας) ο αγώνας διεκόπη με υπαιτιότητα της ομάδας Α’, με τελικό σκορ 0-20».

Τι λένε εδώ οι διαιτητές; Ότι ο αγώνας διακόπηκε επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμος τεχνικός εξοπλισμός. Βλέπετε κάπου να εγκαλείται ο Παναθηναϊκός για τα επεισόδια των οπαδών του; Βλέπετε στο άρθρο 20, που επικαλούνται οι διαιτητές, αναφορά σε επεισόδια;

Τι σημαίνει αυτό; Αν ο Παναθηναϊκός επιμείνει σε όσα αναγράφονται στο Φ.Α., ΔΕΝ τιμωρείται με αφαίρεση βαθμών, αλλά με απώλεια του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Νομικίστικο μεν, ουσιαστικό παράθυρο δε, επειδή απλά οι διαιτητές έγραψαν άλλα αντί άλλων στο Φύλλο Αγώνα.

Επανέρχομαι, λοιπόν: Ακόμα κι αν δεχθώ (για χάρη της… συζήτησης) ότι δεν έχει σημασία η διαφορά (που έχει), τώρα που η αβλεψία μπορεί να οδηγήσει σε αθώωση μιας ομάδας, θα συμφωνήσουμε ότι οι διαιτητές τα θαλάσσωσαν; Κι ότι πλέον αυτό έχει αρνητική επίπτωση στον Ολυμπιακό, καθώς χάνει ένα… πλεονέκτημα, που αποκτά ένεκα των επεισοδίων και της διακοπής του τελικού, την επόμενη σεζόν.

Κύριε Λιόλιο, να τους χαίρεσαι τους εκλεκτούς σου διαιτητές. Μια χαρά τα κατάφεραν.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Γκρίζο φόντο

Δειτε επισης

Σλούκας: «Αφιερώνουμε τη νίκη στον Πάρη»

Εξαιρετικά αφιερωμένη στον Πάρη Δερμάνη η νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μακάμπι, από τον Κ…