Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Φενέρμπαχτσε – Ολυμπιακός 71-72 (vid)

Φενέρμπαχτσε – Ολυμπιακός 71-72 (vid)

Σλούκας, Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε

Ο Ολυμπιακός έχει ΗΓΕΤΗ. Τον λένε Κώστα Σλούκα!…

Ακόμα έχει δρόμο για το Κάουνας, ακόμα τίποτα δεν έχει κριθεί, αλλά στον Πειραιά έχουν νέο… πολιούχο, τον Κώστα Σλούκα. Ο Ολυμπιακός πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα τη Φενέρμπαχτσε, έσπασε την έδρα της, σ’ ένα ματς από τα ομορφότερα της Ευρωλίγκας. Το 71-72 έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του διεθνή πόιντ γκαρντ, όχι μόνο για το τελευταίο τρίποντο, που έκρινε την αναμέτρηση.

Η κλασική πρώτη πεντάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν ανταπεξήρθε στις απαιτήσεις του αγώνα. Ο Τζεκίρι στο «ζωγραφιστό» κι ο Ντόρσεϊ από την περιφέρεια έδιναν διαρκώς το προβάδισμα στους γηπεδούχους, ο Ολυμπιακός αν και προηγήθηκε με 3-5 βρέθηκε να χάνει 11-5 με 8-0 σερί τής Φενέρ.

Την ώρα που το ταμπλό έγραφε 15-11 είχαν πετύχει 8 πόντους ο Ντόρσεϊ κι 7 ο Τζεκίρι, ο Ολυμπιακός δεν είχε ιδέες και το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 21-15. Σαν να μην έφτανε αυτό, με πέντε αναπάντητους πόντους οι Τούρκοι προηγήθηκαν με +11 (26-15).

Ο Σλούκας είχε όλες τις απαντήσεις

Όταν τα πράγματα ζορίζουν μιλούν οι ζόρικοι κι ο Κώστας Σλούκας ήταν ο πιο ζόρικος απ’ όλους. Ξεκίνησε με 2/2 βολές, συνέχισε με ασίστ στον Μπλακ, με καλάθι και φάουλ, με τρίποντο (28-25), για να περάσει μπροστά ο Ολυμπιακός με 28-29 και να κλείσει το πρώτο μισό (με άλλους πέντε πόντους του Σλούκα) με 35-38.

Χάθηκε στο τρίτο δεκάλεπτο

Η επιστροφή της… βασικής πεντάδας ήταν καταστροφική. Ο Ολυμπιακός δεν είχε λύσεις στην επίθεση, πέτυχε μόλις επτά πόντους σε 10 λεπτά κι αυτό όταν χρειάστηκε να επιστρέψει ο Σλούκας. Σε άλλο γήπεδο ο Κάνααν, κακός επιθετικά ο Ουόκαπ, ο Φαλ έχανε περισσότερες από τις μάχες που κέρδιζε, ο Βεζένκοφ σε… ρηχά νερά. Την ίδια στιγμή η Φενέρμπαχτσε ακουμπούσε στις πλάτες τού Τζεκίρι, είχε τον Καλάθη να οργανώνει σωστά το παιχνίδι της κι έδειχνε ότι πατούσε καλύτερα στο γήπεδο.

Πήγε να… «αυτοκτονήσει»

Ο Ολυμπιακός είχε καλύψει -στο πρώτο μισό- διαφορά 11 πόντων. Στην τέταρτη περίοδο βρέθηκε με 9 πίσω (60-51), με τον Σλούκα να είναι ο παίκτης, που έβγαζε τη μεγαλύτερη άρνηση στην ήττα. Ο Βεζένκοφ ήταν στον πάγκο, για να… καθαρίσει το μυαλό του κι ο Μπλακ με τον ΜακΚίσικ κλήθηκαν να δώσουν ενέργεια.

Ο Σλούκας δεν είχε χώρους να σκοράρει, αλλά έβρισκε με… κλειστά μάτια τον Μπλακ, ο ΜακΚίσικ εκμεταλλεύτηκε την ταχύτητά του, ο Βεζένκοφ επέστρεψε και με πέντε συνεχόμενους πόντους οδήγησε την ομάδα τού Μπαρτζώκα στο 13-0 (60-64). Ο Ολυμπιακός είχε επιστρέψει…

Ο Ντόρσεϊ απάντησε με πέντε συνεχόμενους πόντους, ο Σλούκας έκανε τη δική του παρέμβαση κι ο Καλάθης με τρίποντο έκανε το 69-66, 1.41’’ πριν τη λήξη. Κάπου εκεί ξύπνησαν… κακές αναμνήσεις. Ο Μπλακ μιμήθηκε τον ΜακΚίσικ (στο δεύτερο παιχνίδι τής σειράς), αστοχώντας σε δύο ελεύθερες βολές.

Ο Ολυμπιακός, με τον Ουόκαπ στον Ντόρσεϊ έσφιξε την άμυνα κι ο Βεζένκοφ με σουτ από το σπίτι του έφερε το παιχνίδι στα ίσα (69-69 στα 48’’). Κάπου εκεί οι «κόκκινοι» φλέρταραν με την ιδέα της… «αυτοκτονίας». Στα 19’’ ο Ουόκαπ πήρε το ριμπάουντ, αλλά η μπάλα έφυγε από τα χέρια του και μαζί έμοιαζε να φεύγει κι η νίκη. Το κακό ολοκληρώθηκε 3.9’’ πριν τη λήξη, με τον Γκούντουριτς να κάνει το 71-69 και να μοιάζει να χαρίζει τη νίκη στη Φενέρ.

Ειδική κατάσταση, όλοι κυνηγούσαν τον Σλούκα, πήρε την μπάλα μακριά από το τρίποντο, μπλοκαρίστηκε, βγήκε πιο πίσω, σούταρε κι άφησε… αγάλματα τους παλιούς οπαδούς του. Ο Ολυμπιακός με 25 πόντους (6/6 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 4/4 βολές), 4 ριμπάουντ, 6 ασίστ για δύο λάθη, έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του.

Τα δεκάλεπτα: 21-15, 35-38, 51-45, 71-72.

Δείτε εδώ τα στατιστικά τού αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (28/3)

Τα φώτα στο Βελιγράδι και τον Ολυμπιακό «Πλούσιο» είναι το σημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα (…