Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Ολυμπιακός – Μονακό 76-62 (vid)

Ολυμπιακός – Μονακό 76-62 (vid)

Παπανικολάου, Βεζένκοφ, Ολυμπιακός - Μονακό

Ο Ολυμπιακός είναι στον τελικό και πάει… μέχρι τέλους!

Άλλα 40 λεπτά για την απόλυτη χρονιά, από καταβολής Ευρωλίγκας, για μια ομάδα που παίρνει αυτό που αξίζει και κυρίως αυτό για το οποίο παλεύει. Ο Ολυμπιακός νίκησε με 76-62 τη Μονακό, στηριγμένος στην ανεπανάληπτη άμυνά του και στην άρνησή του να χάσει και πλέον είναι στον τελικό.

Σκεφτείτε μια ανάποδη πυραμίδα. Ο Ολυμπιακός είχε… τρεις τελικούς. Ο δυσκολότερος ήταν αυτός στο ΣΕΦ (στο 5ο ματς των πλέι οφ) κόντρα στη Φενέρμπαχτσε. Ο αμέσως πιο εύκολος ήταν αυτός στο Κάουνας, που τέλειωσε λίγα λεπτά πριν. Ο πιο εύκολος είναι ο Κυριακάτικος τελικός…

Δεν… τρελαθήκαμε. Ο Ολυμπιακός έχει ήδη κάνει ένα βήμα πιο πάνω σε σχέση με πέρυσι, άρα ήδη είναι καλύτερη η χρονιά. Βεβαίως, εδώ που έφτασε, θέλει και το τρόπαιο, αλλά γιατί όχι. Αν δεν σας απασχολεί το ότι τερμάτισε πρώτος στην κανονική περίοδο, αναλογιστείτε τι έκανε σήμερα.

Φοβικός και προβληματικός

Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός ήταν… τραγικός στο μπροστά μέρος τού γηπέδου. Χαμένα λέι απ, φόβος σε κάθε προσπάθεια, βολές στα σκουπίδια. Τίποτα δεν πήγαινε καλά. Χρειάστηκε 3.30’’ για να πετύχει το πρώτο καλάθι (πλην μιας βολής τού Βεζένκοφ), ο Σάσα κι ο Παπανικολάου έμοιαζαν πρωτόπειροι, τα χέρια τους «έτρεμαν».

Χωρίς σημείο αναφοράς στην επίθεση, πάλευε να κρατήσει χαμηλά την ομάδα του Ομπράντοβιτς και σε έναν βαθμό τα κατάφερε. Το 14-20 της πρώτης περιόδου, «φώναζε» ότι ο Ολυμπιακός μπορούσε. Και το πίστεψαν όλοι περισσότερο όταν το σκορ έγινε 22-22 με καλάθι του ΜακΚίσικ (στο 23’). Ας έβαζε ο Λόιντ, ας βομβάρδιζε ο Τζέιμς, ας προβλημάτιζε ο Οκόμπο.

Από εκείνο το σημείο, ως το τέλος του ημιχρόνου ο Ολυμπιακός χάθηκε. Πέτυχε άλλους επτά πόντους, έναν ανά λεπτό, βρέθηκε να χάνει με 29-41 κι η ανάπαυλα βρήκε την εξέδρα βουβή (δεν παίρνουμε όρκο για τους ήχους, που έβγαιναν από τα αποδυτήρια).

Εμφανίστηκε ο… πραγματικός Ολυμπιακός

Αυτό που συνέβη στην τρίτη περίοδο δεν έχει ξαναγίνει. Για να μην λέει κανείς «τα είδαμε όλα». Ο Ολυμπιακός βγήκε με το μαχαίρι στα δόντια, ο Παπανικολάου κι ο Βεζένκοφ πήραν την ομάδα στην πλάτη τους, ο Κάνααν έβγαλε συγκλονιστικές άμυνες, ο Ουόκαπ ήταν ο απόλυτος μαέστρος κι η Μονακό… εξαϋλώθηκε!

Ο Ολυμπιακός έτρεξε σερί 14-0, αλλά αυτό το έχουμε ξαναδεί. Στο τέλος της περιόδου οι «ερυθρόλευκοι» μετρούσαν 27-2. Το «27» δεν λέει τίποτα, αλλά το παθητικό δύο πόντων σε 10 λεπτά είναι προϊόν αιχμαλωσίας. Για την ιστορία, το μοναδικό καλάθι του δεκαλέπτου για τη Μονακό το πέτυχε ο Οκόμπο, διαμορφώνοντας το 43-43. Το δεκάλεπτο έληξε 56-43 κι όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους.

Διαχείριση και πάμε τελικό

Στα τελευταία δέκα λεπτά ο Ολυμπιακός δεν υπήρχε περίπτωση να γκρεμίσει ό,τι έχτισε, οι Γάλλοι δεν είχαν κουράγιο, ο Τζέιμς ήταν σε άλλο γήπεδο. Απλή διαχείριση, ο Σλούκας είχε τον τρόπο και να βρει τους συμπαίκτες του και να κατεβάσει τον ρυθμό, ο Φαλ έκανε… μπούλινγκ στους αντιπάλους του, όλα τα κομμάτια μπήκαν στη σειρά και το παζλ που φανερώθηκε ήταν το εισιτήριο για τον τελικό.

Τα δεκάλεπτα: 14-20, 29-41, 56-43, 76-62.

Δείτε εδώ το στατιστικό τού αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

ΔΕΑΒ: Κλήθηκαν σε απολογία Πανιώνιος και Ηρακλής

Στη ΔΕΑΒ κλήθηκαν Πανιώνιος και Ηρακλής. Η Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας μετά τα επεισόδ…