Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Παναθηναϊκός – Βαλένθια 91-92 (vid)

Παναθηναϊκός – Βαλένθια 91-92 (vid)

Γκουντάιτις, Παναθηναϊκός - Βαλένθια

Ο Παναθηναϊκός έχασε με buzzer και ατελείωτα λάθη Ράντονιτς.

Εντάξει, καταλάβαμε ότι πλέον το αμυντικό DNA, που παραδοσιακά είχε ο… καλός Παναθηναϊκός ανήκει στο ένδοξο παρελθόν του. Εντάξει, είναι σημαντικότατες οι απουσίες που είχε (Παπαγιάννης, Ουόλτερς και Πονίτκα). Αλλά ήταν κρίμα κι άδικο να χάσει με αυτόν τον τρόπο από τη Βαλένθια.

Η εικόνα λέει πως ο Τζόουνς, που πέτυχε τους 11 τελευταίους πόντους, αλλά και το καθοριστικό τρίποντο σε νεκρό χρόνο, ήταν ο άνθρωπος που έκρινε το ματς. Η ανάγνωσή της λέει πως για την ήττα έχει τεράστια ευθύνη ο Ντέγιαν Ράντονιτς, ο οποίος διαχειρίστηκε λανθασμένα το υλικό του.

Βρήκε ρυθμό στην επίθεση

Αλλαγμένος (προς το καλύτερο) μπήκε ο Παναθηναϊκός στον αγώνα. Με συνεργασίες στην επίθεση, πιο ομαδικό παιχνίδι, παίκτες που είχαν διάθεση να πασάρουν κι όχι εκτός λογικής σουτ, ή «μπούκες». Πιο σοβαρός, μειώνοντας στο ελάχιστο τα λάθη, είχε πράγματα να δείξει. Όλα αυτά στο μπροστά μέρος του γηπέδου, γιατί πίσω δεν άλλαξαν πολλά.

Με όπλο τον επιθετικό του πλουραλισμό, τον Λι να συνεχίζει να προσφέρει λύσεις, τον Μπέικον να βγάζει φάσεις, που λίγοι μπορούν να βγάλουν στην Ευρωλίγκα, τον Τόμας να μπαίνει στην εξίσωση, τον Γκουντάιτις να παλεύει και τον Ουίλιαμς να είναι ποιοτικός, ο Παναθηναϊκός είχε σταθερά το προβάδισμα σε όλο το πρώτο μέρος.

Στο πίσω μέρος του γηπέδου υπήρχε… ασάφεια, κακή συνεννόηση, οι Ισπανοί βρήκαν κάποια εύκολα καλάθια, γι’ αυτό κι έμειναν κοντά στο σκορ. Η απουσία του Παπαγιάννη αποδυνάμωσε το «ζωγραφιστό» κι ο Αγραβάνης είχε διάθεση, έδειξε όμως περισσότερο ζήλο απ’ όσο έπρεπε, με αποτέλεσμα να χρεωθεί με τρία φάουλ.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με 6-0, ισοφαρίστηκε (9-9 και 17-17), για να λήξει το δεκάλεπτο με 26-21. Στη δεύτερη περίοδο η διαφορά ανεβοκατέβαινε από τρεις έως οκτώ πόντους, για να… καθίσει εντέλει στο 49-42. Στις μίνι συνεντεύξεις του ημιχρόνου Λι και Τζόουνς είπαν ότι στο δεύτερο μισό έπρεπε να παίξουν καλύτερη άμυνα…

Επιστροφή στις κακές συνήθειες

Στο δεύτερο μισό της αναμέτρησης ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στο μπάσκετ ενστίκτου. Κακές αποστάσεις, ατομικές επιλογές, ανυπαρξία σχεδίου, χάθηκε το «καθαρό μυαλό», ενώ στην άμυνα ουδείς ασχολήθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει με σερί 6-0 η Βαλένθια (49-48), να περάσει για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ (52-53) και να μετατραπεί ο αγώνας σε «βάλε μου, να σου βάλω».

Ο Τόμας βρήκε τα πρώτα του τρίποντα, ο Γκριγκόνις φώναξε «παρών», από την άλλη ο Χάρπερ έκανε αισθητή την παρουσία του και κάπως έτσι φτάσαμε σε ισορροπία, για να λήξει το τρίτο δεκάλεπτο με 68-69 κι ανοιχτούς λογαριασμούς. Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε σε καμία περίοδο να χαμηλώσει το παθητικό κάτω από τους 20 πόντους.

Εκτός τόπου και χρόνου ο Ράντονιτς

Το ματς θα κρίνονταν στη λεπτομέρεια, σε μια κλωστή. Η όποια προπονητική παρέμβαση δεν είναι… λεπτομέρεια κι ο Ντέγιαν Ράντονιτς όχι μόνο δεν βοήθησε την ομάδα του, αλλά χειρίστηκε με τον πιο απρόσφορο τρόπο το υλικό του. Ο Παναθηναϊκός έπεσε θύμα της επιθετικής δραστηριότητας του Τζόουνς.

Ο Αμερικανός έπαιρνε στα σκριν τον Τόμας, τον οποίο περνούσε με όλους τους τρόπους. Από το 84-81 (με καλάθι και φάουλ του συγκλονιστικού Γκουντάιτις) πέτυχε όλους τους πόντους της Βαλένθια. Ήταν προφανές ότι δεν μπορούσε να σταθεί αμυντικά ο νεοφερμένος αμυντικός των «πρασίνων», αλλά ο κόουτς τον άφηνε μέσα.

Ο Γκουντάιτις ήταν απίστευτος, ο Λι ακολουθούσε κι έτσι το σκορ ήταν διαρκώς στον πόντο (μία σου και μία μου). Ο Τζόουνς έδωσε προβάδισμα (88-89 με 2/2 βολές). Οι φιλοξενούμενοι έπαιξαν κακή άμυνα, ο Λι βρήκε διάδρομο πέτυχε καλάθι και πήρε το φάουλ. Είχε 8/8 βολές κι έχασε τη σημαντική.

Έγκλημα και τιμωρία

Ακόμα κι αν ήθελε τον Τόμας στο παρκέ, θα μπορούσε να κάνει αλλαγές χάντμπολ. Με το σκορ στο 90-89, ο Γκουντάιτις πήρε ριμπάουντ, δέχθηκε φάουλ, έπεσε στο παρκέ, με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο δάχτυλο (εξάρθρωση). Οι διαιτητές θεώρησαν επιθετικό το φάουλ, δίχως κατοχή μπάλας, οπότε ο Γκριγκόνις, που μπήκε στη θέση του Γκουντάιτις δεν είχε βολές. Ξεκάθαρο σφάλμα.

Με λιγότερο από 18 δευτερόλεπτα έγινε φάουλ στον Τόμας. Με 1/2 άφησε 17.8 δευτερόλεπτα στη Βαλένθια με το σκορ στο 91-89. Ο Ράντονιτς αποφάσισε να παίξει ο Παναθηναϊκός άμυνα κι έστειλε στο παρκέ Μπέικον και Ουίλιαμς. Για την τελευταία άμυνα! Το αμέσως χειρότερο ήταν να βάλει αυτοκαλάθι…

Η συνέχεια είναι η εφαρμογή του… «έγκλημα και τιμωρία». Ο Τζόουνς πήρε την μπάλα, ο Λι κόλλησε επάνω του, με σκοτωμένη επίθεση βρέθηκε στις 45 μοίρες, έχοντας απέναντι τον Ουίλιαμς. Μια προσποίηση, ο Αμερικανός… «απογειώθηκε», ο Τζόουνς ευστόχησε άνευ αντιπάλου σε «νεκρό χρόνο» κι ο Παναθηναϊκός έχασε με τον πιο άδοξο τρόπο.

Τα δεκάλεπτα: 26-21, 49-42, 68-69, 91-92.

Δείτε εδώ το στατιστικό του αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λένα Καραλή
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Να προσεγγίσουμε και τα επόμενα ματς σαν να είμαστε στο 0-0»

Στον τρόπο που θα πρέπει να προσεγγίσει ο Ολυμπιακός τα επόμενα παιχνίδια στάθηκε ο Γιώργο…