Κεντρική Ελλάδα Γκρίζο φόντο Το διπλό λάθος στο Ιωνικός – Καρδίτσα (vids)

Το διπλό λάθος στο Ιωνικός – Καρδίτσα (vids)

Ιωνικός – Καρδίτσα, Πουρσανίδης, Προγνωστικά

Δύο (καραμπινάτα) λάθη στο Ιωνικός – Καρδίτσα. Αναλύει ο Σπύρος Γκόντας.

Εντάξει, λάθη συμβαίνουν παντού και, όπως έχουμε γράψει ξανά και ξανά, δεν έχουμε διάθεση να περάσουμε τους διαιτητές από ιερά εξέταση. Αλλά, διάολε, τα βασικά των κανονισμών, μην ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε. Εν προκειμένω ο Ιωνικός αδικήθηκε όχι μία, αλλά δύο φορές, σε ματς που ήταν «do or die».

Δεν χρειάζεται να γράψουμε εμείς πολλά, όταν έχουμε συνδυασμό εικόνας κι ανάλυσης κανονισμού από τον Σπύρο Γκόντα. Γι’ αυτό αφήνουμε τα στοιχεία να μιλήσουν. Ο Ιωνικός ήταν στην επίθεση, η μπάλα χτύπησε κάτω από τη στεφάνη κι ο διαιτητής Πουρσανίδης έδειξε ότι έμεναν οκτώ δευτερόλεπτα για την επίθεση της ομάδας της Νίκαιας.

Τι λέει ο Κανονισμός

Απευθυνθήκαμε στον Σπύρο Γκόντα. «Ο Κανονισμός Καλαθοσφαίρισης στο Άρθρο 29, αναφέρεται στον χρόνο, με τίτλο «24 δευτερόλεπτα». Η συγκεκριμένη περίπτωση, από το Ιωνικός – Καρδίτσα υπάγεται στο 29.2.6:
«Μετά που η μπάλα έχει αγγίξει τη στεφάνη του αντίπαλου καλαθιού, η συσκευή των 24’’ (shot clock) θα ανανεώνεται στα

  • 24 δευτερόλεπτα, εάν η αντίπαλη ομάδα αποκτά τον έλεγχο της μπάλας
  • 14 δευτερόλεπτα, εάν η ομάδα, που επανακτά τον έλεγχο της μπάλας, είναι η ίδια με αυτήν, που είχε τον έλεγχο της μπάλας πριν η μπάλα αγγίξει τη στεφάνη.

Επίσημες ∆ιευκρινήσεις 29/50-35 Κατάσταση. Μετά που η μπάλα έχει αγγίξει τη στεφάνη των αντιπάλων για οποιοδήποτε λόγο, η συσκευή των 24’’ (shot clock) θα δείχνει 14’’ δευτερόλεπτα. Εάν η ομάδα που αποκτά τον έλεγχο της μπάλας είναι η ίδια ομάδα, που είχε τον έλεγχο της μπάλας πριν η μπάλα αγγίξει τη στεφάνη».

Όπως εξηγεί ο κ. Γκόντας «δεν έχει σημασία αν η μπάλα αγγίξει το στεφάνι, από το πάνω μέρος, το κάτω, ή το πλάι. «Για οποιοδήποτε λόγο» λέει ο κανονισμός. Στην περίπτωση αυτή, η μπάλα από την προσπάθεια του σουτ αγγίζει τη στεφάνη.

Η μπάλα διεκδικείται και βγαίνει εκτός ορίων, με την επαναφορά για την ομάδα του Ιωνικού και πάλι. Έπρεπε να δοθούν 14” στους γηπεδούχους, να ολοκληρώσουν την επίθεση τους κι όχι 8” όπως τελικά δόθηκαν».

Το δεύτερο λάθος

Η φάση αναλύθηκε από τον κ. Γκόντα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από την εξέλιξή της αδικήθηκε ο Ιωνικός. Δεν είναι η μόνη. Και προσέξτε: Δεν αναφερόμαστε σε στιγμές, που είναι υπό συζήτηση, αλλά σε λάθη, τα οποία αντιβαίνουν στους κανονισμούς.

Πάμε στη δεύτερη φάση: Εδώ χρεώνεται φάουλ ο Λαμάρ (Καρδίτσα), που σπρώχνει τον συμπαίκτη του (Αγραβάνης), ο οποίος στην συνέχεια σπρώχνει Σίμονς (Ιωνικός). Η… καραμπόλα δεν έχει προβλεφθεί στο μπάσκετ κι όπως λέει ο Σπύρος Γκόντας «το φάουλ έπρεπε να χρεωθεί στον Αγραβάνη, που θα ήταν και το 5ο του.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό (Άρθρο 34o, προσωπικό σφάλμα) και στο 34.1.1 διαβάζουμε: Προσωπικό σφάλμα είναι μία παράνομη επαφή παίκτη με έναν αντίπαλο, ανεξάρτητα αν η μπάλα είναι ζωντανή ή νεκρή.
Τι σημαίνει αυτό, για τη φάση στο Ιωνικός – Καρδίτσα; Δεν μπορεί να υπάρξει φάουλ, χωρίς επαφή με τον αντίπαλο».

Τελικά (δικό μας συμπέρασμα) δεν είχε άδικο ο Γιάννης Λίβανος, που διαμαρτύρονταν για τη διαιτησία. Εδώ έχουμε δύο φάσεις, όπου αδικήθηκε ο Ιωνικός, σε μια αναμέτρηση, που κρίθηκε στις λεπτομέρειες…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Γκρίζο φόντο

Δειτε επισης

Παπαπέτρου: «Η σειρά ξεκινάει τώρα»

Νίκη στο Βελιγράδι, ήταν το σύνθημα από τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη…