Οι προπονητές γνωρίζουν τους κανονισμούς;
Ο Σπύρος Γκόντας τούς… εκθέτει. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι κανονισμοί τους εκθέτουν κι όχι ο έμπειρος πρώην διεθνής διαιτητής, ο οποίος απλά εξηγεί αυτά που βλέπουμε. Και δεν θα μπορούσαμε παρά να ζητήσουμε την άποψή του, για το ματς Λαύριο – Παναθηναϊκό, όπου οι δύο προπονητές είδαν τους διαιτητές να σχηματίζουν το «ταυ» εναντίον τους.
Είναι από τις λίγες φορές, που και στις δύο περιπτώσεις οι προπονητές είχαν άδικο. Πάμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στην πρώτη περίπτωση ο Χρήστος Σερέλης ζητά να χρεωθούν βήματα στον Παπαγιάννη. Τι λέει ο κ. Γκόντας;
«Δεν υπάρχουν βήματα. Το γιατί, το εξηγεί ο κανονισμός: «Ένας παίκτης, που πιάνει την μπάλα ενώ κινείται, ή ενώ ολοκληρώνει την ντρίπλα του, μπορεί να κάνει δύο βήματα μέχρις ότου σταματήσει, πασάρει, ή σουτάρει την μπάλα.
Ο κανονισμός, που ΠΡΕΠΕΙ να ξέρουν οι προπονητές
Το πρώτο βήμα γίνεται όταν το ένα, ή και τα δύο πόδια αγγίζουν το έδαφος, μετά που αποκτά έλεγχο της μπάλας. Το δεύτερο βήμα γίνεται μετά το πρώτο βήμα, όταν το άλλο πόδι αγγίζει το έδαφος, ή και τα δύο πόδια αγγίζουν το έδαφος ταυτόχρονα.
- Εάν ο παίκτης, που σταματά στο πρώτο του βήμα, έχει και τα δύο πόδια στο έδαφος, ή αυτά αγγίζουν το έδαφος ταυτόχρονα, μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε πόδι ως πόδι του πίβοτ.
- Εάν και τα δύο πόδια δεν είναι στο έδαφος (στον αέρα) και ο παίκτης προσγειωθεί στα δύο πόδια ταυτόχρονα, τη στιγμή που το ένα πόδι σηκώνεται, το άλλο γίνεται πόδι του πίβοτ».
Τσάμπα φώναζε ο Ράντονιτς
Ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος, οι φωτογραφίες το επιβεβαιώνουν, οπότε πάμε στην επόμενη φάση. Τελικά, μάλλον, οι προπονητές δεν γνωρίζουν καλά τους κανονισμούς. Γιατί, όπως μας λέει ο Σπύρος Γκόντας «ο Ράντονιτς διαμαρτύρεται επειδή δεν τρέχει το χρονόμετρο ύστερα από καλάθι. Δεν έχει δίκιο, καθώς ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος:
49.2 Ο χρονομέτρης θα μετρά τον αγωνιστικό χρόνο ως ακολούθως:
Ξεκινά το χρονόμετρο του παιχνιδιού όταν:
– Στη διάρκεια της αναπήδησης, η μπάλα αγγιχτεί νόμιμα από έναν εκ των δύο αναπηδώντων.
– Μετά από μία ανεπιτυχή τελευταία ελεύθερη βολή και ενώ η μπάλα παραμένει ζωντανή, αυτή αγγίζει ή αγγίζεται από έναν παίκτη στον αγωνιστικό χώρο.
– Κατά τη διάρκεια μιας επαναφοράς από εκτός ορίων, όταν η μπάλα αγγίζει ή νόμιμα αγγίζεται από έναν παίκτη μέσα στον αγωνιστικό χώρο.
- Σταματά το χρονόμετρο του παιχνιδιού όταν:
Τελειώσει ο αγωνιστικός χρόνος για ένα τέταρτο ή μια παράταση, εάν δεν σταματήσει αυτόματα, το χρονόμετρο από μόνο του.
- Ένας διαιτητής σφυρίξει, ενώ η μπάλα είναι ζωντανή.
- Μπει καλάθι σε βάρος της ομάδας η οποία έχει ζητήσει ένα τάϊμ άουτ.
- Μπει καλάθι όταν το χρονόμετρο του αγώνος δείχνει 2:00 λεπτά ή λιγότερο για το τέλος του 4ου τετάρτου ή σε κάθε παράταση.
- Ηχήσει η συσκευή των 24’’(shot clock), ενώ η ομάδα έχει τον έλεγχο της μπάλας».
Το κομμάτι που είναι με έντονα μαύρα γράμματα, αφορά στην περίπτωσή μας. Ο κ. Γκόντας έχει δίκιο, όπως δίκιο είχαν οι διαιτητές κι άδικο οι προπονητές. Να τα λέμε κι αυτά, γιατί δεν είναι πάντα οι διαιτητές «κακοί».