Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Βιλερμπάν – Ολυμπιακός 77-75 (vid)

Βιλερμπάν – Ολυμπιακός 77-75 (vid)

Σλούκας, Βιλερμπάν – Ολυμπιακός

Ιδανικός αυτόχειρας ο Ολυμπιακός, πέταξε μια νίκη «χρυσάφι».

Στο σύγχρονο μπάσκετ δεν φτάνουν ούτε 20, ούτε 30 λεπτά καλού μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός έπαιξε εξαιρετικά στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στο δεύτερο ήταν σαν να σταμάτησε να παίζει. Κι ενώ για 38.23’’ ήταν μπροστά στο σκορ, με διαφορές που έφτασαν και στους 21 πόντους, έχασε από τη Βιλερμπάν με 77-75. Ήττα, που σίγουρα θα αναλύσει ο κόουτς Μπαρτζώκας και θα συζητήσει αρκετά με τους παίκτες του.

Η επίθεση έβγαζε φωτιές

Ο Ολυμπιακός δεν ξεκίνησε τον αγώνα με τη συνηθισμένη σκληρή του άμυνα. Αντιθέτως, στο πρώτο μισό της πρώτης περιόδου οι Γάλλοι σκόραραν με σχετική ευκολία. Οι «ερυθρόλευκοι» άλλαζαν πιο εύκολα απ’ ότι έπρεπε στα σκριν κι αυτό κράτησε στο παιχνίδι τη Βιλερμπάν.

Όταν η άμυνα ήρθε στα συνηθισμένα της στάνταρ, η επίθεση που έβγαζε φωτιές, είχε έναν εντυπωσιακό μονόλογο. Με τον Βεζένκοφ να μην έχει αντίπαλο και τον Κάνααν για τα καλά στην εξίσωση, το εύπλαστο 8-9 έγινε 8-21, με τον Ολυμπιακό να τρέχει σερί 12-0. Ο Νουά είχε απάντηση με δύο τρίποντα, οι παίκτες του Μπαρτζώκα διατήρησαν το τέμπο τους κι έκλεισαν το 10λεπτο με 19-28. Σημειώστε ότι σε αυτό το διάστημα ο Κάνααν ήταν εξαιρετικός και στην άμυνα.

Επίδειξη δύναμης ο Ολυμπιακός

Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε με ένα δίποντο του Ντιό και 1/2 βολές από τον Λάιτι, στο αντιαθλητικό του Ουόκαπ. Για οκτώ λεπτά αυτοί ήταν οι μοναδικοί πόντοι των Γάλλων. Ο Ολυμπιακός έπαιξε συγκλονιστική άμυνα κι η διαφορά εκτοξεύτηκε στο 22-40 (3-12 επιμέρους σκορ). Αν, μάλιστα, δεν ήταν τόσο άστοχος ο Πίτερς (σε… δικά του σουτ), η ψαλίδα θα είχε ανοίξει περισσότερο.

Ο Σλούκας ήταν εξαιρετικός κι οργανωτικά, κι εκτελεστικά, ο Μπολομπόι μπήκε (και με το παραπάνω) στα παπούτσια του Φαλ κι ο Ολυμπιακός έκλεισε το ημίχρονο με 31-47, με τους γηπεδούχους να προσπαθούν και να πετυχαίνουν κάποιους πόντους στο τέλος της περιόδου.

Μετά τους 21, σταμάτησε να παίζει

Όταν ο Παπανικολάου πέτυχε δύο καλάθια στο ξεκίνημα, έμοιαζε πως ο Ολυμπιακός θα φτάσει χαλαρά στη νίκη. Κι όταν ο Κάνααν ευστόχησε σε τρίποντο (33-54) οι… ουρανοί φωτίστηκαν, αλλά ο καπνός που βγήκε ήταν… λευκός.

Με… καπνισμένες κάνες οι Γάλλοι, που δεν είχαν τίποτα να χάσουν, άρχισαν να σουτάρουν σαν τρελοί. Το πρόβλημα ήταν πως ο Ολυμπιακός το επέτρεψε. Το πρώτο σερί (11-0) ήταν το μήνυμα, αλλά ο Ολυμπιακός δεν το πήρε. Η διαφορά έπεσε στους 10 και το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με το σκορ στο 50-61.

Ήταν εμφανές, όμως, ότι ο Ολυμπιακός είχε σταματήσει να παίζει. Κοίταξε περισσότερο απ’ όσο έπρεπε τον χρόνο, πήγε σε μεγάλες επιθέσεις, αλλά αυτό δεν του βγήκε. Η Βιλερμπάν με νέο σερί (13-0) έφερε το ματς στον πόντο (60-61). Απέμεναν οκτώ λεπτά αγώνα και πλέον οι Γάλλοι είχαν την ψυχολογία με το μέρος τους.

Το τρελό τρίποντο και το buzzer

Ο Ολυμπιακός με νύχια και με δόντια, αλλά χωρίς να παίζει καλά και στις δύο πλευρές του παρκέ, κρατούσε το ισχνό προβάδισμα του ενός πόντους. Ο Λαρεντζάκης πέτυχε τρελό τρίποντο με ταμπλό (64-68), αλλά ούτε αυτό ήταν ικανό να επαναφέρει την ενέργεια, που είχαν απωλέσει οι «ερυθρόλευκοι».

Οι Γάλλοι το πίστευαν κι ο Φαλ (της Βιλερμπάν) ισοφάρισε σε 70-70. Ήταν η στιγμή να πετύχει τρίποντο ο Σλούκας, στη μοναδική -ίσως- καλή ενέργεια στο δεύτερο μισό του αγώνα. Ο Λάιτι μείωσε κι ο ΝτεΚολό κέρδισε φάουλ, με τον Μπαρτζώκα να δέχεται τεχνική ποινή. Με 2/3 βολές έφαλε για πρώτη φορά την ομάδα του μπροστά (74-73), για να δώσει στα 27.3’’ ξανά το προβάδισμα στους «κόκκινους» ο Λαρεντζάκης, μετά μια σπουδαία άμυνα του Φαλ.

Ο Ολυμπιακός είχε να δώσει άλλο ένα φάουλ κι ο Βεζένκοφ το έκανε σωστά στα 9.8’’. Στην τελευταία επίθεση με buzzer του Νουά, τη στιγμή που όλη η άμυνα προσαρμόστηκε στον ΝτεΚολό η Βιλερμπάν «έκλεψε» τη νίκη. Στα τρία δέκατα του δευτερολέπτου ο Ουόκαπ δεν κατάφερε καν να βάλει την μπάλα στο παρκέ.

Τα δεκάλεπτα: 19-28, 31-47, 50-61, 77-75.

Δείτε το στατιστικό του αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Στη Νεπτούνας του Γιώργου Βόβορα μετακομίζει ο Καμπερίδης

Ο Γιώργος Καμπερίδης ανακοινώθηκε από τη Νεπτούνας του Βόβορα. Ο Γιώργος Καμπερίδης μετακό…