Άτιμο πράγμα το κάρμα κι οι Κριτές το ένιωσαν.
Υπάρχουν άνθρωποι (καλό είναι γι’ αυτούς), που ανακάλυψαν το μπάσκετ όταν… έφτασαν στην εφηβεία. Υπάρχουμε κι εμείς, που ζούμε 2.000 χρόνια και βάλε και το παρακολουθούμε 10ετίες. Αν και μεγάλος σε ηλικία, ο Αριστείδης ακόμα… θυμάται. Κι όχι μόνο θυμάται, αλλά νιώθει τι σημαίνει… κάρμα.
Άλλοι λένε πως το κάρμα γυρίζει. Άλλοι ότι είναι «μπιτς» (παραλία σημαίνει, γιατί στην εποχή μου δεν ομιλούσαμε τη συγκεκριμένη διάλεκτο). Όπως και να ‘χει, οι Κριτές το ένιωσαν στο πετσί τους, σήμερα. Είδαν απεργοσπάστες, τυχαίους, φιλάθλους, πείτε το όπως θέλετε να τους σπάνε την αποχή. Το λες και κάρμα.
Ό,τι έκανες, το λούζεσαι
Η Τάνια Μερίκα, ως ηγέτης του χώρου των Κριτών, ήθελε δύο πράγματα, για να τα βάλει με το θηρίο (είτε θηρίο λέμε τον Αυγενάκη, είτε την ΕΟΚ): Απόλυτη σύμπνοια και συμπαράσταση. Διαφορετικά θα έκανε μια τρύπα στο νερό, θα προκαλούσε αναστάτωση, δίχως να στείλει μήνυμα. Δεν τα κατάφερε, γιατί το κάρμα επέστρεψε.
Ήταν καμιά 10ετία πίσω (λίγο λιγότερο) όταν οι Κύπριοι Κριτές κατέβηκαν σε αποχή από τους αγώνες του οικείου πρωταθλήματος. Τότε, η κυπριακή ομοσπονδία απευθύνθηκε στην ελληνική, ζητώντας βοήθεια. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος προσέτρεξε στη Μερίκα, η οποία ήταν επιστήθια φίλη του (είχαν παρέλθει οι μέρες της μεγάλης αντιπαράθεσης κι είχε θαφτεί το τσεκούρι του πολέμου).
Αίφνης, Κριτές από την Ελλάδα βρέθηκαν στην Κύπρο. Όχι για έναν αγώνα, αλλά για αγωνιστικές (θαρρώ τέσσερις). Πληρωμένα και ταξίδια κι έξοδα. Τότε το είδαν ως ευκαιρία. Τώρα βλέπουν την άλλη όψη του νομίσματος.
Το κάρμα επέστρεψε
Κάπως έτσι, τυχάρπαστοι πήραν τη θέση τους σήμερα κι οι αγώνες στην Basket League, στην Elite League, στην Α1 γυναικών, έγιναν κανονικά και με τον νόμο. Μήτε σκόρδο έφαγαν, μήτε σκόρδο μύρισε. Άσε τους Κριτές να απέχουν, η αγωνιστική δραστηριότητα δεν σταματά. Είπαμε, το κάρμα.
Ακόμα κι αν σε μεγάλο βαθμό πέτυχε τη συσπείρωση, η Μερίκα διαπίστωσε ότι οι Κριτές είναι απομονωμένοι. Κι όπως έλεγε (ορθώς, για να αποδίδουμε τα του Καίσαρα) κορυφαίο στέλεχος της διαιτησίας «γιατί να μπω εγώ στον κόπο της; Πότε μπήκε στον δικό μου;».
Κάπως έτσι η μεγάλη κινητοποίηση κατέληξε (εκτίμησή μου) σε μεγάλο φιάσκο. Και κάπως έτσι (το κάρμα, που έγραφα), ο Λάζαρος Παπαδόπουλος από ηγέτης του ΠΣΑΚ βρέθηκε εκτός Συνδέσμου, όταν η μετωπική που επιχείρησε δεν είχε θετικό αποτέλεσμα. Μπορεί και να συγκρίνω ανόμοιες καταστάσεις…
Όπως και να ‘χει, στον πόλεμο πήγε χωρίς συμμάχους η Τάνια και πλέον οι Κριτές δείχνουν ικανοί να επηρεάσουν πρωταθλήματα μικρών κατηγοριών. Ήτοι μίκρυναν κι αυτό είναι η αρχή του τέλους, θεωρεί ο
Αριστείδης ο Δίκαιος