Κεντρική Ελλάδα ΕΟΚ Η Θεσσαλονίκη έτοιμη για τη λαμπρή γιορτή 90 χρόνων της FIBA

Η Θεσσαλονίκη έτοιμη για τη λαμπρή γιορτή 90 χρόνων της FIBA

Την επέτειο των 90 Χρόνων FIBA γιορτάζει η ΕΟΚ!

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης προετοιμάζεται για την εκδήλωση της συμπλήρωσης των 90 Χρόνων FIBA, στις 16 Δεκεμβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη, στο Μέγαρο της Χ.Α.Ν.Θ.

Όπως αναφέρει η ΕΟΚ:

Με αφορμή την επέτειο των 90 Χρόνων από την υπογραφή της Ιδρυτικής Πράξης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (FIBA) στη Γενεύη το 1932, και σε συνέχεια της εορταστικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης τον Μάιο, κατά τη διάρκεια της οποίας αναγνωρίστηκε η αξία της FIBA στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού και ο ρόλος σπουδαίων αθλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης προγραμματίζει την πραγματοποίηση μιας ακόμα εορταστικής εκδήλωσης για τη συμπλήρωση των 90 Χρόνων FIBA στις 16 Δεκεμβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη, την καρδιά του Ελληνικού Μπάσκετ, και πιο συγκεκριμένα στο Μέγαρο της Χ.Α.Ν.Θ.

Στη συνέντευξη Τύπου που έγινε σήμερα στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης τονίστηκε η σημασία της διεξαγωγής μιας τέτοιας εκδήλωσης στη «Μπασκετομάνα» αλλά και η προοπτική που γεννάται μέσα από την διαρκή αγάπη που αυτή δείχνει στο άθλημα.

Παρόντες ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, η Αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ο γ.γ. της ΕΟΚ, Ν.Νικολόπουλος, ο ταμίας της ΕΟΚ Ν.Ζειμπέκης, το μέλος του δ.σ. της ΕΟΚ, Λ.Τάκης, ο General Manager της Εθνικής Ομάδας Νίκος Ζήσης, οι βετεράνοι του αθλήματος Διονύσης Ανανιάδης, Σωτήρης Κωνσταντινίδης κ.α.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στον χαιρετισμό του τόνισε πως:

«Χαίρομαι πάρα πολύ γι’ αυτό που θα γίνει την Παρασκευή, αυτή η αναδρομή 90 χρόνια πίσω που ο Σ.Μαυροσκούφης είχε υπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη, ως μέλος της ΧΑΝΘ, είναι κάτι που όλοι μας λίγο – πολύ είμαστε, σε μια μεγάλη οικογένεια που τόσα οφείλουμε. Όλα αυτά τα χρόνια η πόλη προχώρησε, αξιοποίησε τόσα ταλέντα, χαίρομαι που είμαι μέλος μιας προσπάθειας ώστε να φροντίζουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα γήπεδα, η πόλη μας διψάει για αθλητικές εγκαταστάσεις και θα το προχωρήσουμε και με τη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Παράλληλα με αυτή τη μεγάλη γιορτή θα πρέπει να σκεφτόμαστε τι υποδομές πρέπει να έχουμε για τα παιδιά μας και όχι μόνο να νοσταλγούμε τις πραγματικά μεγάλες στιγμές. Έχουμε μαζί μας ανθρώπους, όπως ο Νίκος ο Ζήσης ο Νόνης ο Ανανιάδης που έχουν προσφέρει τόσα πολλά, και ελπίζουμε πως η πόλη θα συνεχίσει να παράγει υψηλού επιπέδου μπάσκετ, αθλητές και προσπάθειες. Θα είμαστε δίπλα σ αυτή τη μεγάλη γιορτή του μπάσκετ».

Η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Ολυμπιονίκης, Βούλα Πατουλίδου εξήρε τη σημασία της εκδήλωσης αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως:

«Σε μια πόλη που ξέρει να μάχεται, ξέρει να συνεργάζεται, ξέρει να αποδίδει τιμές. Εκεί στο ανοικτό γήπεδο της ΧΑΝΘ είχαμε ματώσει, είχαμε σπάσει τα πόδια μας και ειλικρινά χαίρομαι που με αυτή την εκδήλωση γυρίζουμε πίσω σε εκείνα τα ωραία χρόνια. Τη Θεσσαλονίκη τη λέμε και «αθλητομάνα» γιατί πάντα

Οι καιροί μας είναι άγριοι, πολύ θυμωμένοι, αν παρατηρήσετε λίγο τα πρόσωπα ανθρώπων που ασχολούνται με τον αθλητισμό θα καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι αυτό που γιορτάζουμε τώρα, αφού μόνο μέσα απ’ τα σπορ και τις τέχνες μπορούμε να βρούμε φως.

Οι αθλητικοί χώροι υπάρχουν, χρήζουν βελτίωσης, ότι χρειάζεται θα είμαστε εδώ, να το συζητάμε και να το λύνουμε».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΚ και πρόεδρος της επιτροπής πρωταθλημάτων, Νίκος Νικολόπουλος, στον χαιρετισμό του τόνισε:

«Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες πριν τον εορτασμό της υπογραφής της ιδρυτικής διακήρυξης της FIBA προ 90 ετών, στη Θεσσαλονίκη, πού αλλού, στην πόλη που βοήθησε πολύ για να γίνει τόσο γνωστό το άθλημα σε όλη τη χώρα. Τότε η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες, εκπροσωπούμενη από τον Συμεών Μαυροσκούφη και τον Ιωάννη Αμπατζόγλου, ήταν η πρωτεργάτης για την ίδρυση της FIBA.

Έτσι γιορτάζουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη τη μεγάλη αυτή στιγμή, και στις εκδηλώσεις που θα γίνουν, θα τιμηθούν μεγάλες προσωπικότητες που έχουν προσφέρει πολλά στο ελληνικό μπάσκετ. Ως ελάχιστη τιμή σε αυτή την πόλη, σε αυτούς τους ανθρώπους και σε αυτόν τον σύλλογο, τη ΧΑΝΘ, θα γίνει αυτή η εκδήλωση και χαιρόμαστε που ακούμε από τις αρχές της πόλης ότι θα είναι δίπλα στο μπάσκετ για πάντα».

Ο Νίκος Ζήσης, Team Manager της Εθνικής Ομάδας των Ανδρών και μέλος πολλών Ομάδων που μας έκαναν περήφανους, υπογράμμισε πως:

«Θέλουμε να εκφράσουμε τη χαρά και τη συγκίνηση για την εκδήλωση αυτή, νομίζω ότι έτσι θα τιμηθεί η πόλη που όλοι γνωρίζουμε πόσο σπουδαίο έργο έχει επιτελέσει στην ανα΄πτυξη του σπορ, αλλά και γιατί θα γίνει στη ΧΑΝΘ, που είναι και η δική μου μπασκετική γενέτειρα, δεν ξεχνώ πόσα έμαθα εκεί, είχαμε ανθρώπους που με έκαναν καλύτερο άνθρωπο και με βοήθησαν πολύ. Είμαι συγκινημένος που θα γίνει αυτή η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη μας».

Ο Γιώργος Χαλβατζάκης, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του δ.σ. της ΧΑΝΘ, υπογράμμισε πως:

«Αυτή η εκδήλωση ξεκίνησε στις αρχές της χρονιάς, σε μια συζήτηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της ΕΟΚ, τον κ.Λιόλιο και τον γ.γ. της FIBA Ανδρέα Ζαγκλη και τότε είπαμε πως δεν είναι δυνατόν τα 90 χρόνια της FIBA να μην κλείσει, πού αλλού, εκεί όπου ξεκίνησε το μπάσκετ, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη. Έτσι φτάσαμε σε αυτή την εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή που μας έρχεται. Δε θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί στη Θεσσαλονίκη τόσο μεγάλο γεγονός, δε χρειάζεται να πούμε ποια είναι η προσφορά του Σ.Μαυροσκούφη και η σχέση του με τη ΧΑΝΘ και την αθλητική κοινότητα. Ήταν δάσκαλος, ήταν διαιτητής, μια τεράστια προσωπικότητα.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το Μουσείο της ΧΑΝΘ ήταν μια μοναδική πρωτοβουλία της Αδελφότητας και ο στόχος είναι όχι μόνο να δείξει την ιστορία του μπάσκετ, αλλά να αγαπήσουν τα μικρά παιδιά το άθλημα, μέσα από την ιστορία του και δράσεις που έγιναν. Για εμάς είναι εξίσου σημαντικό το μνημόνιο συνεργασίας του Μουσείου και της FIBA αλλά και της ΕΟΚ, καθώς μπαίνει πλέον σε μια διαδικασία να γίνει πραγματικά ένα μοναδικό Μουσείο μπάσκετ σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Θα είναι μια γιορτή του μπάσκετ μοναδική».

Διακρίσεις και παρουσία Ζαγκλή

Όσον αφορά στα της εκδήλωσης αυτής καθαυτής οι παρουσιαστές της συνέντευξης Τύπου Γ.Τραπεζανίδης και Β. Σκουντής, τόνισαν ότι την ερκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο γενικός γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, θα βραβευθεί η οικογένεια του Σ.Μαυροσκούφη, οι 10 Εθνικές Ομάδες που έχουν κάνει περήφανη τη χώρα μας με τις επιτυχίες τους, οι Σύλλογοι που έχουν κατακτήσει Ευρωπαϊκά τρόπαια και έχουν διακριθεί στην Ευρώπη καθώς και εμβληματικές φιγούρες του μπάσκετ της Θεσσαλονίκης, αλλά και εκπροσώπους φορέων όπως της προπονητικής και της διαιτησίας. Παράλληλα έγινε αναφορά και στην παρουσίαση μιας ειδικής έκδοσης για όλη την ιστορία των Κυπέλλων Ευρώπης σε όλα τα επίπεδα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

H X.A.N.Θ. αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας του Μπάσκετ τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ των οκτώ (8) ιδρυτικών μελών της FIBA, ενώ αποτελεί και τον φορέα που διέδωσε το άθλημα της Καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα.

Στις εγκαταστάσεις της Χ.Α.Ν.Θ. βρίσκεται το μοναδικό Μουσείο Μπάσκετ στην Ελλάδα, όπου αποτυπώνεται, μέσα από αρχειακό υλικό, η ιστορία του αθλήματος ξεκινώντας από το πρώτο παιχνίδι μπάσκετ στη χώρα πριν από περισσότερα από 100 χρόνια και φτάνοντας μέχρι το σήμερα και τα σύγχρονα επιτεύγματα των Εθνικών μας ομάδων.

Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη επικεντρώνεται σε αυτό το ιστορικό ταξίδι και στο ρόλο που έπαιξε η πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου άνθησαν μεγάλα ιστορικά σωματεία και αναδείχθηκαν σπουδαίοι αθλητές.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία θα λάβει χώρα στο Μουσείο του Μπάσκετ αλλά και στην κεντρικά σάλα του Κλειστού Γηπέδου της Χ.Α.Ν.Θ., θα βραβευθούν σημαντικές προσωπικότητες του αθλήματος, η πορεία των οποίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα υπογραφεί ένα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ FIBA και Χ.Α.Ν.Θ. που θα αποτελέσει την απαρχή της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, με σκοπό την προβολή και ανάπτυξη των αντίστοιχων Μουσείων.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε ΕΟΚ

Δειτε επισης

ΕΟΚ: Αλλαγές σε ώρες και ημέρες διεξαγωγής αγώνων

Αλλαγές σε αγώνες ανακοίνωσε η ΕΟΚ. Η Ελληνική ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, με ανακοίνωση τ…