Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Μακάμπι – Ολυμπιακός 90-84 (vid)

Μακάμπι – Ολυμπιακός 90-84 (vid)

Μακάμπι - Ολυμπιακός, Σλούκας

Έχασε το μυαλό του, έχασε και το εκτός έδρας αήττητο.

Όχι πως χάθηκε κάτι, αλλά στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα ο Ολυμπιακός έδειχνε ότι μπορούσε να πάει στο 5/5 εκτός έδρας. Το εντυπωσιακό σερί σταμάτησε στο Τελ Αβίβ, με τη Μακάμπι να επικρατεί με 90-84, κυρίως γιατί οι «ερυθρόλευκοι» χάθηκαν στην τελευταία περίοδο.

Ο Παπανικολάου άνοιξε τον χορό των τριπόντων και το σκοράρισμα του αγώνα (0-3), όμως οι Ισραηλινοί ήταν εκείνοι που έβλεπαν το καλάθι σαν βαρέλι. Με 6/9 τρίποντα, αξιοποίησαν τα ελεύθερα σουτ, που τους έδωσε ο Ολυμπιακός. Με μπροστάρη τον Μπάλντγουιν, που ήταν «καυτός», ακύρωσαν την εξαιρετική αμυντική προσπάθεια του Ουόκαπ.

Ο Ολυμπιακός είχε διαρκώς το προβάδισμα (3-7, 8-15), αλλά στο τέλος της περιόδου η Μακάμπι όχι μόνο ισοφάρισε (20-20), αλλά πήρε και το προβάδισμα (22-20 τέλος πρώτου δεκαλέπτου), περνώντας για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ, κόντρα στη ροή και τη λογική του αγώνα.

Ισορροπία στο δεύτερο δεκάλεπτο

Ο Πίτερς ξεκίνησε εντυπωσιακά με τρίποντο και στην άμυνα με κόψιμο, ο Ολυμπιακός ανέκτησε το πρωτάθλημα και για τους γηπεδούχους υπήρξε διόρθωση στη στατιστική καταγραφή των τριπόνων (2/7, συνολικά 8/15), που πάντως ήταν ψηλά. Ο ΜακΚίσικ πήρε το τρίτο φάουλ του Σόρκιν (36-40), αλλά η Μακάμπι έτρεξε σερί 5-0.

Η περίοδος ήταν απολύτως ισορροπημένη, με τον Βεζένκοφ να πετυχαίνει το τρίποντο, που έδωσε στους «ερυθρόλευκους» το προβάδισμα (43-45), για να πάνε με ψυχολογικό -και μόνο- αβαντάζ στα αποδυτήρια.

Κυρίαρχος ο Ολυμπιακός, αφελής ο Κάνααν

Στην τρίτη περίοδο ο Ολυμπιακός έκανε κάτι, που δεν είχε κάνει σε όλο το πρώτο ημίχρονο. Αντί να αφήνει ελεύθερο τον Μπάλντγουιν να εκτελεί, του άφησε την μπάλα στα χέρια κι ο Αμερικανός ήταν ο γνωστός… αφελής παίκτης (συνολικά ήταν ο κορυφαίος των νικητών). Μόνο που δεν ήταν ο χειρότερος σε αυτόν τον τομέα.

Ο Κάνααν τον ξεπέρασε, κάνοντας δύο αθλητικά σε λιγότερο από πέντε λεπτά, με αποτέλεσμα να πάρει τον δρόμο για τα αποδυτήρια. Ο Ολυμπιακός, πάντως, κυριάρχησε γιατί είχε πολλούς παίκτες στην εξίσωση. Βεζένκοφ, Σλούκας, Παπανικολάου και Λαρεντζάκης έπιασαν διψήφιο αριθμό πόντων, οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν μέχρι το +11 (50-61), αλλά αυτό δεν ήταν… μαξιλαράκι ασφαλείας. Στο τέλος της τρίτης περιόδου το ταμπλό έγραφε 63-69. Σε αυτό το διάστημα ο Φαλ ήταν κυρίαρχος των αιθέρων και «βράχος» στην άμυνα.

Κακές επιλογές και ήττα

Το τελευταίο κομμάτι του αγώνα ήταν καταστροφικό για την ελληνική ομάδα. Σαν να μην μπήκε στο γήπεδο, παρά τα δύο απανωτά τάιμ άουτ του Γιώργου Μπαρτζώκα, δεν βρήκε ρυθμό. Κακές επιθετικές επιλογές, υπερβολικό τρίποντο παιχνίδι (δίχως θετικό αποτέλεσμα) κι η Μακάμπι έφερε το ματς τούμπα. Η αμυντική προσέγγιση του Ολυμπιακού ήταν λανθασμένη.

Με σερί 10-2 πέρασαν μπροστά στο σκορ (73-71) και με άλλο ένα (7-1) πήγαν στο 80-74. Ο Λαρεντζάκης προσπαθούσε μόνος του να γυρίσει το ματς, αλλά με ανορθόδοξο τρόπο δεν μπορούσε να αναστραφεί η κατάσταση. Ο Ολυμπιακός γνώρισε την πρώτη του εκτός έδρας ήττα και πλέον περιμένει την Άλμπα στο ΣΕΦ, για να ανεβάσει τη στάθμη των νικών του.

Τα δεκάλεπτα: 22-20, 43-45, 63-69, 90-84.

Δείτε εδώ το στατιστικό του αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77 (vid)

Λερναία Ύδρα ο Ολυμπιακός έκανε το «μπρέικ» στη Βαρκελώνη. Απέναντι σε μια σπουδαία ομάδα,…