Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Λιόλιος: Ενότητα και πάλι, και πάλι, και πάλι

Λιόλιος: Ενότητα και πάλι, και πάλι, και πάλι

Λιόλιος, Γιατράς

Ξέρει κανείς πότε συναντήθηκαν η… ενότητα κι ο Λιόλιος;

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, μιλά για «ενότητα» του ελληνικού μπάσκετ. «Τι καιρό κάνει;» τον ρωτάς, «ενότητα» απάντα ο Βαγγέλης Λιόλιος. Πες, πες, μπορεί στο τέλος να το πιστέψει, αλλά –ειλικρινά- ψάχνω μάταια να βρω μια ενωτική κίνηση, που έχει κάνει.

Αφήνω κατά μέρους την κόντρα με την ΑΕΚ (οδεύουν, αν δεν είναι, στα δικαστήρια), την εμμονή του να πέσουν τέσσερις ομάδες και να μοιράσει wild card (έχασε διπλό από πούλια) κι άλλες παρόμοιες εμπνεύσεις. Ας δούμε πώς διαχειρίζεται ο Λιόλιος κι οι συνεργάτες του την επαφή με όσους διαφωνούν.

Φάμπρικα μηνύσεων και απειλών

Ο Βαγγέλης Λιόλιος ήταν που είπε πρώτος τη λέξη «μήνυση», απειλώντας ότι θα στραφεί εναντίον του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Το περιμέναμε, δεν είδαμε να συμβαίνει. Όπως δεν είδαμε ποτέ τα αποτελέσματα του οικονομικού ελέγχου, που ο ίδιος είχε ανακοινώσει για την ΕΟΚ του Βασιλακόπουλου.

Ο Μάκης Γιατράς είναι στενός συνεργάτης του προέδρου της Ομοσπονδίας. Όχι μόνο στον Προμηθέα, αλλά πλέον είναι κι ομοσπονδιακός προπονητής, ενώ εμπλέκεται (καλώς) και στο 3Χ3. Μπράβο του, γιατί το αξίζει. Έχει δουλέψει κι έπρεπε να αναγνωριστεί η προσπάθειά του.

Αίφνης υπέβαλλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση στον Χάρη Καρακατσούνη. Την ίδια περίοδο που ο πρώην διεθνής διαιτητής ζητά επίμονα την αλλαγή της ΚΕΔ/ΕΟΚ, βάσει των κείμενων διατάξεων. Τυχαίο γεγονός, μάλλον, αλλά κακό το τάιμινγκ (που λένε κι οι… Γάλλοι).

Ενότητα και μηνύσεις, δεν συνάδουν πρόεδρε. Κι αν οι συνεργάτες σου δεν σε συμβουλεύονται, έχεις χάσει το παιχνίδι εντός του μπασκετικού σου οίκου. Δεν μπορεί από τη μια να μιλάς με πραότητα για «ενότητα», χαμογελώντας στον φακό κι από την άλλη να επιτρέπεις μηνύσεις, ή να απειλείς δίχως να πράττεις.

Η Επιτροπή της απόγνωσης

Δεν μπορεί να λες στους διαιτητές «δεν θα ανεχθώ να δω ένα παιδί κλαμένο» κι από την άλλη να ανακοινώνεις τη σύσταση «Επιτροπής Δεοντολογίας». Τι θα κάνει αυτή η Επιτροπή; Τίποτα, λέω εγώ, και θα εκθέσει ανεπανόρθωτα όλους, με πρώτο τον πρόεδρο της ΕΟΚ.

Επισήμως θα «επιλαμβάνεται θεμάτων που σχετίζονται με ντόπινγκ, προσυνεννοημένους αγώνες και αποτελέσματα (στοιχηματισμός) και δυσφήμιση του αθλήματος, έχοντας ως σκοπό την προστασία των θεμελιωδών αρχών, των κανόνων και των αξιών του αθλήματος της Καλαθοσφαίρισης, καθώς και την πρόληψη και καταστολή παράνομων, ανήθικων και αντιδεοντολογικών συμπεριφορών που βλάπτουν τη φήμη και την ακεραιότητα του αθλήματος της Καλαθοσφαίρισης».

Τα μισά είναι μπούρδες. Για το ντόπινγκ υπάρχουν ανεξάρτητες αρχές, με επιστήμονες. Πώς θα πάει ο κάθε τρεχαγυρευόπουλος, δίχως επιστημονική κατάρτιση να ασχοληθεί με το ντόπινγκ; Με ποια δικαιοδοσία; Πώς θα μιλήσετε για προσυνενοημένους αγώνες και στοιχηματισμό, δίχως επιστημονική επάρκεια; Επειδή κάποιοι ψήφισαν τον Νικολόπουλο (για παράδειγμα), αυτό σημαίνει ότι έμαθε να ξεχωρίζει τους «καθαρούς» αγώνες; Μωρέ θέλετε και τα λέτε;

Τι επιχειρεί να κάνει ο Λιόλιος

Όλα αυτά, που αναφέρονται πιο πάνω, είναι ανεδαφικά. Στην ουσία πρόκειται για μια προσπάθεια λογοκρισίας και φίμωσης, καθώς «… η ΕΟΚ θα αποστέλλει στην ως άνω Επιτροπή Δεοντολογίας, όλες ανεξαιρέτως τις δυσφημιστικές δηλώσεις όσων φυσικών ή νομικών προσώπων καλαθοσφαίρισης σχετίζονται με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης (ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά: παράγοντες, διαιτητές, προπονητές, αθλήτριες/τές, διαμεσολαβητές, Κ.Α.Ε, Αθλητικά Σωματεία κλπ) και η τελευταία θα κρίνει αν αυτές εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της, προκειμένου να επιλαμβάνεται αναλόγως».

Καταλάβατε τι θέλει να κάνει ο Βαγγέλης Λιόλιος; Που και πάλι τρίχες κατσαρές είναι η Επιτροπή. Οι διαιτητές έχουν δικά τους όργανα (Σύνδεσμοι, ΟΔΚΕ) να τους κρίνουν. Το ίδιο κι οι προπονητές (ΣΕΠΚ). Για τους αγωνιζόμενους υπάρχει Αθλητικός Δικαστής, εκτός αν καταργήθηκε. Οι δημοσιογράφοι, επίσης έχουν δικά τους όργανα (ΕΣΗΕΑ).

Στην ουσία είναι μια προσπάθεια να μην μιλάνε οι παράγοντες κι… ας κλαίνε τα παιδάκια. Γιατί, αν παρακολουθήσετε τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις παραγόντων και σωματείων, ακόμα και… ταλιμπάν (προεκλογικά) του Βαγγέλη, έχουν στραφεί εναντίον του και κράζουν.

Για ποια ενότητα μιλά ο Λιόλιος;

Ενότητα με απειλές, με μηνύσεις, με κόντρες, με Επιτροπές Δεοντολογίας, με απώλεια ψυχραιμίας σε διαδικτυακές συναντήσεις, με απαράδεκτα χτυπήματα του χεριού στο τραπέζι, με προσωπικές επιθέσεις κατά προέδρων Ενώσεων, με αποχωρήσεις. Βαριά η καλογερική πρόεδρε και θέλει γερό στομάχι, που μάλλον δεν διαθέτεις.

Όταν ο Λιόλιος μιλάει για ενότητα, στην ουσία θέλει να μην ασκεί κανείς κριτική στο πρόσωπό του. Άλλωστε είπε ότι είναι «θεσμός» και στη δική του κουλτούρα οι θεσμοί δεν εμπίπτουν σε σχολιασμό. Δεν μπορεί κανείς να αξιολογήσει το έργο τους, παρά μόνο ο ίδιος ο «θεσμός», δηλαδή ο Λιόλιος.

Αντί επιλόγου: Σαν να μην μας φτάνουν όσα ζούμε με τον νέο Ηγέτη του μπάσκετ, έχουμε και το facebook που μας τρολάρει. Δείτε τι ήρθε (χορηγούμενο) στον τοίχο μου. Ρε Μαρκ, εμένα βρήκες;

vasilako

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Παπαπέτρου: «Η σειρά ξεκινάει τώρα»

Νίκη στο Βελιγράδι, ήταν το σύνθημα από τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη…