Κεντρική Διεθνή Παγκόσμιο Ιτούδης για τα «παράθυρα»: «Θέλουν να παίζουν οι καλύτεροι»

Ιτούδης για τα «παράθυρα»: «Θέλουν να παίζουν οι καλύτεροι»

Ο Δημήτρης Ιτούδης χαρακτήρισε εξοργιστικό να μην μπορούν οι εθνικές ομάδες να παραταχθούν με τους καλύτερους παίκτες τους και να δημιουργείται άνισος ανταγωνισμός σε βάρος του αθλήματος και των πρωταγωνιστών.

Χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε:

«Ο κόσμος περιμένει να βλέπει τους καλύτερους παίκτες με τις εθνικές ομάδες. Θέλουν μια αξιοκρατική και δίκαια διοργάνωση, αλλά με τη συγκεκριμένη διαδικασία των παραθύρων αυτή-δυστυχώς-δεν υπάρχει.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ευρωλίγκα είναι η καλύτερη λίγκα μετά το ΝΒΑ με διαφορά. Είναι καλό και υγιές για το μπάσκετ. Δεν ξέρω γιατί δεν υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα σε FIBA και Ευρωλίγκα. Είναι στο χέρι τους να απαντήσουν.

Η Φενέρ έδειξε καλή διάθεση και ανοιχτό μυαλό, κάτι που ήταν πολύ σημαντικό. Όμως γιατί θα πρέπει εμείς και οι ομάδες να εμπλεκόμαστε σε τέτοιες καταστάσεις. Αυτό δεν δείχνει σταθερότητα.

Ο κόσμος δεν θέλει κάτι τέτοιο και απλώς καμουφλάρουμε το πρόβλημα. Σύμφωνοι, παίξαμε σε ένα γεμάτο γήπεδο στην Κρήτη, ο κόσμος ήθελε να δει την Εθνική ομάδα.

Όμως ποια Εθνική ομάδα βλέπει τελικά; Ο Παπανικολάου και ο Λαρεντζάκης είπαν πως νιώθουν ότι έχουν γίνει λάστιχο. Μέσα σε τέσσερις μέρες έπρεπε να αλλάξουν τέσσερις πτήσεις, συνάντησαν παίκτες που δεν γνώριζαν και αν δεν έρχονταν θα τους έλεγαν προδότες της εθνικής ομάδας.

Αν οι παίκτες πάνε στην Εθνική, θα αντιμετωπίσουν μετά τους συλλόγους τους. Γιατί να έρχονται σε τέτοια θέση; Ποιος ο λόγος; Για να εκθέτουμε τους παίκτες;

Θέλουν να παίζουν οι καλύτεροι στις εθνικές ομάδες, αλλά βάζουν σε μπελάδες τους παίκτες και τους προπονητές. Λένε ότι το πρόβλημα είναι μόνο με τους παίκτες της Ευρωλίγκας, αλλά με το ΝΒΑ είναι εντάξει. Γιατί είναι εντάξει; Δεν το καταλαβαίνω. Αυτός είναι ένας ακόμη παράγοντας που κάνει άνισο τον ανταγωνισμό, δυστυχώς.

Και κάτι άλλο: οι παίκτες της Ευρωλίγκας έχουν δικαίωμα να παίζουν σε διοργανώσεις της FIBA. Όμως γιατί δεν επιτρέπεται το ίδιο στους διαιτητές; Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο κόσμος θέλει ειλικρίνεια. Ας παραδεχτούμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν λέω ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Θέλω το δίκιο για το μπάσκετ.

Θέλω το καλύτερο επίπεδο ανταγωνισμού για τους φιλάθλους, ώστε να υπάρχει μέλλον στο άθλημα, με κόσμο που γνωρίζει τα βασικά και τους κανόνες. Αυτό που γίνεται τώρα είναι αφύσικο και εξοργιστικό.

Στο 2022 δεν μπορούμε να επιλέξουμε τους καλύτερους. Για ποιον λόγο; Γιατί να έχουμε αυτά τα εμπόδια και τι θέλουμε να πετύχουμε τελικά; Έχω πολλές ιδέες που θα μοιραστώ αν με ρωτήσουν. Κάποιος πρέπει να πάρει μέτρα. Ελπίζω να καθίσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Χαρόγιαννης
Περισσότερα σε Παγκόσμιο

Δειτε επισης

Ελλάδα: Στην 9η θέση του ranking της FIBA

Στην 9η θέση παραμένει η Ελλάδα. Την παγκόσμια κατάταξη μετά και το πέρας των «παραθύρων» …