Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός 107-77 (vid)

Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός 107-77 (vid)

Μπέικον, Φενέρμπαχτσε - Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να αντισταθεί στη Φενέρμπαχτσε.

Η νίκη επί της Μπασκόνια δεν αποτέλεσε εφαλτήριο αλλαγής πορείας κι ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στις… κακές εμφανίσεις. Βεβαίως, ο βαθμός δυσκολίας, με τη Φενέρμπαχτσε απέναντι και δη στην Κωνσταντινούπολη ήταν ο μεγαλύτερος που μπορούσε να υπάρξει, αλλά αν εξαιρέσουμε το δεύτερο μισό του πρώτου δεκαλέπτου, οι «πράσινοι» ήταν… αναιμικοί. Εξ ου και το 107-77.

Ο Παναθηναϊκός άργησε να μπει στο παιχνίδι, γεγονός που ανάγκασε τον Ράντονιτς να πάρει τάιμ άουτ, πριν ακόμα συμπληρωθούν δύο λεπτά. Ο Καλάθης ξεκίνησε με όρεξη (5-0), από τους «πράσινους» ο Ουόλτερς πέτυχε και τους επτά πόντους (14-7) και ξαφνικά η εικόνα άλλαξε.

Με τον Μπέικον να είναι αιχμή του δόρατος, τους γηπεδούχους να χάνουν τον επιθετικό τους προσανατολισμό και να δέχονται εύκολα καλάθια, ο Παναθηναϊκός όχι μόνο γύρισε, αλλά το 18-12 έγινε 20-24, με την ελληνική ομάδα να τρέχει σερί 12-2. Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με 22-25, επειδή το χαζό φάουλ του Πονίτκα στον Γκούντουριτς, τη στιγμή που επιχειρούσε τρίποντο λίγο μετά το κέντρο, ήταν εκπρόθεσμο.

Χάθηκε από το παρκέ ο Παναθηναϊκός

Ενώ είχε το ψυχολογικό προβάδισμα, αφενός γιατί άλλαξε τον ρου του αγώνα, αφετέρου γιατί γλίτωσε τους τσάμπα πόντους, ο Παναθηναϊκός «εξαφανίστηκε». Αυτή τη φορά, ούτε το γρήγορο (όπως και στο πρώτο δεκάλεπτο) τάιμ άουτ του Ράντονιτς απέδωσε. Το σερί που έτρεξε η Φενέρμπαχτσε (13-0), την έβαλε για τα καλά στη θέση του οδηγού (35-25).

Ο Μπέικον προσπάθησε με ατομικές ενέργειες να αντιδράσει, αλλά όταν ο Ιτούδης έριξε τρεις κοντούς στο παρκέ και τον Καλάθη να μαρκάρει τον Αμερικανό, οι Τούρκοι πέρασαν με 43-36. Όταν το ταμπλό έγραψε 52-38, ο Παναθηναϊκός είχε σε βάρος του ένα επιμέρους 30-13, για να λήξει το ημίχρονο 55-40.

Σαν να μην έφτανε αυτό, 1.23’’ πριν το τέλος του ημιχρόνου ο Γκριγκόνις ένιωσε πόνο στη μέση κι έφυγε για τα αποδυτήρια. Ο Λιθουανός τέθηκε νοκ άουτ για τη συνέχεια τηςς αναμέτρησης κι υπάρχει ανησυχία ως προς το μέγεθος της ζημιάς, που θα διαπιστωθεί άμα τη επιστροφή της αποστολής στην Αθήνα.

Ο Παναθηναϊκός έχασε το τρένο του αγώνα

Κανείς δεν είχε πριν τον αγώνα αμφιβολία για τη διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων, για το βάθος πάγκου της Φενέρμπαχτσε. Σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις δημιουργείς μόνος σου τις ευκαιρίες και πιάνεις την πρώτη που θα βρεθεί. Ο Παναθηναϊκός δεν το έκανε, οι Τούρκοι επέστρεψαν από τα αποδυτήρια με προίκα 15 πόντων, αλλά κυρίως με «καθαρό μυαλό».

Ήταν εύκολο να ανεβεί στο +20 (67-47) και να διατηρηθεί σε ψηλά στάνταρ, αφού -εκτός των άλλων- μπήκε στην εξίσωση κι η απογοήτευση, που έκανε τους «πράσινους» να μοιάζουν να θέλει να τελειώσει νωρίτερα το ματς. Η επίθεση παρουσίαζε προβλήματα, η άμυνα δεν έδινε λύσεις, ο Ιτούδης έλεγχε απόλυτα τον ρυθμό και το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 78-55.

Διαφορά ποιότητας

Η τελευταία περίοδος έμοιαζε διαδικαστικού χαρακτήρα. Ο Ουίλμπεκιν κινήθηκε σε πολύ υψηλούς ρυθμούς, ο Καλάθης ήταν παίκτης ορχήστρα, ο Ιτούδης είδε τους παίκτες του να μοιράζονται πόντους κι επιθέσεις, όλα κύλησαν όπως τα ήθελε. Στην από δω πλευρά ο Παναθηναϊκός είχε και πάλι σημείο αναφοράς στην επίθεση τον Μπέικον (σοβαρά τώρα, δεν τον ήθελε ο Ράντονιτς), ο Ουίλίαμς με τον Ουόλτερς προσπάθησαν, ο Παπαγιάννης είχε κάποιες καλές στιγμές, αλλά όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για να αλλάξει το στάτους του αγώνα.

Χαρακτηριστική φάση, που αποδίδει την εικόνα του αγώνα: Ο Παναθηναϊκός έφυγε στον αιφνιδιασμό με τρεις παίκτες εναντίον ενός, ο Μπέικον έχασε το εύκολο καλάθι, οι Τούρκοι στον αιφνιδιασμό είχαν εύκολο έργο (κάρφωμα άνευ αντιπάλου ο Γκούντουριτς) κι αντί οι φιλοξενούμενοι να μειώσουν, βρέθηκαν με δύο παραπάνω πόντους στην πλάτη. Στην Ευρωλίγκα κανείς δεν σου χαρίζεται.

Τα δεκάλεπτα: 22-25, 55-40, 78-55, 107-77.

Δείτε εδώ το στατιστικό του αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Φασούλας: «Κύριε Βρούτση πάρτε θέση»

Ο Παναγιώτης Φασούλας καλεί τον υπουργό να φέρει ισονομία στο μπάσκετ. Ο συνδυασμός «Πρώτα…