-
Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Δένδιας: «Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε»

Δένδιας: «Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε»

Δένδιας

Στα επεισόδιο που σημειώθηκε στην Λιβύη στάθηκε ο Νίκος Δένδιας.

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε εκτενώς στο σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας πως η απόφαση του να αποχωρήσει από την Τρίπολη ήταν τόσο θέμα συμβολισμού όσο και θέμα ουσίας.

Της απόφασής του να μην συναντήσει την Λίβυα ΥΠΕΞ που παρατύπως προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με την Άγκυρα υπεραμύνεται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «τα Νέα», ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

Όπως σημειώνει, το ελληνικό υπουργείο συμφώνησε σε μια προσωπική παραχώρηση προς τον πρόεδρο του Λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου Μένφι, ωστόση «η συμφωνία δεν τηρήθηκε».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις συνομιλίες που έχουν άλλες κυβερνήσεις με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε χαρακτηριστικά:

Κακά τα ψέματα, η τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών, ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει συμφωνίες, από εμάς προήλθε. Και εργαστήκαμε πάρα πολύ στο πλαίσιο των ΗΕ για να έρθει αυτό.

«Οι σχέσεις μας με τη Λιβύη θα παραμείνουν ως έχουν από τη δική μας πλευρά», πρόσθεσε παράλληλα.

«Και αυτό υπό την έννοια ότι θα προσπαθήσουμε – και αυτός ήταν ο σκοπός της επίσκεψης – να διατηρήσουμε μια ισχυρή σχέση με την Ανατολική Λιβύη, άρα και με το κοινοβούλιο, άρα, στην πραγματικότητα, με ένα Σώμα που δίνει δύναμη στη θέση μας ενάντια στην αποδοχή και σύναψη παράνομων κειμένων με τους Τούρκους».

Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα της συνέντευξηςQ

Γιατί τελικά η πρώτη στάση σας έγινε στην Τρίπολη;

Ο Μένφι μάς ζήτησε να πάμε στην Τρίπολη. Συμφωνήσαμε σαν προσωπική παραχώρηση σε αυτόν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν επίσημες επαφές ή επαφές με την προσωρινή κυβέρνηση. Θα πηγαίναμε, θα τον βλέπαμε, θα φεύγαμε. Το ότι εμφανίστηκε η Μανγκούς σημαίνει ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία.

Αλλες ξένες κυβερνήσεις μιλάνε με την κυβέρνηση της Λιβύης; Η Γαλλία, για παράδειγμα…

Βεβαίως μιλάνε με την κυβέρνηση της Λιβύης. Αλλά το θέμα είναι ότι για όλους ισχύει ότι έχει περιορισμένη εντολή, δεν μπορεί δηλαδή να υπογράφει συμφωνίες, αλλά τολμώ να πω και περιορισμένη χρησιμότητα. Και το δεύτερο είναι πως αυτές οι κυβερνήσεις δεν είναι υποχρεωμένες να αντιμετωπίσουν τη δική μας πραγματικότητα, που είναι το δεύτερο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Κακά τα ψέματα, η τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών, ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει συμφωνίες, από εμάς προήλθε. Και εργαστήκαμε πάρα πολύ στο πλαίσιο των ΗΕ για να έρθει αυτό.

Επομένως, δεν είναι θέμα μόνο συμβολισμού, αλλά και ουσίας, η απόφασή σας για άμεση αναχώρηση από την Τρίπολη με αυτόν τον τρόπο;

Απολύτως και τα δύο. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε. Και το άλλο είναι ότι υπάρχει μια κατανόηση με τους Αιγύπτιους.

Οι οποίοι δεν θέλουν επαφές με την κυβέρνηση Ντμπέιμπα;

Δεν θέλουν ουσιαστικές επαφές. Οχι δεν θέλουν. Λένε ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να κάνει εκλογές. Και όχι μόνο δεν κάνει εκλογές, υφαρπάζει την παραμονή της, εκμεταλλευόμενη κατά το δοκούν τους πόρους της Λιβύης, και υπογράφει και με τους Τούρκους. Ε, δεν γίνεται.

Οι σχέσεις μας με τη Λιβύη ποιες θα είναι από εδώ και στο εξής;

Οι σχέσεις μας με τη Λιβύη θα παραμείνουν ως έχουν από τη δική μας πλευρά. Και αυτό υπό την έννοια ότι θα προσπαθήσουμε – και αυτός ήταν ο σκοπός της επίσκεψης – να διατηρήσουμε μια ισχυρή σχέση με την Ανατολική Λιβύη, άρα και με το κοινοβούλιο, άρα, στην πραγματικότητα, με ένα Σώμα που δίνει δύναμη στη θέση μας ενάντια στην αποδοχή και σύναψη παράνομων κειμένων με τους Τούρκους. Και από την άλλη, με τις μικρές μας δυνατότητες, γιατί θυμίζω ότι είναι μικρές οι δυνατότητές μας σε σχέση με τους άλλους, αφού θέλουμε χωρίς χρήματα και χωρίς στρατό να έχουμε επιρροή, να εμποδίσουμε την επέκταση των συμβατικών κατανοήσεων με την Τουρκία.

Τι σας είπαν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ;

Ο Σάλεχ και ο Χαφτάρ ήταν απολύτως στη γραμμή που εμείς θα θέλαμε να είναι. Τόνισαν ότι η τουρκική παρουσία είναι επιζήμια και απαράδεκτη. Είχε σημασία να δούμε τον Σάλεχ και τον Χαφτάρ, γιατί είχαν πάει στην Τουρκία. Τους είδε ο ίδιος ο Ερντογάν, είδε και τους λίβυους βουλευτές ο Ερντογάν, γι’ αυτό πήγα και στο κοινοβούλιο και τους εξήγησα τις θέσεις μας.

Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για εκλογές στη Λιβύη το επόμενο διάστημα;

Οχι. Νομίζω ότι έχει πάει πολύ πίσω το ενδεχόμενο διεξαγωγής τους, γι’ αυτό και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ