Κεντρική Ελλάδα Γκρίζο φόντο Στην… απομόνωση Πιτσίλκας – Κουκουλεκίδης

Στην… απομόνωση Πιτσίλκας – Κουκουλεκίδης

Σε δυσμένεια Πιτσίλκας και Κουκουλεκίδης

Πιτσίλκας και Κουκουλεκίδης έχουν… ζόρια. Διαβάστε το αποκλειστικό μας ρεπορτάζ.

Η χθεσινή μέρα είχε… παράξενα συναισθήματα για το νέο «ισχυρό δίδυμο» της ελληνικής διαιτησίας. Από τη μια ο Νίκος Πιτσίλκας κι ο Στέλιος Κουκουλεκίδης δεν προλάβαιναν να δέχονται συγχαρητήρια, από την άλλη συνειδητοποίησαν ότι βρίσκονται σε… απομόνωση από την Ευρωλίγκα. Δύο άσχετες (ίσως όχι και τόσο) καταστάσεις, τις οποίες θα εξηγήσουμε.

Ο Νίκος Πιτσίλκας είναι επισήμως ο εξ απορρήτων (Ειδικός Σύμβουλος, ο επίσημος τίτλος του) του Βαγγέλη Λιόλιου. Ο Στέλιος Κουκουλεκίδης, ο οποίος ΔΕΝ είχε συμπεριληφθεί σε καμία από τις προηγούμενες ΚΕΔ, έγινε πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Η λογική σκέψη είναι πως ο πρόεδρος της ΕΟΚ ρώτησε τον Πιτσίλκα ποιον να βάλει πρόεδρο στη θέση του Χριστοδούλου, ή στη χειρότερη τον ενημέρωσε ότι σκοπεύει να δώσει το χρίσμα στον Θεσσαλονικιό διαιτητή.

Πώς συνδέονται Πιτσίλκας και Κουκουλεκίδης

Δεν θα μπορούσε να αρνηθεί ο Λαρισαίος, να μπει επικεφαλής στην ΚΕΔ ο Κουκουλεκίδης. Βλέπετε, τον έχει πάρει άμεσο συνεργάτη στη VTB League, στη θέση του Σουηδού Λαρς Κλάαρ, ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος βοηθός του Πιτσίλκα.

Ο Σουηδός «υποχρεώθηκε» να εγκαταλείψει τη VTB League, στο πλαίσιο των κυρώσεων, που επιβάλλουν συλλήβδην οι Ευρωπαίοι στους Ρώσους, για τον πόλεμο με την Ουκρανία. Το μπάσκετ έχει εμπλακεί, εκών άκων στην πολιτική σκακιέρα κι έτσι ο Κλάαρ τα μάζεψε κι έφυγε.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης συμφωνεί;

Το οξύμωρο είναι πως η Ελλάδα είναι από τις ευρωπαϊκές χώρες, που έσπευσαν να διαρρήξουν τους δεσμούς με τη Ρωσία. Όλοι πάνω κάτω γνωρίζουμε τι έχει συμβεί και τις όποιες πρωτοβουλίες. Παραδόξως πώς, όχι μόνο δεν επιβλήθηκε στους δύο να εγκαταλείψουν τη VTB League, αλλά επί της ουσίας προήχθησαν.

Δεν γνωρίζω αν ο Λευτέρης Αυγενάκης συμφωνεί με την πρακτική του Βαγγέλη Λιόλιου κι αν είναι χαρούμενος που Πιτσίλκας και Κουκουλεκίδης συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Ρωσία, αλλά δεν με απασχολεί κιόλας. Αντιθέτως, απασχολεί ιδιαιτέρως τη διοίκηση της Ευρωλίγκας.

«Κομμένοι» από την Ευρωλίγκα

Το κακό είναι πως ο Νίκος Πιτσίλκας κι ο Στέλιος Κουκουλεκίδης «κόπηκαν» από την Ευρωλίγκα. Εξ ου κι ο πρόλογος, για τα… παράξενα συναισθήματα. Βλέπετε, χθες ήρθαν ορισμοί, με τον Παναγιώτη Μπακάλη (για παράδειγμα) να παίρνει πέντε (5) και το δίδυμο κανέναν!

Η Ευρωλίγκα έδειξε με αυτόν τον τρόπο ότι Πιτσίλκας και Κουκουλεκίδης δεν μπορούν να είναι και στη διοργάνωσή της και στη VTB League. Και το ρεπορτάζ λέει ότι δεν πρόκειται να πάρουν κανέναν ορισμό (ως παρατηρητές διαιτησίας, ή κομισάριοι), όσο συνεχίζουν να έχουν συμμετοχή στη ρωσική μπασκετική διοργάνωση.

Από τη στιγμή που η εν Ελλάδι δραστηριότητά τους δεν επηρεάζεται, είναι πρόδηλο ότι Πιτσίλκας και Κουκουλεκίδης θα μετρήσουν τα «συν» και τα «πλην», για το αν θα συνεχίσουν στη VTB League, απομονωμένοι από την Ευρωλίγκα, ή θα εγκαταλείψουν τη Ρωσία, για να επιστρέψουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης.

Τα χρήματα κι ο Λιόλιος

Το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνουν στη VTB League, μετρώντας τη… ζημιά. Προφανώς και τα χρήματα που δίνουν οι Ρώσοι είναι περισσότερα κι οι λόγοι είναι εύκολα αντιληπτοί. Ενδεχομένως να αλλάξουν οι ισορροπίες κι οι σκέψεις, αν ο Βαγγέλης Λιόλιος «υποχρεώσει» το «δίδυμο» να αλλάξει κατεύθυνση. Κι αυτό θα το κάνει, αν υποχρεωθεί από υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια.

Όπως και να ‘χει, Πιτσίλκας και Κουκουλεκίδης ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί. Δεν φταίνε οι άνθρωποι, αλλά κάθε επιλογή έχει το κόστος της, πόσο μάλλον όταν το περιβάλλον είναι ασταθές…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Γκρίζο φόντο

Δειτε επισης

Ολυμπιακός: Κανονικά εντός δωδεκάδας ο Πετρούσεφ

Εντός δωδεκάδας ο Φίλιπ Πετρούσεφ. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στο Παλαού Μπλαουγκράνα την …