Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις 90-80 (vid)

Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις 90-80 (vid)

Ολυμπιακός

Οι τρεις σωματοφύλακες ήταν τέσσερις, ου μην και πέντε κι ο Ολυμπιακός νίκησε με τη Ζαλγκίρις.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχοντας σε σπουδαία βραδιά τον Βεζένκοφ, από κοντά τους Φαλ και Ουόκαπ, αλλά και τους Σλούκα – Λαρεντζάκη να δίνουν λύσεις, ξεπεράσαν το υψηλό εμπόδιο των Λιθουανών. Αφενός, οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν τίποτα να χάσουν, αφετέρου το άδειο ΣΕΦ δεν ευνοούσε τους παίκτες του Μπαρτζώκα να βρουν ρυθμό, οπότε ήταν εξ ορισμού δύσκολη η αποστολή.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το ματς ασορτί με το ΣΕΦ: Παγωμένα. Η Ζαλγκίρις μπήκε να παίξει τις πιθανότητές της και με 7 πόντους του Σμιτς προηγήθηκε αρχικά 2-9 και στη συνέχεια το σκορ έγινε 4-11. Ο Φαλ ήταν εκεί κι άλλαξε την εικόνα της αναμέτρησης. Πετυχαίνοντας τους 9/12 πόντους των «ερυθρολεύκων» έφερε σε ισορροπία το ματς (12-11), για να προηγηθεί ο Ολυμπιακός με 14-11, τρέχοντας 10-0 σερί.

Μπορεί ο Φαλ να ήταν… λαμπερός, όμως εξαιρετική ήταν η δουλειά του Ουόκαπ, ο οποίος πέρα από την εξαιρετική του άμυνα, μοίρασε και 4 ασίστ σε αυτό το διάστημα. Το 14-13 έγινε 16-19 με 2/2 τρίποντα των Λιθουανών, ο Μπλακ χρεώθηκε νωρίς με δύο φάουλ, την ώρα που οι φιλοξενούμενοι μοίρασαν το σκοράρισμα κι η «ερυθρόλευκη» άμυνα δεν ήταν εκεί. Το δεκάλεπτο έληξε με 18-21.

Ολυμπιακός σημαίνει άμυνα

Αν και στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου ο ο Πίτερς χρεώθηκε με δύο φάουλ κι η Ζαλγκίρις προηγήθηκε με 18-23, ο Ολυμπιακός βρήκε το σημείο αναφοράς του. Εξαιρετική άμυνα, που υποχρέωσε τους «πράσινους» σε τέσσερις πόντους, σε τέσσερα λεπτά αγώνα κι η μορφή της αναμέτρησης άλλαξε.

Προϊόν άμυνας ήταν το κλέψιμο κι ο αιφνιδιασμός του ΜακΚίσικ, που οδήγησε σε αντιαθλητικό φάουλ τον Λουκοσιούνας. Δεν θα το αναφέραμε καν, αν δεν οδηγούσε στην 1η άστοχη βολή, μετά από 28/28 (25 από το ματς με την Μπαρτσελόνα και 3/3 από το πρώτο δεκάλεπτο).

Ο Ολυμπιακός πέρασε μπροστά (24-23) με τον Λαρεντζάκη να φωνάζει «παρών» με πέντε πόντους κι έφτασε στο 27-23, τρέχοντας νέο σερί 9-0. Οι Λιθουανοί βρήκαν λύσεις, έμειναν κοντά στο σκορ, αλλά ο Σλούκας μπήκε στην εξίσωση, ο Βεζένκοφ είχε τη συνήθη παραγωγική του διαδικασία κι ο Λαρεντζάκης με buzzer «έγραψε» το 44-35, σκορ ημιχρόνου.

Οι τρεις σωματοφύλακες

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τη Ζαλγκίρις να τρέχει σερί 5-0, αλλά ο Ουόκαπ αρχικά μοίρασε ασίστ στον Βεζένκοφ και στη συνέχεια με καλάθι και φάουλ έφερε το σκορ στο +9 (49-40), όπως είχε κλείσει το πρώτο μέρος. Νέο σερί 5-0 η Ζαλγκίρις, αλλά ήταν εκεί ο Φαλ. Με καλάθι και φάουλ -το τρίτο του Σμιτς- απάντησε κι ο Ολυμπιακός με 5-0 σερί κράτησε τη διαφορά.

Θα την είχε εκτοξεύσει, αλλά ο Πίτερς έχασε δύο ελεύθερα τρίποντα. Έμεινε για 26 λεπτά άποντος, αλλά ο Μπαρτζώκας επέμεινε σε αυτόν κι ο Αμερικανός με καλάθι και φάουλ, πήγε και πάλι τη διαφορά στο «κλασικό» για το συγκεκριμένο ματς +9 (60-51). Ήταν αυτός που με σουτ τριών πόντων ανέβασε για πρώτη φορά τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (67-56). Η τρίτη περίοδος, πάντως, τέλειωσε με 9 πόντους διαφορά (67-58). Τη διαφορά έκαναν οι Ουόκαπ, Φαλ και (ποιος άλλος) Βεζένκοφ, που είχαν πετύχει τους 44 από τους 67 «κόκκινους» πόντους. Κι όχι μόνο…

Μπήκε ο Σλούκας στην εξίσωση

Το σταθερό σερί (5-0) έτρεξε η Ζαλγκίρις, από το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου και στο ξεκίνημα του τέταρτου. Τρία λεπτά έμεινε άποντος ο Ολυμπιακός, δίνοντας στους φιλοξενούμενους το δικαίωμα στην ελπίδα, αλλά από τη μια ο Βεζένκοφ μάζεψε ριμπάουντ κι έγινε «διπλός» σε δύο κατηγορίες, ο δε Σλούκας έλυσε τον γόρδιο δεσμό, με καλάθι και φάουλ (70-61). Έγινε ο τέταρτος διψήφιος παίκτης για τον Ολυμπιακό.

Ο Μπολομπόι δεν πατούσε καλά, ο Μπλακ έκανε τέσσερα φάουλ κι ο Φαλ επέστρεψε, για να υπάρχει σημείο αναφοράς στο «ζωγραφιστό». Την ώρα που ο Ολυμπιακός πήγε στο +10, η Ζαλγκίρις απάντησε με 5-0 σερί (για πολλοστή φορά), κόβοντας τη διαφορά στη μέση (72-67). Ήταν εκεί ο Σλούκας με 2/2 βολές για να το διακόψει, όχι όμως και τη διάθεση των Λιθουανών να παλέψουν ως το τέλος.

Ο Καβανό με τον Μπραζντέκις ήταν αιχμές του δόρατος, ο Λαρεντζάκης έγινε ο 5ος διψήφιος «ερυθρόλευκος» κι ο Βεζένκοφ ασταμάτητος. Το +4 (74-70) έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα 81-70, με τον ΜακΚισικ να δίνει κι αυτός λύση, στο ταμπλό έμεναν τρία λεπτά για τη λήξη, αλλά οι φιλοξενούμενοι είχαν ψυχικά αποθέματα.

Το τρίποντο του Έβανς απλά κράτησε το ενδιαφέρον στον αγώνα, αλλά η απάντηση με το ίδιο νόμισμα από τον Λαρεντζάκη έριξε τους τίτλους τέλους.

Τα δεκάλεπτα: 18-21, 44-35, 67-58, 90-80.

Δείτε εδώ το στατιστικό του αγώνα.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Παπαπέτρου: «Η σειρά ξεκινάει τώρα»

Νίκη στο Βελιγράδι, ήταν το σύνθημα από τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη…