Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Η Ρωσία αποχωρεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η Ρωσία αποχωρεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

international space station REUTERS e1658854045647 jpg
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποχωρήσει από το project του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) μετά το 2024, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής σε έναν από τους τελευταίους τομείς συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο νεοδιορισθείς επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos ανακοίνωσε την απόφαση αυτή σε συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη (26/7), λέγοντας ότι η υπηρεσία θα επικεντρωθεί στην κατασκευή του δικού της σταθμού.

«Θα εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας προς τους εταίρους μας, αλλά η απόφαση να εγκαταλείψουμε αυτόν τον σταθμό μετά το 2024 έχει ληφθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας Γιούρι Μπορίσοφ.

Η ΝΑΣΑ δεν έχει λάβει προσώρας επίσημη ενημέρωση για τη βούληση των Ρώσων να εγκαταλείψουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετά το 2024, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμη αξιωματούχος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

«Δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη δήλωση από τον εταίρο μας σε ό,τι αφορά το σημερινό νέο», δήλωσε σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) η Ρόμπιν Γκέιτενς, διευθύντρια για τον ISS στη ΝΑΣΑ, σε διαστημικό συνέδριο στην Ουάσινγκτον. «Άρα θα συζητήσουμε περισσότερο τα σχέδιά τους».

Ο διαστημικός σταθμός είναι αποτέλεσμα μιας τεράστιας διεθνούς συνεργασίας και η ΝΑΣΑ έχει πει πολλές φορές πως δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη συμβολή διαφορετικών εταίρων.

Από το 2030, η ΝΑΣΑ υπολογίζει σε μια μετάβαση προς εμπορικούς σταθμούς, την ανάπτυξη των οποίων συνδράμει και τις υπηρεσίες των οποίων επιθυμεί να εκμισθώσει όταν αποσυρθεί ο ISS .

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…