Στις 21/5 όλοι οι ενδιαφερόμενοι γύρω από το μπάσκετ γυναικών γίναμε μάρτυρες μιας πολύ σημαντικής εξέλιξης. Ο μέχρι πρότινος ισχυρός άνδρας του ΠΑΣ Γιάννινα, Γιώργος Μάστακας, αποχωρεί και η διοίκηση του Ερασιτέχνη ΠΑΣ τον αποχαιρετά ευχαριστώντας τον για την προσφορά του.
Για λίγο καιρό υπήρχε μυστήριο γύρω από τις Ηπειρώτισσες. Φήμες έδιναν και έπαιρναν χωρίς ωστόσο ο κύριος Μάστακας να έχει αρθρώσει το δικό του λόγο. Ως ebasket αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στον Έλληνα παράγοντα. Αυτό γιατί η προσφορά και η παρουσία του ήταν δεδομένη στον ΠΑΣ όλα αυτά τα χρόνια κι έτσι ήταν κάτι σαν «βόμβα» η αποχώρησή του.
Αρχικά όπως είναι φυσικό θελήσαμε να μάθουμε γιατί υπήρξε η αποχώρηση του ιδίου. Όπως τονίζει ο κύριος Μάστακας, η σεζόν για τις Γιαννιώτισσες ήταν πλήρως αποτυχημένη και έπρεπε να υπάρξουν αλλαγές. Εκεί είναι και το κλειδί και η αρχή των εξελίξεων.
«Αποτυχημένη σεζόν για τον ΠΑΣ, έπρεπε να υπάρξουν αλλαγές!»
Κύριε Μάστακα η αποχώρησή σας από τον ΠΑΣ Γιάννινα έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Θέλετε να μας πείτε τους λόγους που σας οδήγησαν σε μια τέτοια απόφαση;
«Σύμφωνα με τους κανόνες των ερασιτεχνικών σωματείων, οι σύλλογοι είναι ενιαίοι και τα τμήματα έχουν διοικούσες επιτροπές. Θερώρησα τη χρονιά πλήρως αποτυχημένη και θέλησα να αλλάξω συνεργάτες. Ήταν τρανταχτή αποτυχία για πολλούς λόγους.
Διαπιστώθηκε λοιπόν διαφωνία μεταξύ της πρόθεσής μου και της κεντρικής διοίκησης του ερασιτέχνη ΠΑΣ όσον αφορά τα πρόσωπα που απαρτίζουν τη Διοικούσα Επιτροπή του τμήματος μπάσκετ γυναικών.
Δε μπορεί ο ΠΑΣ Γιάννινα να έχει το τρίτο μπάτζετ και να βγαίνει τελευταίος στην Α1! Ήταν πολλοί οι λόγοι και όχι μόνο αγωνιστικοί. Πιστεύω ότι ήταν καιρός για κάποιες αλλαγές».
Τί πιστεύετε ότι έφταιξε;
«Έπρεπε να τα βάλουμε κάτω και να υπάρξουν αλλαγές εφόσον αποτύχαμε. Να δούμε τι φταίει και να το αλλάξουμε. Αλλιώς θα κάναμε ακόμα μια πιο τραγική σεζόν.
Πέρα από αυτό όμως εσένα σου φαίνεται λογικό η ομάδα με το 3ο μπάτζετ της κατηγορίας να βγαίνει τελευταία; ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ!
Ίσως κάποιοι να πάτησαν στο γεγονός ότι δεν υπήρχε υποβιβασμός».
«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη στο μπάσκετ, δεν αξίζει να ασχοληθεί επιχειρηματικά κάποιος»
Ο Γιώργος Μάστακας ήταν στο τιμόνι του μπάσκετ γυναικών του ΠΑΣ Γιάννινα επί μια 4ετία. Ήταν η πιο πετυχημένη του συλλόγου, καθώς μέτρησε μια άνοδο στην Α1 Γυναικώναλλά και μια 5η θέση. Τη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε παρά το γεγονός ότι είχε το 3ο μπάτζετ της κατηγορίας τερμάτισε τελευταία στην 9η θέση.
Σε όλα αυτά πρέπει να συμπεριλάβει κανείς και το γεγονός ότι όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ebasket, επωμίζονταν να προσελκύσει το 90% των εσόδων της ομάδας, αλλά και τις χορηγίες από ανθρώπους που πίστευαν στο όραμα.
Ο κ. Μάστακας όμως δε μένει στις διαπιστώσεις. Μας αναλύει ενδελεχώς τις προτάσεις του για τα μέτρα που θα μπορούσαν να πάνε ένα βήμα παραπέρα το ελληνικό πρωτάθλημα και το μπάσκετ γενικότερα.
Στο μπάσκετ γυναικών υπάρχει «δικαιοσύνη» για όποιον θέλει να επενδύσει;
«Όχι! Πλέον δεν αξίζει να ασχολείσαι επιχειρηματικά με το μπάσκετ! Δεν είναι μόνο χάσιμο χρήματος, αλλά και χρόνου και πλέον ψυχικής ηρεμίας. Αν εξαιρέσουμε τους χορηγούς, από πουθενά αλλού δεν υπάρχουν σοβαρά έσοδα.
Έτσι μπαίνει κανείς σε μια μαύρη τρύπα από την οποία δε βγαίνει ποτέ. Να φανταστείς ότι πρώτη φορά φέτος ήρθαν κάποια έσοδα από τη φορολόγηση του στοιχήματος .
Κατά τα άλλα τι δικαιοσύνη; Να έχει ο ΠΑΣ Γιάννινα ένα αξιοπρεπές μπάτζετ και τι να κάνει; Να παλέψει να βγει 3ος; Να βγει Ευρώπη για να διπλασιάσει τα έξοδα και να εξευτελιστεί ;
Αφού το παιχνίδι είναι μοιρασμένο μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού!
Έχουν το μεγαλύτερο μπάτζετ και δε μπορεί να «ανθίσει» τίποτα γύρω γύρω. Και που πάνε στην Ευρώπη οι δυο ομάδες τι ακριβώς κάνουν; Ας κάνουν ένα πρωτάθλημα μεταξύ τους εμάς τι μας θέλουν;
Όχι λοιπόν! Έτσι όπως είναι το τοπίο δε σε βοηθά σε τίποτα. Ούτε τους επενδυτές, ούτε τους θεατές
Αν θες τη γνώμη μου ο κύριος Λιόλιος προσπαθεί αλλά δεν έχουν γίνει κινήσεις που θα πάνε το μπάσκετ μισό βήμα μπροστά και χρειάζονται πιο δραστικές κινήσεις.
Πρόεδρε κατά την άποψή σας ποια είναι εκείνα τα μέτρα που θα απέδιδαν «δικαιοσύνη»;
«Έχουμε θέσει ότι η μοναδική λύση είναι το salary cup .Στείλαμε μελέτη του Πανεπιστημίου του kansas για το πως θα λειτουργήσει.
Ο Βασικός κανόνας θα είναι ανώτερο budget τα 300.000 ευρώ και χαμηλότερο τα 150.000 ( με όλα τα έξοδα ).
Τρεις ξένες αθλήτριες με ταβάνι τα 4.000 € μισθοδοσία , υποχρεωτικά δυο κορίτσια κάτω των 18 ετών και 2 από 18 έως 21 που θα αμείβονται κατ ελάχιστο με 300€ το μήνα.
Έτσι θα ανοίξει χώρος στα ρόστερ των μεγάλων ομάδων που απλά παίρνουν παίκτριες για να συμπληρώνουν και αυτές νομίζουν ότι παίξανε στον ΠΑΟ ή στον ΟΣΦΠ και πιο εύκολα θα κλείνουν στις μικρότερες ομάδες .
Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν στο να γίνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα και να δελεαστεί η όποια τηλεόραση να το δείξει .
Εμείς αυτή τη στιγμή παρακαλάμε την ΕΡΤ να το δείξει σαν επαίτες . Φανταστείτε την premier league όπου κάθε χρόνο να το παίρνει η Manchester City και ξεκάρφωτα μια φορά η Liverpool , ενώ όλες οι υπόλοιπες ομάδες να χάνουν από αυτές με 6-0 , 7-1 , 8-2 ή με ένα 3-0 να λέμε καλή εμφάνιση.
Νομίζω μόνο από συναισθηματικούς λόγους ( συγγενικές σχέσεις ή φιλικές σχέσεις με παίκτριες ) μπορεί να υπάρξουν θεατές που να τους απασχολήσει αυτό το πρωτάθλημα .
Ακόμα και στο ελληνικό ποδόσφαιρο το πιο διάσημο των σπορ στη χώρα με τα δεκάδες προβλήματα αυτή την στιγμή έχει 4 διεκδικητές και ο Ολυμπιακός μπορεί να πάει στον Απόλλων (τον τελευταίο ) και να χάσει. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο αντρικό μπάσκετ».
«Στον ελληνικό αθλητισμό υπάρχει καθαρός σεξισμός – Στηρίζω την επιλογή του Τζων Μαργαρίτη»
Όπως λέει ο κύριος Μάστακας, στον ελληνικό αθλητισμό υπάρχει ξεκάθαρος σεξισμός! Σε διοικητικά αλλά και άλλα θέματα. Τέλος, όσον αφορά την περίπτωση του Τζων Μαργαρίτη, το ebasket έθεσε το ερώτημα γιατί όπως πάντα είναι με το μέρος των αθλητριών.
Έχουν γίνει σοκαριστικές καταγγελίες ενάντια στον Ελληνοαμερικανό τεχνικό και δε θα μπορούσε αυτό το θέμα να μην απασχολήσει τη συνέντευξη.
Τί είναι αυτό που σας ενοχλεί περισσότερο;
«Στον ελληνικό αθλητισμό υπάρχει ξεκάθαρος σεξισμός! Οι ομάδες μπάσκετ ανδρών μπορούν να έχουν ΚΑΕ, εκείνες του Βόλεϊ, ΤΑΠ. Αλλά στις ομάδες γυναικών πρέπει να είναι οπωσδήποτε ερασιτεχνικές. Να υποκύπτουν σε κάποια κεντρική διοίκηση του εκάστοτε ερασιτέχνη.
Ούτε καν ημι-επαγγελματικές δεν είναι οι ομάδες. Δηλαδή αρκετές παίκτριες πρέπει να είναι σε ένα πλαίσιο που αναγκαστικά θα κάνουν και άλλη δουλειά. Άρα δε μπορούν να επικεντρωθούν στο μπάσκετ.
Έτσι δεν παρακολουθούμε ούτε εγχώρια παραγωγή παικτριών, ούτε ποιοτικό θέαμα. Από την άλλη όμως, οι ξένες αθλήτριες μπορούν να έρθουν εδώ να χρυσοπληρωθούν και να δουλεύουν απερίσπαστες στο γήπεδο, με πληρωμένο σπίτι, με πληρωμένα τα πάντα και με το μόνο που τις απασχολεί να είναι το μπάσκετ».
«Τουλάχιστον στο βόλεϊ γυναικών υπάρχουν πιο πολλά κίνητρα και σαφέστατα περισσότεροι θεατές που ασχολούνται για τον απλούστατο λόγο ότι τα πρωταθλήματα είναι ανταγωνιστικά με πολλούς διεκδικητές.
Υπάρχουν κι εκεί προβλήματα, αλλά μιλάμε για άλλο επίπεδο πραγματικά».
Κύριε Μάστακα πριν αποχωρήσετε ανακοινώθηκε ο Τζων Μαργαρίτης ως προπονητής της ομάδας. Έχετε κάποιο σχόλιο για τα όσα γράφτηκαν εναντίον του; Είναι πολύ σοβαρά!
«Ο Τζών Μαργαρίτης είναι δική μου επιλογή και τον υποστηρίζω. Μακάρι η νέα διοικούσα επιτροπή να τον στηρίξει πραγματικά.
Είναι προπονητής στο μπάσκετ γυναικών για πάνω από 30 χρόνια. Λογικό είναι κάποιες παίκτριες του να είναι δυσαρεστημένες στα 30 χρόνια.
Αν είχε προσληφθεί για να κάνει δουλειά υποδομών και ακουγόταν το οτιδήποτε θα υπήρχε όντως θέμα! Όμως είναι ένας καθηγητής του μπάσκετ γυναικών και μιλάμε για την πρώτη ομάδα και θα δεις ότι αν τον βοηθήσουν οι συνθήκες να δουλέψει πραγματικά, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά.
Επίσης δεν καταλαβαίνω κάτι: Επιτρέπεται φημισμένοι κόουτς στο μπάσκετ ανδρών να έχουν κάκιστη συμπεριφορά, εκρήξεις και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο; Νομίζω δεν πρέπει να υπάρχουν άλλα μετρά και σταθμά! Πρέπει να ισχύουν τα ίδια για όλους».