Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Τι πρέπει να προσέξετε σε ΕΝΦΙΑ, αδήλωτα τετραγωνικά και εξοικονομώ

Τι πρέπει να προσέξετε σε ΕΝΦΙΑ, αδήλωτα τετραγωνικά και εξοικονομώ

άδεια

Τι ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ, τα αδήλωτα τετραγωνικά, τον κατώτατο μισθό, το Εξοικονομώ αλλά για τα τέλη κυκλοφορίας, αναλυτικές διευκρινίσεις από τον οικονομικό σύμβουλο Γιάννη Χατζησαλάτα. Τι πρέπει να προσέξετε.

Τι ισχύει για ΕΝΦΙΑ, κατώτατο μισθό, εξοικονομώ και αδήλωτα τετραγωνικά. Συγκεκριμένα εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου αναμένεται η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για 6,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων ο οποίος θα πληρωθεί σε 10 δόσεις.

Τα εκκαθαριστικά θα είναι διαθέσιμα μέσω της πλατφόρμας Ε9 της ΑΑΔΕ. Ο μειωμένος ο ΕΝΦΙΑ αφορά 5 εκατ. πολίτες, για 900.000 θα μείνει στα ίδια επίπεδα και περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν μικρές ή διπλάσιες αυξήσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η πρώτη δόση θα αποπληρωθεί έως το τέλος Μαΐου και η αποπληρωμή θα γίνει έως το τέλος Φεβρουαρίου σε 10 δόσεις.

Αν υπάρχουν λάθη μέχρι 29 Ιουλίου οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν διορθωτική χωρίς να υπάρχει επιβολή προσαυξήσεων όταν είναι χρεωστικός ο φόρος.

Κατώτατος μισθός

Στα 713 ευρώ αυξήθηκε από χθες 1η Μαΐου ο κατώτατος μισθός και αφορά 650.000 εργαζόμενους με τα καθαρά χρήματα να είναι 614 ευρώ. Όσον αφορά στις τριετίες, αφορούν 2,27 εκατ. μισθωτούς. Η αύξηση του κατώτατου μισθού παρασύρει και τα επιδόματα, με το επίδομα ανεργίας να αυξάνεται στα 438 ευρώ από τα 407 που είναι σήμερα ενώ ανάλογη αύξηση και σε άλλα επιδόματα.

Εξοικονομώ

Δημοσιεύθηκαν οι αρχικοί πίνακες κατάταξής μονοκατοικιών και διαμερισμάτων. Έχουν υποβληθεί 87.518 αιτήσεις, τριπλασιάστηκαν σε σχέση με προηγούμενους κύκλους. Οι 40.145 από τις αρχικές αιτήσεις είναι επιλέξιμες, που σημαίνει ότι πέρασαν το πρώτο στάδιο και οδεύουν στο δεύτερο και 8,356 δηλαδή το 20,8% αφορά ευάλωτα νοικοκυριά.

Στις 47.433 είναι οι επιλαχόντες του προγράμματος, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση των αιτήσεων πολυκατοικιών αλλά και η μετάβαση των αιτήσεων στην επόμενη φάση. Το πλάνο είναι το εξοικονομώ να υπάρχει κάθε χρόνο. Δείτε αναλυτικά στην σελίδα https://exoikonomo2021.gov.gr/

Αδήλωτα τετραγωνικά

Όσον αφορά στα αδήλωτα τετραγωνικά, ανοίγουν νέου κύκλοι. Άνοιξε η εφαρμογή και οι αιτήσεις γίνονται στη σελίδα tetragonika.govapp.gr.

Εκεί δηλώνουμε τις διορθώσεις, όπως αλλαγή χρήσης, πραγματικό εμβαδόν που πρέπει να συμπίπτει με το Ε9 και τα τετραγωνικά που είτε ηλεκτροδοτούνται είτε όχι. Η πληρωμή γίνεται σε 24 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Τέλη κυκλοφορίας

Τέλος, άνοιξε η εφαρμογή για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με το μήνα. Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας MyCar της ΑΑΔΕ.

Η άρση της ακινησίας γίνεται την επομένη της πληρωμής. Πληρώνουμε τα αντίστοιχα δωδέκατα χωρίς πέναλτι, μόνο μια φορά μπορούμε να κάνουμε χρήση της άρσης ακινησίας και η ημέρα πληρωμής καλύπτει τον αντίστοιχο μήνα.

Τέλος, σε περίπτωση κυκλοφορίας μετά την ακινησία το πρόστιμο είναι το διπλάσιο των τελών τους έτους με αφαίρεση του ποσού που έχουμε καταβάλει.

Πηγή: Dnews.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…