Κεντρική Γυναίκες Ολυμπιακός: Τίποτα δε γίνεται τυχαία…

Ολυμπιακός: Τίποτα δε γίνεται τυχαία…

Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε μια ονειρική σεζόν. Οι «ερυθρόλευκες» κατέκτησαν το νταμπλ έχοντας επιτεύγματα σε όλες τις βασικές στατιστικές κατηγορίες που δείχνουν την λειτουργία των παικτριών ως ΟΜΑΔΑ.

Σίγουρα υπάρχουν παίκτριες που μέσα σε μια πορεία με 3 διοργανώσεις κατάφεραν να ξεχωρίσουν. Ωστόσο αυτό που χαρακτήρισε τις Πειραιώτισσες είναι η συλλογική λειτουργία και ο «αλτρουισμός» μέσα στο παρκέ.

Χαρακτηριστικές φάσεις που έχουν προσφέρει οι αθλήτριες των Ζίμπαρτς  – Καλτσίδου, είναι ότι η παίκτρια που κάνει το κλέψιμο δε σουτάρει σχεδόν ποτέ μόνη της. Δίνει τη μπάλα είτε σε πολύ καλό σουτ έξω, είτε κάτω από τη ρακέτα. Θυμάστε το κλασικό που έχουμε δει σε πολλές ομάδες, να βάζει μια παίκτρια 20 και 25 πόντους μονίμως; Ε! Αυτό δεν υπήρχε στον Ολυμπιακό γιαυτό και άντεξε σε 3 διοργανώσεις και έφτασε σε 2 τίτλους.

Αν παρατηρήσει κανείς και τις ήττες που υπέστη, αυτές έγιναν γιατί η αντίπαλη ομάδα «έσπασε» τις «ερυθρόλευκες» σε δυο κομμάτια, με αποτέλεσμα ούτε η επίθεση, αλλά ούτε και η άμυνα να μη λειτουργούν σωστά. Είναι γιατί αυτές οι ομάδες τη συγκεκριμένη μέρα, έβγαλαν περισσότερη ενέργεια, έτρεξαν καλύτερα στον αιφνιδιασμό και πίεσαν καλύτερα τη μπάλα.

Στον απόλυτο βαθμό βέβαια αυτό το έκανε μόνο η Μπουρζ που κατέκτησε το Eurocup γυναικών. Καμία άλλη αντίπαλος δεν άντεξε κόντρα στην ομάδα του Πειραιά για πάνω από 80 αγωνιστικά λεπτά.

oly bourges e1653901013124
Ολυμπιακός – Μπουρζ στο ΣΕΦ

Τι λένε οι αριθμοί: Έτσι ήταν ΟΜΆΔΑ ο Ολυμπιακός!

Ο Ολυμπιακός όσον αφορά την επίθεση είχε σωστές αποστάσεις. Αυτό φυσικά αποδίδει και σκορ. Γιαυτό και οι Πειραιώτισσες έχουν 87.11 πόντους κατά μέσον όρο στην επίθεση στην Α1, όντας πρώτες ανάμεσα στις 9 ομάδες. Αντιστοίχως, στο Eurocup γυναικών έχει 79.8 πόντους κατά μέσον όρο στην επίθεση, όντας η 7η ανάμεσα σε 39 ομάδες που αγωνίστηκαν στη διοργάνωση από την έναρξη της σεζόν και τα προκριματικά.

Το άλλο που έδωσε πολύ καλούς αριθμούς στην επίθεση είναι οι ασίστ. Οι πάσες σημαίνουν και καλή κυκλοφορία της μπάλας, με σωστές αποστάσεις, μέχρι να πάει η μπάλα στο κατάλληλο σημείο ώστε να έρθει το σκορ.

Ο Ολυμπιακός έχει 24.1 ασίστ κατά μέσον όρο στην Α1 και είναι πρώτος, με τον Παναθηναϊκό να έρχεται δεύτερος με 21.9. Αντίστοιχα στο Eurocup γυναικών οι Πειραιώτισσες έχουν 21.8 ασίστ κατά μέσον όρο σε 12 ματς και είναι στην 3η θέση πίσω μόνο από τις Μπουρζ και Βιλερμπάν.

Ακόμα, οι «ερυθρόλευκες» είναι στην 1η θέση της Α1, σε κατηγορίες όπως οι πόντοι από δεύτερες ευκαιρίες, οι πόντοι από το ζωγραφιστό, τα δίποντα και τα τρίποντα. Κάτι ξεχωριστό που έκανε ο Ολυμπιακός είναι οι πόντοι μέσα από μαρκαρισμένα σουτ αλλά και η ευστοχία γενικότερα. Εκεί πέτυχε το 48.7% των πόντων του από μαρκαρισμένα σουτ, ενώ είναι πρώτη σε ευστοχία ομάδα της Α1 σε σουτ εντός παιδιάς με 55.9% δίποντα και 31.7% τρίποντα.

Βέβαια μια ομάδα δε μπορεί να κάνει κάτι καλό μόνο αν βάζει πόντους. Πρέπει να έχει τρόπους να μην δέχεται κιόλας. Έτσι το σύνολο των Ζίμπαρτς – Καλτσίδου έβγαζε τέτοια ένταση, όσο καμία άλλη ομάδα. Γιαυτό και στην Α1 δέχτηκε μόλις 59.1 πόντους από αντιπάλους. Ταυτόχρονα, πέτυχε 20.39 πόντους κατά μέσον όρο από τα λάθη των αντίπαλων ομάδων.

Άλλωστε ο Ολυμπιακός διακρίθηκε στα κλεψίματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Στην Α1 είχε  περίπου 13 κλεψίματα κατά μέσον όρο, όντας στην 1η θέση, ενώ στο Eurocup γυναικών έχει 9.9 κλεψίματα κατά μέσον όρο, όντας στην 9η θέση.

Επίσης, οι πόντοι από αιφνιδιασμούς για τον Ολυμπιακό είναι 13.6 κατά μέσον όρο σε 22 ματς. Είναι στην 1η θέση της Α1 και σε αυτή την κατηγορία που δείχνει τη συγκέντρωση και την ένταση που είχε στην άμυνα.

Ολυμπιακός
Ο Ολυμπιακός στέφεται Κυπελλούχος Ελλάδας 2022

Γιάτρεψε τις περσινές πληγές και επωφελήθηκε από την Ευρώπη

Πέρσι ο Ολυμπιακός πληγώθηκε από το θέμα του ύψους και του μεγέθους ειδικά κάτω από το καλάθι. Τη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε ήρθαν ποιοτικές ξένες ειδικά οι Πλουφ και Βίτολα που έκαναν τη διαφορά σε ύψος, μέγεθος και ριμπάουντ.

Το Eurocup γυναικών μόνο καλό έκανε στις παίκτριες των Ζίμπαρτς – Καλτσίδου. Έμαθε τις αθλήτριες σε συνθήκες μεγάλης έντασης κατά τη διάρκεια του αγώνα, καθώς επίσης και σε πνευματική και ψυχολογική ετοιμότητα. Γιαυτό και η ομάδα του Πειραιά ήταν έτοιμη σχεδόν σε όλες τις δύσκολες αποστολές.

Δυο ματς – «φωτιά» κόντρα στον ΠΑΟΚ για πρωτάθλημα και Κύπελλο, στην Ρωσία κόντρα στην Ενισέι, στην Τουρκία κόντρα στη Νεσίμπε Αϊντίν, στον ημιτελικό Κυπέλλου, αλλά και σε 2 τελικούς κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός ήταν απίκο…

Οι Πειραιώτισσες έκαναν μια τρομερή σεζόν λειτουργώντας πάνω από όλα ΟΜΑΔΙΚΆ! Έπαιξαν κυριολεκτικά η μία για την άλλη στα πιο πολλά παιχνίδια και αυτό έφερε το νταμπλ.

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Αναστάσης Κατσαβός
Περισσότερα σε Γυναίκες

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Θεωρώ πως θα έχουμε τον Παπανικολάου στα επόμενα παιχνίδια»

Στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η  Μπαρτσελονα το ματς, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώ…