Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Μητσοτάκης για αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ: Το λέμε καθαρά, είμαστε με τη συμμαχία της Δύσης [vid]

Μητσοτάκης για αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ: Το λέμε καθαρά, είμαστε με τη συμμαχία της Δύσης [vid]

Μητσοτάκης ΚΥΣΕΑ 2 πόθεν
«Πώς είναι δυνατόν να εγείρονται ενστάσεις» για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ που κατατέθηκε στη Βουλή, αναρωτήθηκε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ που η κυβέρνηση κατέθεσε στην Βουλή προς επικύρωση εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Βασικός λόγος γι αυτό όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν είναι άλλος από την καταγραφή στο προοίμιο της συμφωνίας που τονίζει την κοινή βούληση για «αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής ακόμα και ένοπλης επίθεσης».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «Δεν είναι τυχαίο ότι και άλλα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν να συνάψουν ανάλογες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Κάτι που φανερώνει ότι για την Ελλάδα ήταν μια επιτυχία»

«Δυνάμεις των ΗΠΑ εγκαθίστανται σε τέσσερα ακόμα σημεία» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «Θα υπηρετούν και άλλες επίκαιρες εθνικές προτεραιότητες. Στο ναύσταθμο της Σούδας αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές. Αποτελεί το εγκύτερο σημείο για απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο. Μόνο εκεί μπορεί να δέσει αμερικανικό αεροπλαφοφόρο. Το Στεφανοβίκειο, εκσυγχρονίζεται σημαντικά. Στην Αλεξανδρούπολη θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το λιμάνι της, δίπλα σε μια κρίσιμη υποδομή αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου. Η νέα συμφωνία είναι σημαντική γιατί καταγράφει ρητά την κοινή βούληση για «αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής ακόμα και ένοπλης επίθεσης». Μια διατύπωση δεν θα έχει διαφύγει της προσοχής σας ότι την επαναλαμβάνει και ο Μπλίνκεν στη συνοδευτική επιστολή του. Όχι μόνο για εδαφική ακεραιότητα αλλά και για τα κυριαρχικά δικαιώματα σύμφωνα και με το δίκιο της θάλασσας».

Αφού εξήρε τη συμφωνία, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν να εγείρονται ενστάσεις γι αυτή τη συμφωνία που ενισχύει την παρουσία σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές. Αναγνωρίζει με τον πιο δεσμευτικό τρόπο τα εθνικά μας δίκαια».

Ακόμα αναφερόμενος συνολικά στην πολιτική της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα, σημείωσε: «Η αμυντική μας πολιτική συνοδεύει την διπλωματία μας. Αυτή η κυβέρνηση διόρθωσε μια κατάσταση προβληματική στις Ένοπλες Δυνάμεις και προχώρησε σε στοχευμένα προγράμματα εξοπλισμών. Αυτή η κυβέρνηση επένδυσε στα Ραφάλ που αλλάζουν τον συσςχετισμό στο Αιγαίο».

«Η ουδετερότητα μετατρέπεται σε μια επικίνδυνη μοναχικότητα. Η δήθεν ανεξάρτητη πολιτική οδηγεί σε εξάρτηση από τετελεσμένα που δημιουργούν άλλοι και οι ίσες αποστάσεις μεγαλώνουν την απόσταση από την πραγματικότητα. Η δική μας απόφαση είναι σαφής. Δεν μετεωριζόμαστε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα ούτε δηλώνουμε τάχα αδέσμευτοι για να δεσμευτούμε στο άγνωστο. Το λέμε καθαρά, είμαστε με τη συμμαχία της Δύσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας στις επικρίσεις για τη συμφωνία.

Τέλος απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε: «Λυπάμαι γιατί λέτε πάλι όχι. Όπως στα Ραφάλ, τις αμυντικές δαπάνες, τις μεγάλες διακρατικές συμφωνίες. Τι μας λέγατε για την ελληνογαλλική συμφωνία; Θυμάστε τι λέγατε; Ότι θα γυρίσουν τα φέρετρα των Ελλήνων στρατιωτών από το Σαχέλ; Επειδή δεν μπορείτε να πάρετε την ψήφο σας πίσω, τουλάχιστον τώρα μην προσθέσετε στον γκρίζο κατάλογο των λαθών σας ένα ακόμα με εθνικές συνέπειες».

Δείτε την ομιλία του:

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…