Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης ΕΟΚ – Διαιτησία: Ο απόλυτος ορισμός του «ό,τι κάτσει»

ΕΟΚ – Διαιτησία: Ο απόλυτος ορισμός του «ό,τι κάτσει»

liolios balla eok jpg

Την ΕΟΚ του Γιώργου Βασιλακόπουλου μπορούσες να την ψέξεις για δεκάδες αστοχίες. Εκεί που τα θαλάσσωσε ήταν στον τομέα της διαιτησίας. Μπάχαλο τα είχαν κάνει οι πρώην και μην περιοριστείτε στις απόψεις σας για τη «μεγάλη» κατηγορία. Του Κουτρούλη ο γάμος γίνονταν, σε ορισμούς, σε ανόδους διαιτητών, σε εξυπηρετήσεις. Η αθλιότητα συνάντησε την… αγροτική πολιτική και το μπάσκετ γέμισε με διαιτητές Α1 κατηγορίας, που δεν έμπαιναν στο γήπεδο ούτε με εισιτήριο.

Η ΕΟΚ άλλαξε και περιμέναμε (θα περιμένουμε) αλλαγή στη διαιτησία. Η πρώτη κίνηση με την ΚΕΔ συνδυάστηκε με αστοχία. Ο Μπήτης κακώς τοποθετήθηκε στην ΚΕΔ/ΕΟΚ. Γιατί μπορεί να είναι καλύτερος του Ταβουλαρέα (αλίμονο), αλλά κι αυτός δεν είναι διεθνής. Δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά θεσμών. Μικρό το κακό, μπροστά στα άλλα.

Καμία πολιτική, παρότι στο τιμόνι μπήκαν δύο έμπειροι και με καλό όνομα πρώην διαιτητές. Ό,τι κάτσει είναι το δόγμα της νέας ΕΟΚ, του Βαγγέλη Λιόλιου. Κι επειδή εμείς δεν μιλάμε αόριστα, πάμε να το δούμε στην πράξη.

ΕΟΚ – Διαιτησία: Κεφάλαιο Πιτσίλκας

Τα «κλειδιά» δόθηκαν στον Νίκο Πιτσίλκα. Και μπράβο στον πρόεδρο της ΕΟΚ για την επιλογή του. Αίφνης είδαμε στη διαβούλευση να τίθεται θέμα… πατρότητας. Πρόταση από την Ομοσπονδία να μην έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα όργανα, άνθρωποι που τα παιδιά τους είναι ενεργοί διαιτητές.

Μα δεν γνωρίζατε ότι ο κ. Πιτσίλκας εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία; Είναι σαν να του τραβάτε το χαλί. Κι ω του θαύματος, αυτή η πρόταση εξαφανίστηκε. Κάποιος κακοπροαίρετος μπορεί να σκέφτονταν ότι κάποιοι έστειλαν μήνυμα στον Πιτσίλκα. Γνωρίζω τον Λαρισαίο και θεωρώ ότι δεν… μασάει. Ελπίζω ότι κανείς από τη νέα ΕΟΚ δεν επεξεργάζεται τέτοια μέσα. Ως εκ τούτου καταλήγω στο συμπέρασμα (αυθαίρετα) ότι η ιστορία είναι «ό,τι κάτσει».

ΕΟΚ – Διαιτησία: Κεφάλαιο Μάνος

Ο Τάσος Μάνος απενεργοποιήθηκε. Όχι γιατί είχε θέμα μαζί του ο Ολυμπιακός. Αλλού πρέπει να ψάξετε τους λόγους. Σε… άλλο λιμάνι και σε συναδέλφους του, που έχουν δίαυλο επικοινωνίας με τα… κεντρικά. Όπως και να ‘χει, ο Μάνος ήταν «κομμένος». Δίχως εξήγηση.

Αίφνης, επίσης δίχως εξήγηση, ορίστηκε σε αγώνα του Ολυμπιακού, την τελευταία μέρα του πρωταθλήματος. Μόλις κατάλαβαν την γκάφα (μάλλον εμείς με το ρεπορτάζ μας τούς ξυπνήσαμε) τον άλλαξαν. Του πρότειναν να δηλώσει κώλυμα, εισέπραξαν άρνηση και τον αντικατέστησαν, δίχως καν να τον ενημερώσουν.

Το καλύτερο: Όπως τον επαναφέραν στο προσκήνιο, έτσι τον εξαφάνισαν από τον πρώτο γύρο των πλέι οφ. Μάλλον, θα τον ξαναδούμε στους τελικούς για μία μέρα, για να τον αλλάξουν την επόμενη. Πώς το είπαμε; Ό,τι κάτσει. Αλήθεια, δεν τα βλέπει κανείς από την ΕΟΚ, αυτά που γίνονται;

Κεφάλαιο Προμηθέας

Μέσα σ’ όλα αυτά, ο Προμηθέας συνεχίζει να έχει συγκεκριμένους διαιτητές, στα περισσότερα από τα παιχνίδια του. Εγώ λέω ότι δεν έχει βοηθηθεί κατ’ ελάχιστο από τους «γκρίζους». αλλά η επαναληπτικότητα δημιουργεί υπόνοιες.

Αν και δεν έχει καμία αξία, η άποψή μου είναι ότι αυτή η πρακτική (ακατανόητη πλήρως) εκθέτει τον κ. Λιόλιο. Και για να είμαστε ξεκάθαροι: Αποκλείω να ζήτησε κάτι τέτοιο για την ομάδα του. Το αντίθετο μπορεί. Δεν τον έχω για άνθρωπο, που θα ήθελε να ευνοηθεί από τη συγκυρία της παρουσίας του στον προεδρικό θώκο. Είναι πανέξυπνος, είναι οραματιστής, δεν θα έμπαινε σε τέτοιο αλισβερίσι. Ως εκ τούτου, του προσφέρουν κακές υπηρεσίες. Τον εκθέτουν κι απορώ που δεν το αντιλαμβάνεται.

Αντί επιλόγου: Η διαιτησία είναι σοβαρή υπόθεση. Αν ο πρόεδρος της ΕΟΚ πιστεύει στο δόγμα, που εκείνος έκανε σημαία (σ.σ. «το μπάσκετ ενώνει»), οφείλει να προχωρήσει άμεσα στον διαχωρισμό επαγγελματικής κι αναπτυξιακής διαιτησίας. Να αφήσει τον ΕΣΑΚΕ να βρει άκρη με τους διαιτητές της πρώτης κατηγορίας και να ασχοληθεί με τους συνεργάτες του με την αναπτυξιακή διαδικασία στον χώρο.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Η 12άδα του Παναθηναϊκού με Μακάμπι

Οι 12 εκλεκτοί του Παναθηναϊκού για το ματς με Μακάμπι. Σε περίπου μισή ώρα από τώρα (20:3…