Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Γκάγκα: Μένουν οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους

Γκάγκα: Μένουν οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους

Γκάγκα
«Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μας πουν πού και πότε θα βγάλουμε τις μάσκες» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Παραμένουν οι μάσκες σαν μέσο προστασίας από τον κορονοϊό, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, παρά τη χαλάρωση των μέτρων. Όπως ανέφερε η κ .Γκάγκα «Εξακολουθούμε να φοράμε μάσκες. Η Επιτροπή συστήνει μάσκες. Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μας δείξουν πότε και πού μπορούμε να τις βγάλουμε».

Από την πλευρά του ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να χρειαστεί για ένα ή ΄δύο ακόμα χρόνια ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ενώ τόνισε πως ο ιός που προκαλεί την ηπατίτιδα που έχει ανησυχήσει την ιατρική κοινότητα είναι ιδιαίτερα κοινός και πραγματοποιούνται έρευνες ώστε να διαπιστωθεί ο λόγος που «άρχισε να κάνει αυτό».

Η Μίνα Γκάγκα πάντως καθησύχασε πάντως τους γονείς σχετικά με την ηπατίτιδα, λέγοντας «Κάποιες ηπατίτιδες πηγαίνουν σε ηπατική ανεπάρκεια. Στην Ελλάδα αυτό συμβαίνει μια φορά στα έξι χρόνια. Υπάρχει η διαδικασία, τελευταία φορά που χρειάστηκε στην Ελλάδα ήταν πριν περίπου ένα χρόνο. Δεν είναι κάτι που το βλέπουμε, είναι πολύ σπάνιο. Μην έχετε ιδιαίτερο άγχος, τα περισσότερα αυτοιώνται».

Τέλος, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επέστησε την προσοχή σχετικά με την αύξηση της πανδημίας που καταγράφεται στο νότιο ημισφαίριο, που μπαίνει στη χειμερινή περίοδο. «Ανάλογα με το πως θα κινηθεί στο νότιο ημισφαίριο θα έχουμε προσδοκίες και για τη δική μας χειμερινή περίοδο»

Μίνα Γκάγκα: 

«Τα κρούσματα πέφτουν σημαντικά, που σημαίνει ότι η πανδημία έχει μπει σε δρόμο αποδρομής. Ξεκινάμε μια κανονικότητα ακολουθώντας και τις άλλες χώρες που σταματούν τα μέτρα. Εξακολουθούμε να φοράμε μάσκες. Η Επιτροπή συστήνει μάσκες. Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μας δείξουν πότε και πού μπορούμε να τις βγάλουμε. Μειώνονται τα rapid για εργαζόμενους και σταματούν για τους φοιτητές. Σταματούν τα self test για τα παιδιά στα σχολεία. Τα κρούσματα στα παιδιά πέφτουν πάρα πολύ.

Αυτό το τετραήμερο του Πάσχα μας βοήθησαν οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί δίνοντας αντιικές θεραπείες γιατί δεν δούλευαν τα courier. Δυο λόγια για την ηπατίτιδα που απασχολεί τους γονείς. Εμφανίζεται συχνά, πριν τα εμβόλια το βλέπαμε συχνά.

Με τον εμβολιασμό βλέπουμε λιγότερα περιστατικά, όμως τα νοσοκομεία και οι κλινικές βλέπουν περιπτώσεις. Πρέπει να προσέχουμε αλλά να μην έχουμε ιδιαίτερη ανησυχία. Υπάρχουν οδηγίες σε όλους τους παιδίατρους. Αν χρειαστεί είμαστε απόλυτα έτοιμοι για ό,τι προκύψει.

Τα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο δεν έχει παρατηρηθεί μολυσματικό κομμάτι. Αν τα παιδιά έχουν συμπτώματα από το γαστρολογικό, μιλάμε με τους γιατρούς. Να μην ανησυχείτε, υπάρχει πλήρες πρόγραμμα το πιθανότερο όμως είναι να μην χρειαστεί κάτι».

Γκίκας Μαγιορκίνης:

« Σε ύφεση οι διαγνώσεις παγκόσμια με 11% λιγότερο την τελευταία εβδομάδα. Οι ασθενείς που καταλήγουν μειώθηκαν κατά 3%. Η επιδημία στην Ευρώπη είναι σε ύφεση. Στην Ελλάδα είχαμε 19% μείώση των διαγνώσεων, πάνω από 30% μείωση στους θανάτους. Συνολικά βλέπουμε αποκλιμάκωση και στην Ελλάδα συμβατή με την ύφεση της πανδημίας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η αύξηση της πανδημίας στο νότιο ημισφαίριο που μπαίνει στη χειμερινή περίοδο. Στη Νότιο Αφρική είδαμε ήπια αύξηση της διασποράς. Ανάλογα με το πως θα κινηθεί στο νότιο ημισφαίριο θα έχουμε προσδοκίες και για τη δική μας χειμερινή περίοδο. Εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή η ηπατίτιδα που εμφανίστηκε στο ΗΒ.

Το πιο πιθανό θεωρήθηκε ένας αδενοϊός, μπορεί να έχουμε εκτεθεί όλοι στο παρελθόν. Είναι όμως εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή. Υπάρχουν μελέτες σε εξέλιξη για να καταλάβουμε γιατί ένας τόσο εξαιρετικά συνηθισμένος ιός άρχισε να δημιουργεί τέτοιο πρόβλημα»

ΠΗΓΗ: dnews.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…