Κεντρική Basket League Παναθηναϊκός Αλβέρτης: Τα 32 χρόνια του εμβληματικού αρχηγού του «τριφυλλιού» [pics +vids]

Αλβέρτης: Τα 32 χρόνια του εμβληματικού αρχηγού του «τριφυλλιού» [pics +vids]

alvertis jpg

Μετά από 32 χρόνια τεράστιας αφοσίωσης και προσφοράς ο Φραγκίσος Αλβέρτης αποχωρεί από το Παναθηναϊκό σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής.

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης έγραψε το όνομά του με ολόχρυσα γράμματα δίπλα στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Υπηρέτησε επί 32 ολόκληρα χρόνια τον σύλλογο ως πιστός στρατιώτης. Με όχημα τη σκληρή δουλειά και το ήθος του αγαπήθηκε από όλους τους φίλους της ομάδας αποπνέοντας απέραντο δέος και σεβασμό. Κατέκτησε τα πάντα στο πέρασμά του. Αποτέλεσε το βασικό μέλος όλων των σπουδαίων επιτυχιών του Παναθηναϊκού σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

Αλβέρτης: «Η δυναστεία θα συνεχιστεί» | αρχείο real news, sports | Real.gr

Το 1990 φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού, μικρό και αμούστακο ακόμα παιδί. Ακολούθησε μια καριέρα γεμάτη τίτλους και ατομικές διακρίσεις. Ένας σπουδαίος αθλητής που βρέθηκε στο πάνθεον του ελληνικού μπάσκετ όντας υπόδειγμα αρχηγού. Ο Παναθηναϊκός αποτέλεσε την μπασκετική του Ιθάκη, το δεύτερό του σπίτι. Παναθηναϊκός και Φραγκίσκος Αλβέρτης ήταν για τρεις και πλέον δεκαετίες ταυτόσημες έννοιες. Οι τεράστιες επιτυχίες του κορυφαίου ελληνικού μπασκετικού συλλόγου φέρουν βαθιά πλατιά την υπογραφή του.

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης έχει εξασφαλισμένη υστεροφημία

Ο Αλβέρτης αποτέλεσε έναν αληθινό συλλέκτη τίτλων του Παναθηναϊκού. Αποτελεί δίκαια μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Για 19 ολόκληρα χρόνια αποτέλεσε τον αρχηγό των «πρασίνων». Τον αρχηγό, τον οποίο όλοι άκουγαν και σέβονταν. Κέρδισε τόσο με την αγωνιστική του συμπεριφορά όσο και με τον καθαρό του χαρακτήρα το χειροκρότημα όλων των ανθρώπων του αθλητισμού. Από συμπαίκτες μέχρι αντίπαλους παίκτες, προπονητές, παράγοντες.

Η λαμπρή καριέρα του Αλβέρτη στον Παναθηναϊκό

Το 1990 ο Φραγκίσκος Αλβέρτης πήρε μεταγραφή από την Γλυφάδα στο Παναθηναϊκό. Ο αείμνηστος Παύλος Γιαννακόπουλος είχε προχωρήσει σε μία περίεργη φαινομενικά επιλογή, όταν αντάλλαξε τον κορυφαίο Δημήτρη Σελετόπουλο στην ομάδα πόλο της Γλυφάδας, για να πάρει στην ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού τον Αλβέρτη, τον τότε 16χρονο Φραγκίσκο Αλβέρτη Σε ηλικία μόλις 15 ετών, ο Αλβέρτης άρπαξε από τα μαλλιά την μοναδική ευκαιρία να αγωνιστεί σε έναν εκ των κορυφαίων μπασκετικών συλλόγων της Ευρώπης. Από ένα νέο γεμάτο όνειρα παιδί έφτασε να γίνει ο εμβληματικός αρχηγός της ομάδας. Την αξιοζήλευτη καριέρα που ακολούθησε δεν την είχε φανταστεί ούτε στα πιο τρελά του όνειρα.

alvertis 1

Τα πρώτα τρία χρόνια κύλησαν χωρίς κάποιο τίτλο με τον Αλβέρτη να συλλέγει ωστόσο πολύτιμες εμπειρίες ενόψει της συνέχειας της καριέρας του. Το 1993 ήρθε η ώρα για τον πρώτο τελικό της καριέρας του. Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Άρη στον τελικό του Κυπέλλου. Σκοράρει έξι πόντους με τους «πράσινους» να κατακτούν το πέμπτο κύπελλο της ιστορίας του και τον ίδιο το πρώτο της καριέρας του.

Ήταν πάντα εκεί για τον Παναθηναϊκό

Η κατάκτηση του κυπέλλου του 1993 ήταν μονάχα η αρχή. Ακολούθησαν πολλοί εγχώριοι αλλά και διεθνείς τίτλοι. Παράλληλα, προσέθεσε στο παλμαρέ του αρκετές ατομικές διακρίσεις. Πανηγύρισε κάθε δυνατό τίτλο με το «τριφύλλι» στο στήθος. Αποτέλεσε τον εμβληματικό αρχηγό του συλλόγου στα χρόνια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας αλλά και εγχώριας δυναστείας. Συνολικά ως παίκτης του Παναθηναϊκού κατέκτησε 25 τίτλους, τους περισσότερους από κάθε άλλον καλαθοσφαιριστή στην ιστορία του συλλόγου.

Φραγκίσκος Αλβέρτης όπως λέμε: «Ο άνθρωπος των 25 τίτλων»

Είχε ως συμπαίκτες κορυφαίους μπασκετμπολίστες (Γκάλης, Γιαννάκης, Διαμαντίδης, Φώτση, Χατζηβρέττα, Τσαρτσαρή, Γουίλκινς, Μποτιρόνγκα, ,Μπατίστ, Γιασικεβίτσιους). Συνεργάστηκε με σπουδαίες φυσιογνωμίες του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ήταν παρών σε κάθε επιτυχία, την οποία γνώρισε ο Παναθηναϊκός. Τα χρόνια περνούσαν αλλά εκείνος πάντα μάτωνε τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών του «τριφυλλιού», οι οποίοι δεν θα ξεχάσουν ποτέ την τεράστια προσφορά του.

Φραγκίσκος Αλβέρτης: Ο εμβληματικός αρχηγός! (vid) – PicknGreen.gr

Φραγκίσκος Αλβέρτης | Panathinaikos BC

Αντίο, μεγάλε Αρχηγέ! (pics/vids) - Όλα Πράσινα

Υπηρέτησε και ως προπονητής τον Παναθηναϊκού

Το 2014 μετά την αποχώρηση του Αργύρη Πεδουλάκη από τον Παναθηναϊκό, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης πήρε τη θέση του στον πάγκο. Μπορεί να μην διέθετε σπουδαία προπονητική εμπειρία, ωστόσο η αγάπη του για τον σύλλογο τον ώθησε στην απόφαση να καθίσει στον πάγκο του. Ο ίδιος είχε δηλώσει μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του «τριφυλλιού»:

«Έχοντας υπηρετήσει τον Παναθηναϊκό για περίπου 25 χρόνια είμαι σε θέση να γνωρίζω από πρώτο χέρι την πίεση και τις απαιτήσεις αυτής της ομάδας. Δεν ήρθα χθες στον Παναθηναϊκό. Είναι η ομάδα που έχω περάσει περισσότερα από τα μισά χρόνια της ζωής μου».

«Έχω πλήρη επίγνωση το τι ξεκινάω να κάνω. Όντας Παναθηναϊκός, έχω παραπάνω από υποχρέωση να συνεισφέρω τα μέγιστα, για να πετύχει τους στόχους στους οποίους είμαστε καταδικασμένοι να κυνηγάμε πάντα. Είναι μεγάλη πρόκληση για εμένα».

«Κι εγώ όπως και τα παιδιά που θα συνεργαστούμε, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, για να φέρουμε εις πέρας την αποστολή. Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν είναι εύκολο, αλλά η μάχη είναι μέσα στη ζωή πάντα και θα παλέψουμε για το καλύτερο δυνατό».

Φραγκίσκος Αλβέρτης: Ο άνθρωπος με τους 25 τίτλους (videos+photos) - Onsports.gr

Από την άκρη του πάγκου έδωσε και την ψυχή του για να φτάσει σε νέες επιτυχίες ο σύλλογος. O Παναθηναϊκός υπό τις οδηγίες του έφτασε μέχρι τα playoff της Euroleague γνωρίζοντας στο πέμπτο παιχνίδι της σειράς τον αποκλεισμό από την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Παράλληλα, κατέκτησε και ως προπονητής το πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό νικώντας στον πέμπτο τελικό με 82-71 τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ.

Φ. Αλβέρτης: «Ήταν υποχρέωσή μας...»

Αναλυτικά οι τίτλοι του Φραγκίσκου Αλβέρτη

Πρωταθλήματα Ελλάδας: (12) (1998, 1999, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009), 2014- ως προπονητής

Κύπελλα Ελλάδας: (8) (1993, 1996, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009)

Ευρωλίγκες: (5) (1996, 2000, 2002, 2007, 2009)

Διηπειρωτικά: (1) 1996

Το συγκινητικό του «αντίο» το 2009 

Η 11η Οκτωβρίου του 2009 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη τόσο των φίλων του Παναθηναϊκού όσο και του Φραγκίσκου Αλβέρτη. Ήταν η τελευταία μέρα, κατά την οποία πάτησε το παρκέ του ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός σε συνεργασία με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας διοργάνωσαν φιλικό παιχνίδι προς τιμήν του πιστού στρατιώτη του «τριφυλλιού». Οι φίλαθλοι της ομάδας δημιούργησαν μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα δείχνοντας την απέραντη αγάπη τους προ το πρόσωπο του «Φράγκι».

20.000 φίλοι του «τριφυλλιού» τίμησαν τον Αλβέρτη -ATHENSPHOTONEWS.GR

Ντεμπούτο για τον… Κάρολο Αλβέρτη! (pic)

Ο επί 19 χρόνια αρχηγός της ομάδας τιμήθηκε όπως ακριβώς του άρμοζε. Οι οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν αναρτήσει πανό, το οποίο έγραφε: « Μακάρι η κόρνα της λήξης να μην ηχήσει και ο αρχηγός μας να την σταματήσει.»

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης ήταν στην αρχική πεντάδα (Σπανούλης, Νίκολας, Περπέρογλου, Πέκοβιτς), έπαιξε στη θέση “4” κι έμεινε στο παρκέ 6 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα. Σκόραρε από την αγαπημένη του γωνία για τρεις προκαλώντας φρενίτιδα ενθουσιασμού στο κοινό του ΟΑΚΑ. Στα 4:33 πριν από το τέλος του τρίτου δεκάλεπτου τα φώτα έσβησαν. Ήταν η ώρα του τελετουργικού. Η φανέλα με το Νο4 αποσύρθηκε κι ο “αρχηγός” είπε το οριστικό “αντίο”.

alve

Οι Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος τον βράβευσαν με το ΟΑΚΑ να «σηκώνεται» στο πόδι για να τον αποθεώσει. Ο ίδιος φανερά συγκινημένος δήλωνε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ένας αθλητής θα νιώσει τέτοια συναισθήματα και θα γνωρίσει κόσμο σαν κι εσάς. Δεν έχει νόημα να πω πόσο συγκινημένος είμαι. Αν άρχιζα πάλι την καριέρα μου για να βρω τρόπο για να ανταποδώσω την ευγνωμοσύνη μου, θα το έκανα αυτή τη στιγμή. Μην ξεχνάτε ένα: στις χαρές και στις λύπες μαζί»

Η απόσυρση της θρυλικής φανέλα με το Νο4

Μετά από 19 χρόνια και 25 συνολικά τίτλους η φανέλα του με το Νο4 αποσύρθηκε ως ύψιστη ένδειξη τιμής του για την τεράστια προσφορά του στον Παναθηναϊκό. Ο αθλητής από την Γλυφάδα από ένα παιδί μόλις 15 ετών έφτασε να αγωνιστεί για μια σχεδόν 20ετία στον Παναθηναϊκό και να αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα κομμάτια της ιστορίας του συλλόγου. Η πιο βαριά φανέλα του Παναθηναϊκού και μια από τις πιο βαριές του ελληνικού μπάσκετ κοσμεί την οροφή του κλειστού του ΟΑΚΑ.

Οι φανέλες που θα μείνουν για πάντα ψηλά! - Eurohoops

Πλάνα από την απόσυρση της θρυλικής φανέλας του Φραγκίσκου Αλβέρτη

Αποθέωση και standing ovation από 20.00 φίλους του Παναθηναϊκού στην εκδήλωση «Honouring our legacy»

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 2015 το ΟΑΚΑ φόρεσε τα γιορτινά τιμώντας τους πέντε κορυφαίοι παίκτες της νεότερης ιστορίας του μπασκετικού Παναθηναϊκού (Φραγκίσκο Αλβέρτη, Δημήτρη Διαμαντίδη, Αντώνης Φώτσης, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Ντέγιαν Μποντιρόγκα). Μόλις οι πέντε σπουδαίοι μπασκετμπολίστες πάτησαν το πόδι τους στο παρκέ ακολούθησε η απόλυτη αποθέωση. Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός για καθέναν ξεχωριστά ετοίμασε video με τις καλύτερες στιγμές στον εξάκις πρωταθλητή Ευρώπης.

03

11

Ο αρχηγός θρύλος των «πρασίνων» στις δηλώσεις του δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω ακόμα μια φορά μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου. Είναι μεγαλείο να ανήκουμε στην οικογένεια του Παναθηναϊκού. Στις χαρές και στις λύπες μαζί»

Το αφιέρωμα στον Φραγκίσκο Αλβέρτη

Η αποχώρησή του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής

Από σήμερα ο Φραγκίσκος Αλβέρτης αποτελεί παρελθόν για την ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Του προτάθηκε να παραμείνει ως γενικός αρχηγός, θέση την οποία ο παλαίμαχος άσος των «πράσινων» δεν αποδέχθηκε και είπε «αντίο» στο σύλλογο μετά από 32 χρόνια συνολικής παρουσίας. Η προσφορά του στο σύλλογο δεν θα ξεχαστεί ποτέ με τον Παναθηναϊκό να αποχωρίζεται σήμερα ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του. Η πορεία του στο σύλλογο ολοκληρώνεται αλλά σίγουρα θα συνεχίσει να παρακολουθεί την αγαπημένη του ομάδα, η οποία αποτελεί μια από τις πιο ευχάριστες εμπειρίες της ζωής του.

Τέλος και ο Αλβέρτης από τον Παναθηναϊκό! | Panathinaikos24.gr

 

Απολαύστε μερικές από τις σπουδαιότερες στιγμές της καριέρας του Φραγκίσκου Αλβέρτη.




Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Παναθηναϊκός

Δειτε επισης

Αφεντικό και στο L.A οι Νάγκετς, έτοιμοι για δεύτερη σερί «σκούπα»

Οι Νάγκετς κοντά στο να… καθαρίσουν τη σειρά με τους Λέικερς. Οι Νάγκετς ήταν κυρίαρ…