Κεντρική Ελλάδα ΣΕΠΚ Νίκλας: «Γεμάτος και δικαιωμένος για την απόφαση να εργαστώ στη Σουηδία»

Νίκλας: «Γεμάτος και δικαιωμένος για την απόφαση να εργαστώ στη Σουηδία»

Νίκλας

Ο Θάνος Νίκλας οδήγησε τη σουηδική Helsinborg στην άνετη εξασφάλιση της παραμονής στην πρώτη κατηγορία της Σουηδίας. Ο έμπειρος προπονητής, εργάστηκε για πρώτη φορά σε σύλλογο του εξωτερικού και μίλησε γι αυτή την εμπειρία στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στον ΣΕΠΚ:

Για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα για εκείνον τη φετινή σεζόν στη Σουηδία: «Η φετινή χρονιά έκλεισε επιτυχημένα, τόσο για την ομάδα όσο και για μένα. Η ομάδα έκλεισε τη σεζόν με ισοβαθμία στην 9η θέση του σουηδικού πρωταθλήματος, με 9 νίκες και 17 ήττες, πετυχαίνοντας καθαρά τον δύσκολο στόχο που είχε τεθεί εξ αρχής, αναφορικά με την παραμονή στην κατηγορία. Η ομάδα μου φέτος αγωνίστηκε για δεύτερη χρονιά στο SBL DAM (σ.σ.: η πρώτη κατηγορία της Σουηδίας) και μετά τη περσινή χρονιά, που τη βρήκε στην τελευταία θέση με μόλις μία νίκη, φέτος κατάφερε τον στόχο της ανάμεσα σε 14 ομάδες. Παραλίγο μάλιστα να πετύχουμε την απόλυτη υπέρβαση και να μπούμε στα playoffs».

Για το αν νιώθει δικαιωμένος με την απόφαση που πήρε να εργαστεί στο εξωτερικό: «Μετά από τρία γεμάτα χρόνια ως βοηθός προπονητή στην ομάδα του Ολυμπιακού, δέχτηκα μια πρόταση από το εξωτερικό και την ομάδα της Helsingborg. Η αλήθεια είναι ότι πάντα υπήρχε ο στόχος να καταφέρω κάποια στιγμή να εργαστώ και να βιώσω την εμπειρία του εξωτερικού, οπότε όταν ήρθε η πρόταση ήταν κάτι το οποίο ήδη υπήρχε στο μυαλό μου. Σίγουρα η αλλαγή σε head coach και η προοπτική του εξωτερικού έκαναν εύκολη την απόφαση μου. Νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος που το έζησα. Ανεξαρτήτως λοιπόν αποτελέσματος νιώθω γεμάτος και δικαιωμένος για τη χρονιά που πέρασε».

Για το επίπεδο στη Σουηδία σε σχέση με την Ελλάδα και τις βασικότερες διαφορές που εντόπισε: «Οι βασικές διαφορές που θα μπορούσε κάποιος να εντοπίσει είναι κυρίως στο οργανωτικό κομμάτι. Ερχόμενος από μια ομάδα που στην Ελλάδα σου παρέχει ό,τι χρειαστείς για να κάνεις τη δουλειά σου σαν επαγγελματίας, στη Σουηδία διέκρινα, παρόλο που η ομάδα μου τη περσινή χρονιά είχε τερματίσει τελευταία, ότι οργανωτικά είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Κάτι το οποίο συνεχώς βελτιώνουν και φροντίζουν να μην λείπει απολύτως τίποτα στη καθημερινότητα όσο και στο σχεδιασμό.

Όσον αφορά στο αγωνιστικό επίπεδο μιλάμε για ένα πρωτάθλημα με δεκατέσσερις (14) ομάδες άκρως ανταγωνιστικό, αφού υπάρχουν τέσσερις (4) ξένες, όπως συμβαίνει δηλαδή φέτος και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Παρόλ’ αυτά, δίνεται μεγάλος ρόλος και έμφαση στις γηγενείς παίκτριες. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι η ομάδα μου είχε μόνο δύο (2) Αμερικανίδες τη χρονιά που πέρασε και μπορώ να πω με σιγουριά ότι οι γηγενείς παίκτριες έκαναν τη μεγάλη διαφορά στην πορεία μας. Σημαντικές διαφορές θα μπορούσα να πω ότι υπάρχουν επίσης στην οργάνωση σχετικά με την Ομοσπονδία τους. Γνωρίζεις τα πάντα, προκηρύξεις ή οτιδήποτε με ημερομηνίες και ώρες από νωρίς. Άλλη σημαντική διαφορά είναι το κομμάτι της προβολής.

Οι ομάδες δουλεύουν στο κομμάτι αυτό. Για παράδειγμα, υπάρχουν παιχνίδια στο εθνικό δίκτυο τηλεόρασης αλλά και σε μια ενιαία διαδικτυακή πλατφόρμα, όπου μπορείς να παρακολουθήσεις όλα τα παιχνίδια (το κόστος της πλατφόρμας 7€ τον μήνα για όλα τα παιχνίδια είτε σε αντρικό είτε σε γυναικείο, στην Α1). Φυσικά, η ουσία του αθλητισμού, το θέαμα. Αρκετά γήπεδα γεμίζουν. Είναι πολύ όμορφο να παίζεις μπροστά σε 2.000 ή 3000 άτομα, οικογένειες και παιδιά που απολαμβάνουν το άθλημα σαν γιορτή».

Για τα μεγαλύτερη κέρδη που αποκόμισε σε προσωπικό επίπεδο: «Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι απόλαυσα τη δουλειά μου σε όλα τα επίπεδα. Είτε προπονητικά είτε στα παιχνίδια κάθε φορά απολάμβανα την στιγμή και ένιωθα τυχερός που μπορούσα να το ζήσω. Με τον Ολυμπιακό είχαμε την τύχη να αγωνιστούμε σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και να μπορέσω να ζήσω από κοντά την ευρωπαϊκή φιλοσοφία κάποιων χωρών. Πλέον όλο αυτό κατάφερα να το ζήσω σε μια ολοκληρωμένη σεζόν και να αντιληφθώ το μπάσκετ από μια άλλη οπτική, χωρίς την πίεση του αποτελέσματος και με το θέαμα να παίζει πρωταρχικό ρόλο».

Για τα πλάνα της επόμενης σεζόν: «Δυστυχώς, αν και όπως ανέφερα στη χρονιά που παίξαμε δεν μας έλειψε τίποτα, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ότι την επόμενη σεζόν δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι για να στηριχτεί οικονομικά η ομάδα στην πρώτη κατηγορία. Είναι κάτι που από καιρό (στη Σουηδία μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου έχει γίνει οικονομικός προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά) γνωρίζουν και έτσι δεν θα συμμετάσχουν την επόμενη χρονιά στη κορυφαία κατηγορία. Αυτόματα, μετά από αυτήν την εξέλιξη, είμαι και εγώ σε αναζήτηση ομάδας. Σίγουρα η προοπτική να μείνω στο εξωτερικό υπάρχει στο μυαλό μου, αλλά θα αξιολογήσω και εγχώριες προτάσεις με προοπτική. Προς το παρόν ξεκούραση, ανασυγκρότηση και ευελπιστώ στο καλύτερο».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε ΣΕΠΚ

Δειτε επισης

Σύνδεσμος Προπονητών: Επιβεβαιώνει για Βασίλη Σπανούλη

Ήμασταν οι ΜΟΝΟΙ, που θίξαμε το θέμα Σπανούλη. Όχι γιατί μας ενοχλεί που ένας από τους μεγ…