Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Κυβερνητικά «πυρά» για την αλλαγή πλεύσης του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του ΕΝΦΙΑ

Κυβερνητικά «πυρά» για την αλλαγή πλεύσης του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του ΕΝΦΙΑ

Την αλλαγή στάσης στο θέμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ «καυτηρίασαν» με δηλώσεις τους ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ενώ αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση, από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπεψηφίσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, παρότι τη θεωρεί ανεπαρκή, τελικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέκρουσε πρύμναν.

«Καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και δηλώνουμε “παρών” στα δύο άρθρα που προβλέπουν μείωση συντελεστών φόρου ανά τιμή ζώνης», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου.

«Έχουμε εκφράσει την αντίρρηση μας στην αρχιτεκτονική της παρέμβασης που κάνετε» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου. Όσον αφορά το αν υπήρξε αλλαγή στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε για τα μέτρα για την ακρίβεια και με εξουσιοδότησε να επανέλθω. Αυτό ήταν η τοποθέτησή του. Είπε ότι θα τα υπερψηφίσουμε, διότι, παρότι διαφωνούμε με τη φιλοσοφία τους, έστω και το ένα ευρώ να πάει στον κόσμο εμείς θα το υπερψηφίσουμε».

Σταϊκούρας: «Κορυφαία ανακολουθία αυτό που είδαμε σήμερα»

Για αλλαγή στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, που προβλέπει διάταξη του νομοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Σήμερα ακούσαμε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την κυρία Αχτσιόγλου, ότι το ένα τρίτο της βοήθειας, πάει σε αυτούς που είχαν συμπληρωματικό φόρο», είπε ο κ. Σταϊκούρας. Η αξιωματική αντιπολίτευση πήρε τον συμπληρωματικό φόρο που καταργούμε, αλλά δεν είχε παρατηρήσει ότι βάζουμε έναν νέο φόρο ούτε ότι αλλάζουμε τις εκπτώσεις στη συνολική περιουσία στα μεγάλα εισοδήματα. Διότι αυτό σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη στην πράξη, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, ως «κορυφαία ανακολουθία αυτό που είδαμε σήμερα». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα ψηφίσει την διάταξη για τον ΕΝΦΙΑ και στη συνέχεια ακούσαμε ότι θα ψηφίσετε «παρών», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος σε προηγούμενη τοποθέτηση της τομεάρχου Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφης Αχτσιόγλου.

Παρέθεσε μάλιστα από τα πρακτικά την αναφορά του κ. Τσίπρα, σύμφωνα με τα οποία αναφέρει: «Και μας μιλάτε για τον ΕΝΦΙΑ και μου κάνετε και κόλπα εδώ, εάν θα το ψηφίσω. Ωραία μαγκιά αυτή! Εάν θα το ψηφίσω! Προφανώς και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει και θα ελαφρύνει τον Έλληνα πολίτη, εμείς θα το ψηφίζουμε».

Άρα, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, ουσιαστικά, στη πρόταση του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι θα τον ψηφίσει. Και δύο ώρες μετά, ακούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει, (και ότι) θα ψηφίσει «παρών». Με επιχειρήματα που είναι έωλα, αφού φάσκει και αντιφάσκει, σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, περί συμπληρωματικότητας του φόρου και μη: «Εκτεθήκατε ανεπανόρθωτα στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και στη μεσαία τάξη, σε αυτούς που εμείς διαχρονικά και σταθερά υπηρετούμε» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Οικονόμου: «Ο γνωστός κ. Τσίπρας, άλλα λέει, άλλα κάνει»

Με αφορμή τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε: «Πριν από λίγες ώρες, από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας είπε στον πρωθυπουργό ότι θα ψηφίσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αφού όπως είπε “και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει και θα ελαφρύνει κάθε πολίτη εμείς θα το ψηφίζουμε”.

»Λίγες ώρες αργότερα αναίρεσε τη δήλωσή του. Ανέθεσε στην κ. Αχτσιόγλου να εμφανιστεί στη Βουλή και να μεταφέρει εξ ονόματος του κ. Τσίπρα ότι δεν θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Λίγα λεπτά αργότερα η καταψήφιση έγινε “παρών”. Ο γνωστός κ. Τσίπρας. Άλλα λέει, άλλα κάνει. Συνεπής στην ασυνέπειά του και σε μεγάλη απόσταση από τη σοβαρότητα και την ευθύνη που η κοινωνία χρειάζεται».

Πηγή: Dnews.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

«Έφυγε» η Ρούξι Ντουμιτρέσκου

Θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό στην είδηση του θανάτου της Ρούξι Ντουμιτρέσκου. Η Ρούξι Ντο…