Κεντρική Γυναίκες Βιντσιλαίου στο ebasket.gr: «Όταν με κάλεσε η Ελαζίγκ ένιωσα ότι ήταν η στιγμή μου!»

Βιντσιλαίου στο ebasket.gr: «Όταν με κάλεσε η Ελαζίγκ ένιωσα ότι ήταν η στιγμή μου!»

Βιντσιλαίου Ελαζίγκ

Η Αγγελική Βιντσιλαίου, μίλησε στο ebasket.gr, σε μια συνέντευξη που άγγιξε αρκετά θέματα. Η νεαρή διεθνής γκαρντ αναφέρθηκε τόσο τουρκικό πρωτάθλημα, όσο και στο πέρασμά της από τον Παναθηναϊκό.

Πλέον αγωνίζεται στην τουρκική Ελαζίγκ και φαίνεται να απολαμβάνει το χρόνο της Τουρκία. Με την τουρκική ομάδα έχει 12.9 πόντους 3.7 ασίστ, 4 ριμπάουντ, 7.1 κερδισμένα φάουλ και 2.9 κλεψίματα κατά μέσον όρο. Όσον αφορά τα κερδισμένα φάουλ και τα κλεψίματα, ηγείται όλων των παικτριών της τουρκικής λίγκας στις συγκεκριμένες επιδόσεις.

vintsi kentriki
Η Αγγελική Βιντσιλαίου με τη φανέλα της τουρκικής Ελαζίγκ

Αρχικά, η Αγγελική Βιντσιλαίου, μας μίλησε για τον Παναθηναϊκό. Όπως είπε χαρακτηριστικά είναι ένας σύλλογος που μεταλαμπαδεύει σε όλους τους αθλητές όλων των τμημάτων το πνεύμα του νικητή. Όπως υποστηρίζει συχνά πυκνά η ίδια η πόρτα της είναι ορθάνοιχτη στην πρώην ομάδα της, με τις δυο πλευρές να έχουν χωρίσει με «βελούδινο» τρόπο.

Όταν σου έκανε πρόταση ο Παναθηναϊκός ξαφνιάστηκες; Πέρα από τα πρώτα συναισθήματα, ήταν μια δικαίωση για τη δουλειά που έκανες;

«Όχι δεν ξαφνιάστηκα. Υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός και εκτίμηση με τον Παναθηναϊκό από όταν ακόμα ήμουν νεάνιδα. Βεβαίως είναι διαφορετικό να παίξεις στο αναπτυξιακό και διαφορετικό στην γυναικεία ομάδα, όμως το περίμενα ότι κάποια στιγμή θα μου δινόταν κι εμένα η ευκαιρία. Εννοείται πως ήταν μια δικαίωση όπως είναι και για κάθε παίκτη και προπονητή η πρόταση από έναν μεγάλο σύλλογο».

Ποιο θεωρείς ότι είναι το κύριο χαρακτηριστικό σου παικτικά και τακτικά που σε «στέλνει» στον Παναθηναϊκό;

«Δεν ξέρω να σου απαντήσω γιατί το να στηθεί μια ομάδα δεν είναι δικό μου κομμάτι. Εγώ απλώς θεώρησα ότι μπορούσα να ταιριάξω στο σύνολο της ομάδας και γι’ αυτό αποφάσισα να πάω στον Παναθηναϊκό».

Δε χάσαμε ευκαιρία φυσικά να ρωτήσουμε την Αγγελική Βιντσιλαίου  αν βλέπει τον Παναθηναϊκό, αλλά και γενικότερα το ελληνικό πρωτάθλημα. Όπως υπογράμμισε η ίδια όταν μπορεί απολαμβάνει και τις «πράσινες» αλλά και την αδερφή της που αγωνίζεται στις Εσπερίδες Καλλιθέας. Για τη δίδυμη αδερφή της, Σταυριανή άλλωστε έσταξε… μέλι η 23χρονη γκαρντ, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια.

Τώρα που δεν είσαι πλέον παίκτρια του ΠΑΟ, βλέπεις την ομάδα όταν έχεις χρόνο; Ποιο θεωρείς ότι το μεγαλύτερο ατού της πρώην ομάδας σου;

«Ναι φυσικά παρακολουθώ το ελληνικό πρωτάθλημα γενικότερα καθώς παίζει η αδερφή μου. Γενικά στο DNA της ομάδας του ΠΑΟ κι αναφέρομαι σε όλα τα τμήματα  έχει περάσει η νοοτροπία του νικητή κι αυτό πιστεύω είναι το μεγαλύτερο όπλο».

Με την αδερφή σου τη Σταυριανή Βιντσιλαίου, ποια θεωρείς ότι είναι τα κοινά σημεία σας και ποια οι διαφορές, όσον αφορά το μπάσκετ; Πιο πολύ σου αρέσει να παίζετε αντίπαλες ή συμπαίκτριες;

«Δεν έχουμε πολλά κοινά σημεία. Θα έλεγα ίσως ότι μας ενώνει η αγάπη για το άθλημα. Διαφορές έχουμε αρκετές . Η Σταυριανή είναι πιο εγκεφαλική παίκτρια σε αντίθεση μ΄ εμένα που βασίζομαι περισσότερο στην αθλητικότητα.

Σίγουρα το ότι παίζουμε διαφορετικές θέσεις είναι κάτι που δεν μπορώ να παραλείψω. Από εκεί κι πέρα θα έλεγα ότι σαν συμπαίκτριες λειτουργούσαμε πολύ καλά οπότε δεν ξέρω ίσως στο μέλλον να μας δοθεί ξανά αυτή η δυνατότητα».

vintsilaiou sists
Οι αδερφές Αγγελική και Σταυριανή Βιντσιλαίου

Πως σου φάνηκε που έπαιξες στο Eurocup γυναικών; Ποιο θεωρείς ότι είναι το κύριο και το πιο καλό χαρακτηριστικό  της διοργάνωσης;

«Το Eurocup ήταν μεγάλο σχολείο για μένα.  Ήταν η πρώτη φορά που έπρεπε να προετοιμαστώ για δύο ή και τρείς αγώνες την εβδομάδα χωρίς ξεκούραση και με συνεχόμενα ταξίδια, πήρα πολλά απο αυτή την εμπειρία και ανυπομονώ τη νέα σεζόν να ξαναπαίξω σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Το  πιο καλό χαρακτηριστικό ήταν σίγουρα ο ανταγωνισμός, βρεθήκαμε αντιμέτωπες με παίκτριες και ομάδες με τεράστια ιστορία στο χώρο του γυναικείου μπάσκετ, ενώ μετρήσαμε τις δυνάμεις μας κι εκτός συνόρων κάτι εξίσου σημαντικό».

«Η οικογένειά μου ήταν από την αρχή δίπλα μου – Μεγάλη η διαφορά των πρωταθλημάτων Ελλάδας και Τουρκίας»

Η κουβέντα δε θα μπορούσε να μην περιέχει την αγωνιστική δράση της Βιντσιλαίου στην Τουρκία και την Ελαζίγκ. Η Ελληνίδα γκαρντ αναφέρθηκε αναλυτικά στο πώς πήγε στην Ελαζίγκ, στη στάση της οικογένειά της όταν ήρθε η πρόταση. Τέλος, ειδική αναφορά έγινε και στη διαφορά μεταξύ των πρωταθλημάτων, με την τουρκική λίγκα να είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Όταν σου έγινε η πρόταση από την Ελαζίγκ ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις; Όπως και να χει φεύγεις αρκετά μακριά από το οικογενειακό σου περιβάλλον. Τι σε προβλημάτισε πιο πολύ από την όλη πρόταση; 

«Δεν με προβλημάτισε κάτι ιδιαίτερα. Το αντίθετο θα έλεγα. Έψαχνα την στιγμή μου. Άρπαξα λοιπόν την ευκαιρία να αγωνιστώ στο τούρκικο πρωτάθλημα και να μαζέψω εμπειρίες που θα μου χρησιμεύσουν στο άμεσο μέλλον.

Σε προσωπικό επίπεδο η οικογένεια μου είναι πάντα δίπλα μου και με στηρίζει σε οποιαδήποτε απόφαση κι αν πάρω , αυτό ίσως μου δίνει την μεγαλύτερη δύναμη».

Πέρα από την ανταγωνιστικότητα, σε μπασκετικό επίπεδο, ποια είναι η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ τουρκικής KBSL και ελληνικής Α1 Γυναικών;           

«Καταρχάς πρέπει να δοθούν κίνητρα στις παίκτριες να ασχοληθούν με το άθλημα σοβαρά κι επαγγελματικά. Από όπου και να το δεις πέραν ίσως δύο τριών ομάδων οι μισθοί κι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν στις παίκτριες να ρίξουν όλη τους την προσοχή εκεί. Έπειτα δεν υπάρχει καμία απολύτως προβολή. Εδώ κάθε εβδομάδα η δημόσια τηλεόραση δείχνει 2 παιχνίδια Α1 κατηγορίας.

Ακόμα κάτι σημαντικό είναι ο αριθμός των ομάδων. Πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθούν και οι παίκτριες και τα σωματεία να βοηθηθούν ακόμα περισσότερο από κράτος και χορηγούς

Οι ομάδες είναι 14 ενώ στην Ελλάδα δυστυχώς μόνο 9 . Αυτό από μόνο του καθιστά το πρωτάθλημα πιο ενδιαφέρον κι συναρπαστικό. Ακόμα, στηρίζεται περισσότερο στις ατομικές ικανότητες των παίκτριων . Έχει λιγότερη τακτική κι το παιχνίδι είναι πιο αθλητικό κι πιο γρήγορο με αρκετές κατοχές».

Για να μάθει και ο κόσμος: Όταν επανέρχεσαι από κορωονοϊό στην αγωνιστική δράση, ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις στο παρκέ;

«Ο κορονοϊος τα τελευταία δύο χρόνια έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Εξαρτάται τον οργανισμό, εμένα σίγουρα μου στοίχισε σε θέμα φυσικής κατάστασης κι ρυθμού , καθώς το να μείνεις μια εβδομάδα εκτός προπονήσεων δεν είναι κάτι που ένας αθλητής έχει συνηθίσει».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μπασκετικό σου όνειρο;

«Πραγματοποίησα ένα από τα μεγαλύτερα μπασκετικά μου όνειρα όταν κλήθηκα στην εθνική γυναικών. Έκτοτε βάζω καθημερινούς στόχους. Θέλω να παίξω το καλύτερο μπάσκετ που μπορώ αυτό είναι κι το μεγαλύτερο μου όνειρο».

Βιντσιλαίου
Η Αγγελική Βιντσιλαίου με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας

Όπως είναι φυσικό, η Αγγελική Βιντσιλαίου βλέπει πολύ μπάσκετ! Μάλιστα έχει και άποψη για την πορεία των ελληνικών ομάδων στην Ευρωλίγκα. Ακόμα, με το Final Four του Κυπέλλου να είναι μπροστά δε μπορούσε να παραλείψει την αναφορά της σε πιθανό τελικό «αιωνίων». Τέλος, αναφέρθηκε στην παίκτρια και τον παίκτη που θαυμάζει να βλέπει στα παρκέ, καθώς επίσης και στον τρόπο με τον οποίο περνά τον ελεύθερό της χρόνο στην Τουρκία.

Ποια είναι η γνώμη σου για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στο μπάσκετ ανδρών;

«Ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί εντυπωσιακή σεζόν στην Ευρωλίγκα. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός με την έλευση του Γιόβιτς βρήκε πιστεύω το κομμάτι που του έλειπε ώστε να ανέβει επίπεδο.

Αν έρθουν αντιμέτωποι στον τελικό του Κυπέλλου δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη για τίποτα καθώς τα ντέρμπι έχουν ειδικό βάρος. Δεν παίζει ρόλο ούτε η πορεία ούτε η βαθμολογία αλλά οι προσωπικότητες των ομάδων. Πιστεύω όμως ότι το θεάμα θα είναι πολύ ωραίο κι πολύ υψηλού επιπέδου».

Ποια εν ενεργεία παίκτρια από το γυναικών και ποιον εν ενεργεία παίκτης από το μπάσκετ ανδρών θαυμάζεις περισσότερο;

«Δύσκολη ερώτηση. Απο το μπάσκετ γυναικών θα έλεγα ότι μου αρέσει να παρακολουθώ την  Erica Wheeler ενώ απο των ανδρών τον Νικ Kαλάθη σίγουρα».

Στο ανδρών: Προτιμάς Ευρωλίγκα ή NBA και γιατι;

«Προτιμώ την Ευρωλίγκα. Θεωρώ ότι είναι πιο κοντά στα δικά μας δεδομένα. Βασίζεται περισσότερο στην τακτική κι λιγότερο στα αθλητικά κι ατομικά skills των παικτών σε σχέση με το NBA».

Τώρα που είσαι στην Τουρκία, πως περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

«Το τελευταίο διάστημα έβλεπα πολλές ταινίες κι ξεκίνησα να πηγαίνω κολυμβητήριο , γενικά προσπαθώ όσο γίνεται να περνάω δημιουργικά τον χρόνο μου».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Αναστάσης Κατσαβός
Περισσότερα σε Γυναίκες

Δειτε επισης

Μουρθία – Μάλαγα 74-80

Στο Final Four του BCL πέρασε η Μάλαγα. Η Ουνικάχα Μάλαγα  πήρε την νίκη στο πρώτο Ισπανικ…