Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης ΕΣΑΚΕ: Ύπνος βαθύς και… τρεχάτε ποδαράκια μου

ΕΣΑΚΕ: Ύπνος βαθύς και… τρεχάτε ποδαράκια μου

Τώρα τι θα κάνει ο ΕΣΑΚΕ;

«Το διοικείν εστί προβλέπειν» έλεγαν οι πρόγονοί μας, αλλά υπάρχει αμφιβολία για τη διοικητική αδυναμία του ΕΣΑΚΕ; Περιμέναμε το… τσουνάμι, που απειλεί να διαλύσει την Basket League, για να βγάλουμε συμπεράσματα; Εμείς αποκαλύψαμε το πρόβλημα στις 24 Ιανουαρίου (δείτε εδώ), αλλά αυτή ήταν η… κορυφή του παγόβουνου.

Η υπαναχώρηση της κυβέρνησης, τα… ψιλά γράμματα, η αθέτηση των υποσχέσεων, δεν είναι άσχετα από τη συνολική πολιτική στο μπάσκετ. Ο ΕΣΑΚΕ είχε διευθυντή μάρκετινγκ κι όλες οι συμβάσεις έτρεχαν στην ώρα τους. Όχι πως δεν περνούσε κρίση το άθλημα, αλλά ήξεραν τι να περιμένουν. Δεν ανανεώθηκε η σύμβαση, άλλαξαν τα πρόσωπα κι η λίγκα έμεινε πίσω από τις εξελίξεις.

Οι διοικούντες δεν απαίτησαν. Όχι να καλύπτει η Πολιτεία τα έξοδα των ΚΑΕ, αλλά να υπάρχει ισονομία με το ποδόσφαιρο. Τη στιγμή που οι ΠΑΕ πήραν το 100% κι εκείνοι το 50% έπρεπε να αντιδράσουν. Όταν, όμως, πηγαίνεις με το χέρι απλωμένο, δεν απαιτείς. Κι ο ΕΣΑΚΕ, ως διαχειριστής ενός εξαιρετικού «προϊόντος», όφειλε να απαιτήσει.

Δεν το έκανε όταν παρατύπως ψήφιζε στις εκλογές μέλος της ΕΟΚ. Δεν το έκανε όταν υπήρχε ανοιχτή παρέμβαση του Βασιλακόπουλου. Δεν το έκανε όταν διαλύονταν η διαιτησία. Δεν το έκανε όταν χάνονταν η συνοχή (βλέπε κεντρική διαχείριση). Δεν το έκανε όταν διαλύθηκε η Basket League. Θα το έκανε τώρα; Ποιος; Αυτός ο ΕΣΑΚΕ είναι «νάνος», μπροστά στον ΕΣΑΚΕ του Καρατζά, του Παπακαλιάτη, ακόμα και του Οικονομίδη, και του Χαλβατζάκη. Τότε άκουγες και «όχι», γύριζε ανάποδα και κανένα τραπέζι. Τώρα σιωπή…

Η επόμενη μέρα

Είναι μια από τις σπάνιες φορές, που οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές των ΚΑΕ δεν ευθύνονται. Όταν γνωρίζεις εξ αρχής ότι έχεις εγγυημένα έσοδα κοντά στα 720.000 ευρώ και μαθαίνεις στο τέλος Ιανουαρίου ότι έχεις 420.000 ευρώ, λογικό είναι να τιναχθεί στον αέρα το οικονομικό σου πλάνο.

Υπάρχουν ΚΑΕ που δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Ακόμα κι αν… ξεστοκάρουν παίκτες, αλλοιώνοντας την εικόνα του πρωταθλήματος. Αλλά κι αυτό είναι μικρό πρόβλημα, μπροστά στα μαύρα σύννεφα, που μαζεύονται πάνω από το πρωτάθλημα.

Υπάρχουν παράγοντες, οι οποίοι διαχειρίστηκαν με φειδώ τους πόρους τους, προκειμένου να μην δημιουργήσουν χρέη. Ακόμα κι αν κλείσουν τη χρονιά με μικρή ζημιά, η επόμενη δεν ξεκινά αν δεν βάλουν 200.000 ευρώ από την τσέπη τους. Και δεν αναφέρομαι -προδήλως- σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Αυτοί, λοιπόν, δεν έχουν διάθεση να εκποιήσουν την περιουσία τους. Έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν, παραχωρώντας τις μετοχές τους.

Το πρωτάθλημα είναι στον αέρα, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Ο ΕΣΑΚΕ, με την αδράνειά του, υποθήκευσε και το επόμενο. Επέτρεψε να δημιουργηθούν συνθήκες ασφυξίας, που πνίγουν τις ΚΑΕ. Η ευθύνη των διοικούντων (δεν είναι μόνο ο Γαλατσόπουλος) είναι τεράστια κι η παρεμβατική δυνατότητα μηδενική. Έτσι όπως τα έκαναν ας τα διορθώσουν. Άλλωστε, δεν… είδαν φως και μπήκαν. Κάποιοι τους ψήφισαν.

  • ΛΑΥΡΙΟ - ΜΑΡΟΥΣΙ

    Λαύριο – Μαρούσι 76-90

    Με ηγέτη τον Χιλ το Μαρούσι επικράτησε του Λαυρίου και έκανε το «βήμα» για τα play off της…
  • vlado jankovic karditsa apollon patras

    Καρδίτσα – Απόλλων Πάτρας 95-67

    «Διέλυσε» τον Απόλλωνα Πάτρας η Καρδίτσα «Πάρτι» έκανε η Καρδίτσα απέναντι στον υποβιβασμέ…
  • Μιντάουγκας Κουζμίνσκας ΑΕΚ

    AEK – ΠΑΟΚ 99-91

    Κιτρινόμαυρη επικράτηση με υπογραφή… Κουζμίνσκας Με πολυφωνία στην επίθεση και έναν …
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ρεάλ Μαδρίτης – Μπασκόνια 90-74 (vid)

Η Ρεάλ έκανε εύκολα το 1-0 Η Ρεάλ Μαδρίτης χωρίς να δυσκολευτεί διατήρησε το πλεονέκτημα έ…