Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Αποκάλυψη: Στον αέρα το πρωτάθλημα

Αποκάλυψη: Στον αέρα το πρωτάθλημα

Στον αέρα το πρωτάθλημα

Το πρωτάθλημα της Basket League έχει τρομερό ενδιαφέρον και στην κορυφή και στην ουρά. Η συμμετοχή του Ολυμπιακού δίνει άλλο χρώμα, καθώς προετοιμαζόμαστε για τους… κλασικούς τελικούς «αιωνίων». Νίκες, όπως αυτή της Λάρισας επί του Ιωνικού, βάζουν… φωτιά στην ουρά. Και βέβαια, υπάρχει κι η μάχη για την έξοδο στην Ευρώπη, όπου ερίζουν αρκετές ομάδες. Μόνο που όλα αυτά είναι ήσσονος σημασίας, καθώς το πρωτάθλημα είναι στον… αέρα!

Οι ομάδες κινδυνεύουν με οικονομικό κραχ, όπως αποκαλύπτουμε σήμερα. Ο λόγος: Η αθέτηση των εγγυημένων εσόδων, από την πλευρά της Πολιτείας. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Ο ΕΣΑΚΕ είχε διασφαλίσει πριν το τζάμπολ κάποια εγγυημένα έσοδα, από χορηγίες. Στο σύνολό τους δεν ξεπερνούσαν τα 120.000 ευρώ. Χρήματα, που δεν αρκούσαν για να λειτουργήσει μια ΚΑΕ.

Ως… μάννα εξ ουρανού ήρθε η φορολόγηση του στοιχήματος. Τα έσοδα υπολογίστηκαν γύρω στις 600.000 ευρώ, οπότε το άθροισμα με τις χορηγίες, έφτανε (και περίσσευε) για μια αξιοπρεπή παρουσία. Για να είναι πιο ανταγωνιστικές, σ’ ένα απαιτητικό πρωτάθλημα, οι περισσότερες ομάδες μπήκαν σε… έξοδα. Πήραν παίκτες, τους καλύτερους που μπορούσαν, βάσει των οικονομικών τους δεδομένων.

Νωρίς νωρίς, η Πολιτεία έδωσε το 50% των χρημάτων, που είχε υποσχεθεί. Τα ταμεία γέμισαν κι οι ΚΑΕ υπολόγιζαν τα έξοδα – έσοδα, βάσει των χρημάτων που είχαν λαμβάνειν. Είναι πρόδηλο ότι δεν αναφερόμαστε στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, αλλά στις μικρότερες ομάδες.

Έμειναν με την όρεξη

Ακριβώς τη στιγμή που το πρωτάθλημα «παίρνει φωτιά», ήρθε η… κεραμίδα. Η Πολιτεία είχε υποσχεθεί το άλλο… μισό, από τη φορολόγηση του στοιχήματος, τον Ιανουάριο. Τον μήνα που τρέχει, δηλαδή. Θα γίνονταν εκκαθάριση και θα έβγαινε το ακριβές ποσό. Την ίδια στιγμή, οι ποδοσφαιρικές ομάδες είχαν πάρει εξ αρχής το 100%, από τη φορολόγηση του στοιχήματος. Λεπτομέρεια έμοιαζε, αλλά δεν ήταν…

Οι ομάδες ενημερώθηκαν ότι τα έσοδα από το στοίχημα ήταν μικρότερα του αναμενομένου. Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι πήρατε… πήρατε. Μην περιμένετε τα άλλα 300.000 ευρώ. Αυτό ήταν το μήνυμα, με τον ΕΣΑΚΕ να παραμένει απαθής. Υπήρξαν, μάλιστα, και κάποιοι νεόπλουτοι, που κούνησαν το δάχτυλο. Με αυτούς θα ασχοληθούμε σύντομα.

Αίφνης, το πρωτάθλημα είναι στον αέρα. Μικρομεσαίες ΚΑΕ, όπως ο Απόλλωνας, ο Ιωνικός, η Λάρισα, ο Ηρακλής, ο Άρης, δύσκολα θα βγάλουν τη χρονιά. Προσέξτε: Αναφερόμαστε ΜΟΝΟ στην οικονομική τους οντότητα και όχι (φυσικά) στην ιστορία τους.

Όταν τέλος Ιανουαρίου, που περίμεναν άλλα 300.000 ευρώ στο ταμείο τους, μαθαίνουν ότι τέλειωσαν τα έσοδα και πρέπει να παλέψουν με τα έξοδα, πώς θα βγάλουν το πρωτάθλημα; Στην καλύτερη των περιπτώσεων, διώχνοντας ξένους, πρέπει να βάλουν από την τσέπη τους ένα ποσό μεγαλύτερο των 150.000 ευρώ. Δίχως έσοδα από εισιτήρια, με τη γενικότερη ατμόσφαιρα, που δεν ευνοεί χορηγίες κι αύξηση εσόδων.

Μάταια περιμένουν αντίδραση από τον ΕΣΑΚΕ. Μοιρολατρικά δέχονται (οι διοικούντες) την ανατροπή των δεδομένων. Οι εξελίξεις θα είναι άμεσες κι ο κίνδυνος να μετατραπεί σε παρωδία το πρωτάθλημα της Basket League είναι ορατός.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Παπαπέτρου: «Η σειρά ξεκινάει τώρα»

Νίκη στο Βελιγράδι, ήταν το σύνθημα από τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη…