Όταν ο Βαγγέλης Λιόλιος διεκδικούσε την ψήφο των σωματείων, έμοιαζε να ανοίγουν οι ουρανοί. Κάποιοι πίστευαν ότι θα υπάρξει μέριμνα για τους συλλόγους και δη τους φτωχότερους. Πολύ καλό για να είναι αληθινό. Η ενδιάμεση μεταγραφική περίοδος, μετατρέπεται σε δίαυλο, για να φροντίσει η ΕΟΚ να γεμίσει τα ταμεία της, αδιαφορώντας για την ανισορροπία που δημιουργείται στα πρωταθλήματα.
Στις 27 Δεκεμβρίου (δείτε εδώ) κάναμε λόγο για Ελληνική Ομοσπονδία (Φορολογίας) Καλαθοσφαίρισης. Κάποιοι «απάντησαν» πως… βιαστήκαμε να κρίνουμε. Έναν μήνα (και κάτι) μετά, δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία. Η μεταγραφική περίοδος είναι μόνο για τους πλούσιους. Κι αυτό ΔΕΝ το λέμε εμείς, αλλά οι αριθμοί.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΟΚ, για την Α2 κατηγορία κάθε μεταγραφή κοστολογείται 450 ευρώ. Άρα αν έχεις λεφτά, μπορείς να αποκτήσεις δύο αθλητές, αφού όμως δώσεις 900 ευρώ. Θα πείτε «Α2 παίζεις, να τα δώσεις». Τα αντίστοιχα «χαράτσια» είναι 300 ευρώ για τη Β’ εθνική, 150 για τη Γ’ εθνική, 450 για την Α1 γυναικών, 150 για την Α2 γυναικών και 90 για την Α’ κατηγορία των τοπικών πρωταθλημάτων. Πώς είπατε; Για τις υπόλοιπες τοπικές κατηγορίες είναι 60 ευρώ.
Αμ δεν τα είχες πει αυτά…
Ας κάνουμε μια σύγκριση με την περίοδο Βασιλακόπουλου (πού φτάσαμε…). Έλληνας παίκτης για να μεταγραφεί σε ομάδα της Α1 ανδρών, πλήρωνε (το σωματείο) 250 ευρώ σε παράβολο. Για τους ξένους 700 ευρώ και για την αλλαγή αλλοδαπού 1.000 ευρώ. Τα αντίστοιχα ποσά στην Α2 ήταν 150 για τους Έλληνες και 400 για τους κοινοτικούς. Στην Α1 γυναικών, μόνο για τις ξένες ήταν 250 ευρώ. Όλα τα άλλα (κρατηθείτε) ήταν 20 ευρώ.
Το μόνο που έχει μείνει ίδιο στη νέα εποχή είναι οι κάτω των 18. Και τότε, και τώρα είναι δωρεάν η μεταγραφική διαδικασία. Δηλαδή, για να το καταλάβετε, αν κάποια ομάδα της Γ’ ΕΣΚΑ θέλει να αποκτήσει παίκτη, πρέπει να δώσει τρεις φορές τα χρήματα που έδινε επί Βασιλακόπουλου. Στην Α1 γυναικών ήταν 250 για τις ξένες παίκτριες και τώρα είναι 450 για όλες! Δώσε και μένα μπάρμπα.
Όλα αυτά αφορούν τη δεύτερη μεταγραφική περίοδο, η οποία μέχρι πρότινος ΔΕΝ υπήρχε. Μιλάμε, δηλαδή, για καθαρά κέρδη της ΕΟΚ σε βάρος των σωματείων. Τρεις φορές πάνω (από 150 έγιναν 450) τα χρήματα που πρέπει να δώσει μια ομάδα Α2 κατηγορίας. Λες κι έχουμε κανένα πρωτάθλημα, που οι παράγοντες δεν ξέρουν τι να κάνουν τα έσοδά τους.
Δηλαδή, κ. Λιόλιο, δεν ζείτε ανάμεσά μας; Η περίοδος χάριτος πόσο καιρό κρατάει; Μόλις χθες καταγράψαμε (δείτε εδώ) ότι παίκτες ομάδας Β’ εθνικής υποχρεώθηκαν να πληρώσουν το φαγητό τους, καθώς η διοίκηση δεν μερίμνησε. Τώρα, αν πρέπει να πληρώσει κι εξτρά χαράτσι για να κάνει μεταγραφές, θα δουλέψει το σουβλάκι σύννεφο. Βλέπω τις γιαγιάδες να φτιάχνουν πίτες και τους παίκτες να θυμίζουν Δημήτρη Παπαμιχαήλ, με την τομάτα (ή ντομάτα) και τη μισή φρατζόλα στο μαντίλι. Γεια σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά.
Αυτό ήταν το όραμά σου πρόεδρε; Έτσι θέλεις να διοικήσεις την ΕΟΚ και να προωθήσεις το μπάσκετ; Αμ δεν τα είχες πει αυτά…