Κεντρική Ψαγμένα Τόμας Παπάς: «Το μπάσκετ θα είναι πάντα στην ζωή μου» [vid]

Τόμας Παπάς: «Το μπάσκετ θα είναι πάντα στην ζωή μου» [vid]

papas jpg

O Ελληνοαμερικανός Τόμας Παπάς, που αγωνίζεται στον ΑΟ Μυκόνου μίλησε στο Ebasket.gr και στην Άνθεα Κούρου για το πώς αποφάσισε να παίξει στην Ελλάδα για τα Μελλοντικά του πλάνα αλλά και για την επαγγελματική του πορεία ως τώρα.

Γνωρίστε τον Ελληνοαμερικανό:

Ο Τόμας Παπάς  με καταγωγή από το Πλέινφιλντ του Νίου Τζέρσει ξεκίνησε να αγωνίζεται στην Ελλάδα το 2018 όταν υπέγραψε με την ομάδα του Απόλλωνα Πάτρας. Ο 27χρονος ύψους 1,93 αγωνίζεται ως πόιντ γκαρντ και σούτινγκ γκάρντ δηλαδή ως ‘’combo guard ‘’.

O έμπειρος καλαθοσφαιριστής έχει ελληνικές ρίζες. Συγκεκριμένα ο πατέρας του Παπά, είναι ο πρώην καλαθοσφαιριστής Στέφανος Παπαθανασίου ο οποίος αγωνιζόταν στην ομάδα του Ολυμπιακού το 1993 προτού μεταναστεύσει στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι ο Τόμας μπορεί να αγωνιστεί και στην Ελλάδα.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε ο ίδιος στην Άνθεα Κούρου:

Πότε ξεκινήσατε να παίζετε μπάσκετ και σε ποια ηλικία;

Ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ από τότε που με θυμάμαι..

Γιατί επιλέξατε το μπάσκετ και όχι κάποιο άλλο άθλημα;

Δεν είχα πολλές επιλογές. Είμαστε μια μπασκετική οικογένεια! Ο πατέρας μου έπαιζε εδώ στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό και τον Άρη, οπότε από τότε μπήκε το μπάσκετ στην ζωή μου αλλά και στην ζωή του αδερφού μου!

Σε ποιες ομάδες έχετε αγωνιστεί;

Έχω παίξει μπάσκετ στις Ηνωμένες πολιτείες, συγκεκριμένα στο NCCA στο The College of William και στο Mary στην Βιρτζίνια. Εδώ στην Ελλάδα έχω αγωνιστεί στον Απόλλωνα Πάτρας και την φετινή σεζόν αγωνίζομαι για τον ΑΟ Μυκόνου.

Έχετε συναντήσει ποτέ εμπόδια που σας έκαναν να θέλετε να τα παρατήσετε;

Είχα κάποια προβλήματα με τραυματισμούς. Την πρώτη μου χρονιά στην Πάτρα υπέφερα από χρόνιο στρες στην κνήμη και πίστευα ότι εκεί θα τελείωνε η καριέρα μου. Συγκεκριμένα έπρεπε να μείνω έναν χρόνο εκτός δράσης για αποκατασταθεί ο τραυματισμός μου.

Γενικά ποια είναι η στάση σας απέναντι στις δυσκολίες;

Πιστεύω πολύ σοβαρά πως ο Θεός έχει ένα σχέδιο για όλους μας. Επίσης πιστεύω πως κάποια πράγματα συμβαίνουν για κάποιον λόγο. Είμαι απλώς ευγνώμων και συνεχίζω βάζω στόχους προσπαθώντας να τους υλοποιήσω.

Πώς αποφράσσατε να ασχοληθείτε με το μπάσκετ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Μύκονο;

Αποφάσισα να παίξω στην Ελλάδα λόγω της ελληνικής μου κληρονομιάς. Ο πατέρας μου γεννήθηκε εδώ, οπότε δικαιούμαι ελληνικό διαβατήριο. Είμαι εδώ στην Μύκονο γιατί με πήρε τηλέφωνο ο πρώην συμπαίκτης μου από την Πάτρα, Κώστας Εζομό το περασμένο καλοκαίρι και μου είπε ότι θα μου άρεσε πολύ εδώ. Είχε απόλυτο δίκιο.

Ποια στοιχεία κατά τη γνώμη σας πρέπει να αλλάξει η ομάδα σας στο παιχνίδι;

Έχουμε τόσους έμπειρους παίκτες και έχουμε κερδίσει κάθε αγώνα, οπότε δεν χρειάζεται να αλλάξουμε πολλά. Θα έλεγα απλώς ότι όταν παίζουμε γρήγορα και δεν αναποδογυρίζουμε την μπάλα, είναι πολύ δύσκολο να πάρουμε την νίκη.

Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη ανάμνηση σου στον χώρο;

Η καλύτερη μου ανάμνηση είναι το καλοκαίρι που ερωτεύτηκα αυτό το νησί και η χειρότερη είναι επίσης ότι ερωτεύτηκα αυτό το νησί αυτό το καλοκαίρι.

Ποιο είναι το είδωλο σου από το ελληνικό μπάσκετ και γιατί;

Ο Σπανούλης και ο Καλάθης είναι και οι δύο απίστευτοι. Το να αποφασίσει ο Σπανούλης να πάει στον Ολυμπιακό είναι μία θρυλική απόφαση γιατί είχε την αυτοπεποίθηση και επένδυσε στον εαυτό του. Αγαπώ τον Καλάθη γιατί είναι Ελληνοαμερικανός και είναι ένας από τους πιο δημιουργικούς πασαδόρους που έχω δει.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τι να περιμένουμε από εσάς;

Δεν είμαι σίγουρος ακόμη. Αν ο αδερφός μου ο Γιώργος δεν παίξει στην G-League ή στο NBA του χρόνου θα έρθει στην Ελλάδα. Ξέρω ότι η οικογένεια μας θα ήθελε πολύ να μας δει να παίζουμε μαζί, αλλά θα δούμε.

Στεναχωριέστε που κάποια μέρα θα αφήσετε το αγαπημένο σας άθλημα;

Το μπάσκετ θα είναι πάντα στην ζωή μου. Ήδη σχεδιάζω πώς θα εντάξω στην ζωή των παιδιών μου το μπάσκετ.

Ποιο είναι το άπιαστο όνειρο σας;

Θέλω να μάθω να μιλάω άπιαστα ελληνικά. Δουλεύω σκληρά και κάνω μαθήματα, αλλά είναι μια αρκετά δύσκολη γλώσσα για να την μάθω.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο ταλέντο;

Πολλοί νεαροί παίκτες κάνουν το λάθος και βλέπουν μόνο τα ταλέντα του NBA, ενώ θα έπρεπε να μελετούν  και να βλέπουν παίκτες με τους οποίους μοιάζουν περισσότερο. Αν παίζεις Α2 στην Ελλάδα θα πρέπει να βλέπεις πως κινούνται οι καλύτεροι παίκτες στην Α2 όχι όνο τους καλύτερους παίκτες της Ευρωλίγκας.

Σε έχει επηρεάσει ποτέ το μπάσκετ στην προσωπική σου ζωή;

Το μπάσκετ με έχει διδάξει να κινητοποιούμε με γρήγορους ρυθμούς. Το μπάσκετ είναι επικοινωνία συχνή και τακτική.

Πώς είναι η ζωή στο νησί;

Μου αρέσει πολύ εδώ. Το καλοκαίρι είναι ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα μέρη στο κόσμο., συναντάς τόσους ενδιαφέροντες χαρακτήρες από παντού. Ο κόσμος παραπονιέται για τη Μύκονο το χειμώνα γιατί είναι πραγματικά ήσυχο νησί, αλλά αλήθεια το αγαπώ και η ησυχία είναι κάτι που χρειάζομαι. Η ησυχία με βοηθάει να χαλαρώνω και να σκέφτομαι πιο καθαρά.

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Ψαγμένα

Δειτε επισης

Ηλιούπολη: Τέλος ο Μάνος (pic)

Δεν συνεχίζει ο Μάνος στον πάγκο της Ηλιούπολης Σε αναζήτηση προπονητή βρίσκεται η Ηλιούπο…