Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Επιτροπή Ακεραιότητας: Το κυνήγι μαγισσών της ΕΟΚ

Επιτροπή Ακεραιότητας: Το κυνήγι μαγισσών της ΕΟΚ

Καινούριο φρούτο η Επιτροπή Ακεραιότητας

Επιτροπή Ακεραιότητας. Το ακούς και λες «καλά θα πάει αυτό». Έχει ένα… στάτους, είναι γκλαμουριά να έχεις μια τόσο βαρύγδουπη επιτροπή. Μόνο που αν δεν έχεις και τα κατάλληλα εργαλεία, αυτή η προσπάθεια έχει βάσιμες πιθανότητες να γυρίσει μπούμερανγκ. Να εξελιχθεί σε κυνήγι μαγισσών, να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Πάμε, όμως, να αναλύσουμε τι φρούτο είναι αυτή η Επιτροπή Ακεραιότητας.

Την ίδρυσή της εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΕΟΚ. Θα αποτελείται από τρία άτομα. Θα συνδράμει στην προσπάθεια του Υπουργείου Αθλητισμού να σταματήσει τη χειραγώγηση των αγώνων, μέσω της δράσης Ε.Π.ΑΘΛ.Α. Κι αν το δει κανείς από απόσταση, δίχως να μπει στην ουσία, μια χαρά ιδέα ακούγεται.

Θα μαζευτούν, λοιπόν, τρία μέλη του Δ.Σ. και θα υποδείξουν αγώνες, που είναι «ύποπτοι», που ενδεχομένως έχουν χειραγωγηθεί. Δεν είναι κακό. Ως ιδέα η Επιτροπή Ακεραιότητας είναι σύμφυτο της αξιοπρέπειας ενός αθλήματος, ενός χώρου. Αρκεί να έχει ουσιαστικό ρόλο και να μπορεί να παρουσιάσει έργο.

Πώς το γνωρίζουν;

Εδώ αρχίζει να φαίνεται η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται κάποια πράγματα. Άντε, λοιπόν, και μαζεύτηκαν (στην τύχη αναφέρω τα ονόματα) ο Ντάκουρης, ο Δελημπαλταδάκης κι ο Ρεντζιάς. Πώς γνωρίζουν ότι ένα ματς είναι ύποπτο; Επειδή είχε περίεργη διακύμανση το σκορ; Μα τότε, τα 2/3 των αγώνων εγείρουν υποψίες.

Με ποια επιστημονικά κριτήρια, με ποια βάση δεδομένων, με ποια μεθοδολογία ανάλυσης, μπορούν να διαχωρίσουν τους ύποπτους αγώνες, ώστε να έχει αξία και λόγο ύπαρξης η Επιτροπή Ακεραιότητας; Η απάντηση είναι μία: Δεν έχουν τρόπο.

Αν ψάξει κανείς στην πλατφόρμα του ΕΠΑΘΛΑ βρίσκει πως «οποιοσδήποτε έχει βάσιμες υποψίες, ότι σχεδιάζεται ή έχει συντελεστεί χειραγώγηση αθλητικού αγώνα, μπορεί να υποβάλει αναφορά». Σκέφτεστε μια επίσημη Επιτροπή να υποβάλει αναφορά και να μην προκύψει πρόβλημα; Δεν θα αρχίσει ένα κυνήγι μαγισσών; Δεν θα αρχίσουν οι ομάδες να «σφάζονται» μεταξύ τους.

Να φανεί καλός στο Υπουργείο

Για να αντιληφθείτε το πρόβλημα, σκεφτείτε ανάλογη Επιτροπή Ακεραιότητας, επί ημερών Βασιλακόπουλου, να θεωρούσε ύποπτο αγώνα του Ολυμπιακού…
Είναι διαφορετικό να προσκληθούν τρεις τεχνοκράτες, με τον κατάλληλο εξοπλισμό (προγράμματα), την τεχνογνωσία και την επάρκεια και αν συνθέσουν την Επιτροπή Ακεραιότητας. Τότε, μάλιστα. Με τρία μέλη του Δ.Σ., που απλά θα μεταφέρουν φήμες, πιθανότερο είναι να ανοίξουν πόλεμο, παρά να δώσουν λύσεις.

Είναι πρόδηλο ότι η όλη διαδικασία στήνεται στο πόδι. Μοναδικός στόχος, να φανεί η ΕΟΚ συμπλέουσα με τον Υπουργείο Αθλητισμού. Για το συγκεκριμένο ζήτημα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ (κατά την ταπεινή μου γνώμη) να είναι κανείς απέναντι. Πρέπει να αντιμετωπιστεί η όποια προσπάθεια χειραγώγησης. Αυτό, όμως, να γίνει μεθοδικά, όχι με τριμελείς επιτροπές πέντε ατόμων…

Η Επιτροπή Ακεραιότητας είναι πολύ σοβαρό βήμα, για να γίνει τόσο… χύμα. Είναι διαφορετικό να δημιουργήσεις ανάχωμα και διαφορετικό να σπέρνεις διχόνοια και να κυνηγάς δράκους. Γι’ αυτό και η ΕΟΚ οφείλει να επανεξετάσει τον τρόπο δημιουργίας της.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ο Ναζ Ριντ καλύτερος 6ος παίκτης της χρονιάς.

Με 352 βαθμούς ο Ναζ Ριντ κατέκτησε το βραβείο του 6ου παίκτη της χρονιάς. Μια σημαντική δ…