Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Νέα μέτρα με το «καλημέρα» του 2022

Νέα μέτρα με το «καλημέρα» του 2022

2022

Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων που εισηγήθηκε η επιτροπή των ειδικών (συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας 27/12), για να ανακοπεί η πορεία της μετάλλαξης Όμικρον του SARS-CoV-2, προχώρησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης χτες το απόγευμα. Τι αλλάζει από τη Δευτέρα 3/1/2022 με μάσκες, ωράριο στην εστίαση, γήπεδα και τηλεργασία, όπως αναφέρεται στα dnews.gr.

Τα νέα μέτρα έχουν ορίζοντα δύο εβδομάδων και συγκεκριμ΄ένα από τις 3 Ιανουαρίου έως και τος 16 Ιανουαρίου με προοπτική επέκτασης αν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν βελτιωθούν. Πρακτικά, όσες φορές πάρθηκαν μέτρα για δύο εβδομάδες, αυτά δεν αναιρέθηκαν μετά το αρχικό διάστημα, συνεπώς «οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες και… βλέπουμε».

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3/1/2022:
Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.
Ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 00:00, με την μουσική να επιτρέπεται για την ώρα αλλά «αν δεν τηρηθεί το μέτρο, θα διακοπεί και αυτή», όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης. Παράλληλα, όχι όρθιοι ενώ θα υπάρχουν αποστάσεις αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.
Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. «Εάν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών», προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας, αν και πρακτικά το 10% ισούται με… «λουκέτο» στα γήπεδα των μεγάλων ομάδων, οι οποίες αντέδρασαν έντονα.
Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως και 50%, ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.
«Μπαίνουμε στην επικράτηση της Όμικρον, πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα προστασίας. Τα κρούσματα εντοπίζονται σε μικρές ηλικίες» κατέληξε ο υπουργός, ο οποίος έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων και για έλεγχο μέσω self test.

Σκληρές ανακοινώσεις από όλες τις ομάδες για τα νέα μέτρα στα γήπεδα
Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, ΠΑΟΚ έβγαλαν επίσημες ανακοινώσεις σχολίαζοντας τα νέα μέτρα στα γήπεδα, το 10% και το ανώτατο όριο των 1.000 ατόμων.

Νέα μέτρα που αφορούν τα γήπεδα και τη χωρητικότητα τους, ανακοινώθηκαν το απόγευμα από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε παρουσία φιλάθλων μόλις 10% στα ανοιχτά γήπεδα ποδοσφαίρου της χώρας με ανώτατο όριο την παρουσία 1.000 ατόμων ανά αγώνα από τις 3 έως τις 16 Ιανουαρίου.

Η ανακοίνωση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο έφερε ντόμινο αντιδράσεων με τις ομάδες να βγάζουν ανακοινώσεις και να τάσσονται ξεκάθαρα κατά του μέτρου ζητώντας από την Κυβέρνηση να πάρει πίσω τα νέα μέτρα.

Η ανακοίνωση του Ολυμπιακού
«Με έκπληξη ακούσαμε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για παρουσία φιλάθλων μόλις 10% στα ανοιχτά γήπεδα ποδοσφαίρου της χώρας. Ακούσαμε ως πρόφαση το ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας, κάτι που είναι προφανώς αυθαίρετο και ισοπεδωτικό, διότι διαφορετικά κάποια επαγγελματική ομάδα θα έπρεπε να είχε τιμωρηθεί ως γηπεδούχος.

Σεβόμαστε απόλυτα όλα τα μέτρα που θα διαφυλάξουν την κοινωνία, όμως στεκόμαστε άφωνοι μπροστά σε αποφάσεις που καταδικάζουν σε λουκέτο τα γήπεδα, διότι αυτό είναι το 10%, ΛΟΥΚΕΤΟ, καθώς λειτουργικά αυτό σημαίνει για τις ΠΑΕ το 10%.

Επιπλέον, το βέβαιο είναι ότι ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιλέγει σε κάθε αγώνα 1000 «εκλεκτούς» ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες πλήρως εμβολιασμένους φιλάθλους του, που έτρεξαν να εμβολιαστούν ακριβώς για να μπορούν να βρίσκονται στις εξέδρες του γηπέδου μας.

Ταυτόχρονα, δυστυχώς όλοι οι φίλαθλοί μας θα βρεθούν σε κλειστούς χώρους εστίασης, σε πολύ πιο κοντινές αποστάσεις, για να παρακολουθούν τους ίδιους ποδοσφαιρικούς αγώνες που θα έβλεπαν στα ανοιχτά γήπεδα, αφού οι ποδοσφαιρικοί αγώνες προβάλλονται σε κλειστές τηλεοπτικές πλατφόρμες που δεν διαθέτουν όλοι.

Καλούμε την κυβέρνηση και την αρμόδια επιτροπή λοιμωξιολόγων επειδή έχουν χάσει κάθε αίσθημα δικαίου, να αναθεωρήσουν άμεσα την απόφασή τους ώστε να ληφθούν δίκαια μέτρα και περιορισμοί για όλους τους πολίτες, είτε είναι φίλαθλοι και παρακολουθούν ποδόσφαιρο είτε παρακολουθούν θέατρο και συναυλίες είτε διασκεδάζουν σε εστιατόρια και χώρους εστίασης.

Περαιτέρω, τους καλούμε να επανεξετάσουν άμεσα τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία αφ’ ενός δημιουργούν δυο μέτρα και δυο σταθμά και αφετέρου είναι απορίας άξιο πως προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο από την πανδημία, καθώς επιλέγεται για ακόμη μια φορά να κλείσουν τα ανοιχτά γήπεδα, ενώ ταυτόχρονα διατηρούνται ανοιχτοί οι κλειστοί χώροι που συνωστίζονται χωρίς περιορισμούς χιλιάδες άτομα, σε συναυλίες, θέατρα, χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα, μπαρ κλπ. Ακριβώς όπως έγινε και στο παρελθόν με τη σιωπή να κυριαρχεί στα άδεια ποδοσφαιρικά γήπεδα, όταν λίγο πιο πέρα είχαμε συναυλίες με χιλιάδες άτομα…

Καλούμε τη Super League να συγκαλέσει άμεσα Διοικητικό Συμβούλιο ώστε με σύνεση και ορθολογισμό να παρθούν συλλογικά αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι».

Η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού
«Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της πανδημίας βάζουν στο στόχαστρο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Οι σημερινές ανακοινώσεις προσυπογράφουν κατ’ ουσία το μαρασμό του ελληνικού ποδοσφαίρου και περιθωριοποιούν τους φιλάθλους. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ακολούθησε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας στους εντός έδρας αγώνες της και επ’ ουδενί αποδέχεται τον ισχυρισμό ότι οι αποφάσεις για παρουσία το μέγιστο 1.000 φιλάθλων ανά παιχνίδι, προέκυψαν από την έλλειψη εφαρμογής των πρωτοκόλλων.

Ασφαλώς η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό, πλην όμως είναι απολύτως ακατανόητο να στοχοποιείται το ποδόσφαιρο τη στιγμή που σε άλλα δημόσια θεάματα, εκδηλώσεις όπως και μαζικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους (νωπές είναι οι μνήμες του συνωστισμού σε σταθμούς του μετρό στην Αθήνα, αλλά και σε λεωφορεία, τραμ, τρόλεϊ), δεν υπάρχει ανάλογη ευαισθητοποίηση της κυβέρνησης.

Φυσικά η ζωή πρέπει να συνεχιστεί και ορθώς παραμένουν σε σχετικά εύρυθμη λειτουργία χώροι εστίασης, θέατρα, κινηματογράφοι, κλπ. Στον αντίποδα ουδείς δύναται να κατανοήσει πώς την ίδια στιγμή τα ανοιχτά γήπεδα οδηγούνται στο κλείσιμο, τη στιγμή που θαμώνες σε κλειστούς χώρους διασκέδασης δεν φορούν καν προστατευτική μάσκα.

Κρίνουμε δε παντελώς πρόχειρη και ανεφάρμοστη την υποχρέωση επιλογής του 10% των εκατομμυρίων φιλάθλων του συλλόγου μας, προκειμένου να παρακολουθούν τις εντός έδρας αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού. Ως εκ τούτου αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση να επαναπροσδιορίσει εν τω συνόλω τις σημερινές ανακοινώσεις. Θεωρούμε δε αυτονόητο ότι στη δέσμη μέτρων που θα επαναδιατυπώσει τις σημερινές άτοπες αποφάσεις, θα ληφθούν υπόψη οι απόψεις των ΠΑΕ, όπως αυτές θα διαμορφωθούν μέσω του θεσμικού οργάνου μας, της Super League».

Προβληματισμένοι στην ΑΕΚ
Η απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση της πληρότητας των γηπέδων στο 10% με ανώτατο όριο τα 1000 άτομα προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό στις τάξεις της ΑΕΚ. Στην Ένωση κάνουν λόγο για ένα μέτρο που είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί όταν για παράδειγμα οι «κιτρινόμαυροι» έχουν διαθέσει φέτος περισσότερα από 16.000 διαρκείας και αναρωτιούνται με ποια κριτήρια θα μπορέσει να εφαρμοστεί αυτό το νέο μέτρο.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η απόφαση, η ΑΕΚ έχει ήδη ξεκινήσει διεργασίες μέσω της Λίγκας για να βρεθεί κάποιος τρόπος να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Όπως τονίζουν μάλιστα οι «κιτρινόμαυροι» το πιθανότερο είναι να υπάρξει κοινή γραμμή από όλες τις ομάδες (ήδη ο Ολυμπιακός εξέδωσε ανακοίνωση προς αυτή την κατεύθυνση), αφού θα πληγούν άπαντες από το νέο μέτρο και ειδικότερα οι μεγάλοι.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι σίγουρα πολύ πιο δύσκολα εφαρμόσιμη ακόμα και από το αν υπήρχε απόφαση για κεκλεισμένων των θυρών και μένει πλέον να δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της ΑΕΚ, αλλά και των υπόλοιπων ομάδων.

Η ανακοίνωση του ΠΑΟΚ
Οι «ασπρόμαυροι» θεωρούν πως πρόκειται για ένα μέτρο που κινείται σε λανθασμένη κατεύθυνση, με τιμωρητική διάθεση απέναντι σε φιλάθλους, αρκετοί εκ των οποίων μάλιστα πήραν την κρίσιμη απόφαση να εμβολιαστούν προκειμένου να καταστεί δυνατό να αγοράσουν εισιτήριο διαρκείας και να παρακολουθούν την ομάδα τους.

Τονίζουν επίσης πως εφόσον η κατάσταση της πανδημίας επιτάσσει αυστηρότερα μέτρα, το κοινωνικά δίκαιο και εφαρμόσιμο μέτρο θα ήταν μειωμένη παρουσία, αλλά σε ποσοστό τουλάχιστον 30% της χωρητικότητας ανά θύρα, ώστε και οι αποστάσεις να τηρούνται και οι έλεγχοι να διευκολυνθούν, αλλά και τουλάχιστον οι κάτοχοι των εισιτηρίων διαρκείας -πλήρως εμβολιασμένοι- να μην αντιμετωπιστούν τιμωρητικά.

Τέλος ο ΠΑΟΚ υποστηρίζει πως στην πράξη είναι αδύνατο για όλες τις ομάδες να βρουν έναν δίκαιο τρόπο ώστε με 1000 εισιτήρια να εξυπηρετήσουν όσους δικαιούνται να βρίσκονται στη θέση τους.

Χορός και τραγούδι για λίγο ακόμη: Αντιδρούν οι επιχειρηματίες των νυχτερινών κέντρων στα νέα μέτρα
Τις περισσότερες αντιδράσεις εκφράζουν οι ιδιοκτήτες μπαρ και νυχτερινών κέντρων, που τους καλούν, όπως λένε, να βάλουν λουκέτο τα μεσάνυχτα, όταν δηλαδή ξεκινά η δουλειά.

Αντιδράσεις προκαλούν στον χώρο της εστίασης οι νέες ανακοινώσεις για τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου και προβλέπουν νέους κανόνες λειτουργίας για τα μαγαζιά.

Τις περισσότερες αντιδράσεις εκφράζουν οι ιδιοκτήτες μπαρ και νυχτερινών κέντρων, που τους καλούν, όπως λένε, να βάλουν λουκέτο τα μεσάνυχτα, όταν δηλαδή ξεκινά η δουλειά.

Τα μπαρ έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα
«Αν δουλεύαμε με 10 -15 άτομα μέχρι τις 12 – 1 το πρωί, τώρα θα δουλεύουμε με τους μισούς η με κανέναν. Ποιος να έρθει να διασκεδάσει; Ας μας πουν αυτοί που φτιάχνουν τα νέα μέτρα… Να κλείσουμε να τελειώνουμε» δηλώνει αγανακτισμένος στο Star o ο ιδιοκτήτη μπαρ, Γιάννης Ξανθάκης.

Οι ιδιοκτήτες των μπαρ επισημαίνουν ότι έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, τους τελευταίους μήνες, όσον αφορά τον τζίρο τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι την παραμονή των Χριστουγέννων υπήρξαν καταστήματα που δούλεψαν με 7 η 8 το πολύ παρέες.

Η ανεργία παραμονεύει
Τον κίνδυνο της ανεργίας επισημαίνει και η εργαζόμενη σε μπαρ Αντωνία Σμώλου. «Μειώνονται έτσι τα μεροκάματα μας… Ο εργοδότης μας φυσικά και δε θα μας κρατήσει όταν βλέπει άδειο το μαγαζί του με αυτόν τον τρόπο… Τώρα για 8 παρέες πόσοι να δουλέψουμε.. Θα βγούμε πάλι στην ανεργία».

Με τα νέα μέτρα επανεξετάζεται και πάλι η χωρητικότητα των καταστημάτων εστίασης, με παρέες έως 6 άτομα σε κάθε τραπέζι, όσο για τη μουσική παραμένει προς το παρόν και βλέπουμε…

«Όλα τα μαγαζιά πάλι στην ίδια μοίρα … Δεν μπορεί να γίνει ένας διαχωρισμός; Άλλο το κέντρο διασκέδασης, άλλο η καφετέρια. Μισοκλείνουν μερικά μαγαζιά, άλλα κλείνουν εντελώς, με αποτέλεσμα να φοβάται ο κόσμος» τονίζει ο ιδιοκτήτης εστιατορίου Βασίλης Μαγκασιάνος.

«Μια εβδομάδα τώρα που έχει βγει έστω η υποψία ότι θα υπάρξουν αυτά τα μέτρα ήδη ο κόσμος κάνει πίσω… Έχει παγώσει πάρα πολύ, εμείς ήδη έχουμε κάποιες ακυρώσεις και εύχομαι να μη μεγεθυνθεί αυτό το φαινόμενο» δηλώνει ο Γιώργος Λειβαδίτης, ιδιοκτήτης μπαρ – εστιατορίου.

«Στα τελευταία μέτρα που πήρανε πέσαμε 70% κάτω, σκεφτείτε λοιπόν να πάρουν κι άλλα μέτρα επιπλέον. Εμείς τελειώσαμε» σχολίασε ο Γιάννης Τσάκος, πρόεδρος των ιδιοκτητών τουριστικών επιχειρήσεων εστίασης.

Αρκετοί από τους θαμώνες πάντως χαρακτηρίζουν απαραίτητα τα νέα μέτρα και δηλώνουν ότι «είμαστε μπροστά σε νέο κύμα πανδημίας και κάτι πρέπει να γίνει». «Δε χρειάζεται κάτι καινούριο, ατομική ευθύνη από όλους και να εμβολιαστούμε» σχολιάζει άλλος πολίτης.

Αγωνία υπάρχει επίσης και για το αν θα καταργηθεί η μουσική, όπως άφησε να εννοηθεί Θάνος Πλεύρης, για την περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί για το διάστημα 3/1 – 16/1.

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Ελένη Ανδρικοπούλου
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

«Έφυγε» η Ρούξι Ντουμιτρέσκου

Θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό στην είδηση του θανάτου της Ρούξι Ντουμιτρέσκου. Η Ρούξι Ντο…