Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Νέα μέτρα λόγω μετάλλαξης Όμικρον: Σήμερα η συνεδρίαση της επιτροπής

Νέα μέτρα λόγω μετάλλαξης Όμικρον: Σήμερα η συνεδρίαση της επιτροπής

Όμικρον

Σήμερα, Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών, όπως αναφέρεται στα dnews.gr ώστε να εισηγηθεί στο Μαξίμου τι πρέπει να γίνει με τη μετάλλαξη Όμικρον και τα νέα μέτρα, για τα οποία θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτός από την πρωινή σύσκεψη και τις αποφάσεις που θα λάβει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός θα στείλει και το δικό του μήνυμα για τη μετάλλαξη Όμικρον και τα μέτρα, όταν θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει οδηγήσει στην συνεχή αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να ελπίζουν ότι η πίεση στα νοσοκομεία δε θα αυξηθεί, όπως συμβαίνει συνήθως περίπου δύο εβδομάδες μετά την άνοδο στον αριθμό των κρουσμάτων.

Παρ’ ολ’ αυτά, η επικράτηση της Όμικρον, μία μετάλλαξη με μεγάλη μεταδοτικότητα σε συνδυασμό με τη χαλαρότητα των εορτών, προκαλούν ανησυχία σε συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Έτσι, στο τραπέζι των ειδικών βρίσκονται νέα μέτρα τα οποία αναμένεται να ληφθούν από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, με στόχευση σε εστίαση και νυχτερινή διασκέδαση. Δεν πρέπει να αποκλειστεί πάντως, έστω και με λιγότερες πιθανότητες, το σενάριο των άμεσων μέτρων, ακόμα και πριν την Πρωτοχρονιά.

Το ωράριο λειτουργίας σε εστίαση, μπαρ, καφέ αναμένεται να αλλάξει και τα… στόρια να κατεβαίνουν τα μεσάνυχτα, ενώ εξετάζεται το να μπει όριο ατόμων ανά τετραγωνικό, καθώς και η απαγόρευση ορθίων, ενώ δεν λείπουν οι προτάσεις για απαγόρευση της μουσικής, στα πρότυπα του καλοκαιριού.

Επιπλέον, θα επανέλεθι άμεσα η τηλεργασία (στο 50%) όπου αυτό είναι εφικτό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ένα μέτρο που θα συμβάλει και στην αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Τέλος, αναμένεται με αγωνία από τις ομάδες και το τι θα γίνει με τα γήπεδα, καθώς υπάρχουν δύο προτάσεις, να μειωθεί ο επιτρεπόμενος αριθμός θεατών (ακόμα και στο 10% της πληρότητας, ή στο 40%) ή να απαγορευθεί η παρουσία τους στους αγώνες. Στους αγώνες πρόσβαση στις κερκίδες έχουν μόνο εμβολιασμένοι, συνεπώς απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί εκ μέρους κυβέρνησης και ειδικών, καθώς «λουκέτο» στα γήπεδα θα ισοδυναμεί και με «τιμωρητικό» μέτρο για όσους έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν.

Τέλος, η κυβέρνηση δεν έχει στο τραπέζι γενικό ή τοπικά lockdown, ενώ κάτι αντίστοιχο ισχύει για τα σχολεία, καθώς για την ώρα δεν υπάρχει κάποια συζήτηση για παράταση στις διακοπές των Χριστουγέννων, συνεπώς αναμένεται να ανοίξουν κανονικά.

Απομένει να φανεί αν θα απαγορευθούν οι σχολικές εκδρομές, καθώς και το αν θα αλλάξει το 50%+1 στα πρωτόκολλα λειτουργίας για το «κλείσιμο» ενός τμημάτος λόγω κρουσμάτων.

Μαγιορκίνης: «Η μετάλλαξη Όμικρον είναι καταιγίδα που έρχεται», τι είπε για την τηλεκπαίδευση (βίντεο)
Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για ενδιάμεσα νέα μέτρα μέχρι τις 3 Ιανουαρίου, ημέρα που έχει δοθεί ως σημείο έναρξης της δεύτερης φάσης του σχεδίου ανάσχεσης του κορονοϊού, έδωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Εάν βλέπαμε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, αναλόγως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα, ωστόσο είμαστε σε φάση αποσυμπίεσης και μείωσης των εισαγωγών. Είμαστε σε φάση παρακολούθησης και επιτήρησης αυτή τη στιγμή» είπε.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας. Η μετάλλαξη Όμικρον είναι εδώ, η διαφορά μας με το Λονδίνο που είδε τα κρούσματα πέντε φορές πάνω είναι ότι έχουμε κάποια μέτρα.

Όσο πιο μεγάλη είναι η προσήλωση τόσο καλύτερη η αντιμετώπιση», είπε χαρακτηρίζοντας «τρύπα» στα μέτρα το ποσοστό των ανεμβολίαστων που καταφέρνει να παρακάμψει με διάφορους τρόπους τους περιορισμούς.

«Δεν είναι πάνω από ένα 10 με 15% στα μαγαζιά αλλά και αυτό μπορεί να μεταφέρει το ιό» είπε.
«Η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε 10-12.000 κρούσματα. Δεν ξέρουμε πότε αλλά θα συμβεί. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί το νέο στέλεχος έχει διαφορετικό προφίλ.

Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συνεργάζεται με τον εμβολιασμό και περιμένουμε να βοηθήσει και με τα self test» είπε καλώντας τους πολίτες στην περίπτωση που θέλουν να πάνε σε περισσότερες από δύο εκδηλώσεις να αγοράσουν κι άλλα τεστ από το φαρμακείο.

«Δεν πάμε σε τηλεκπαίδευση»
Απέρριψε δε το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστά τα σχολεία και μετά τις γιορτές. «Δεν έχουμε λόγο να περάσουμε σε μειωμένης ποιότητας εκπαίδευσης, όπως η τηλεκπαίδευση. Έχουμε τα εμβόλια και το testing. Η τηλεκπαίδευση είναι σε ράφι πολύ μακριά από εμάς αυτή τη στιγμή» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως δεν υπάρχει συζήτηση επί του παρόντος για αλλαγή στα πρωτόκολλα που ισχύουν στα σχολεία σημειώνοντας ότι οι σχολικές εκδρομές είναι υπό συζήτηση, κάτι με το οποίο θα ασχοληθεί η επιτροπή.

Για ενδεχόμενα μέτρα στην εστίαση και στη διασκέδαση εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Μόλις δούμε αύξηση στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγεία θα κρίνουμε ποιο από τα μέτρα που υπάρχουν στο ράφι θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, όπως πχ. αύξηση του τεστινγκ, μείωση της πυκνότητας των ατόμων, περιορισμούς στο ωράριο, ωστόσο πρόκειται για θεωρητικό σενάριο, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα. Αυτό που μετρά σε αυτή τη φάση είναι οι εμβολιασμοί» είπε.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Ελένη Ανδρικοπούλου
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Το Π.Α.Ρ.Ο.Ν έκοψε την πίτα του (pics)

Με βραβεύσεις και εκλεκτούς καλεσμένους η κοπή πίτας του Π.Α.Ρ.Ο.Ν. Παρουσία σπουδαίων ανθ…