Κεντρική Λάρισα Φώτης Τακιανός: «Οι αποστάσεις των ομάδων δεν είναι μεγάλες στο φετινό πρωτάθλημα»

Φώτης Τακιανός: «Οι αποστάσεις των ομάδων δεν είναι μεγάλες στο φετινό πρωτάθλημα»

παίκτες

Η Λάρισα σημείωσε το προηγούμενο Σάββατο τη δεύτερη νίκη της στο πρωτάθλημα. Απέναντι στον Απόλλωνα, σε ένα ματς που ήταν και η πρεμιέρα με τον νέο προπονητή στον πάγκο της ομάδας. Ο Φώτης Τακιανός εξηγεί στο www.esake.gr ποιοί επιπλέον λόγοι τον κάνουν αισιόδοξο για την προσπάθεια της Λάρισας και ποιά είναι η φιλοσοφία με την οποία θέλει να αγωνίζεται η ομάδα του.

«Οι αποστάσεις των ομάδων δεν είναι μεγάλες και όσο υπάρχουν απρόβλεπτα αποτελέσματα θα ανεβαίνει το ενδιαφέρον», σχολιάζει ο Τακιανός για το 30ο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα.

Ήταν η πρώτη φορά που η Λάρισα παρουσιάστηκε σύμφωνα με τις δικές σου ιδέες, στην Πάτρα με αντίπαλο τον Απόλλωνα Oscar, ήταν το πρώτο ερώτημα που απευθύναμε στον 52χρονο προπονητή.

«Ναι, είναι αλήθεια ότι είχα κοουτσάρει την Λάρισα στα εντός έδρας ματς με αντιπάλους τον ΠΑΟΚ mateco και τον Ολυμπιακό, αλλά πρώτη φορά η ομάδα μπήκε στο παρκέ με τους παίκτες που έχω επιλέξει και την φιλοσοφία που θέλω να «χτίσω», στην Πάτρα», απαντά ο Τακιανός και εξηγεί: «Ήταν η πρώτη φορά που έπαιξαν οι Στέφαν Μούντι, Μαρίν Μάριτς και ο Ντεβόντε Γκριν με την έννοια ότι προσαρμόστηκε μετά από τις πρώτες δύο συμμετοχές του».

«Χρειαζόμαστε προπονήσεις και χρόνο»

– Ποιά είναι η διαφορά της Λάρισας επί των ημερών σου από την ομάδα που εμφανίστηκε πριν αναλάβεις;

«Ο Μάριτς μας δυναμώνει στην ρακέτα αμυντικά και επιθετικά. Δεν είχαμε άλλη λύση μέσα στο καλάθι εκτός από τον Ουσμάν Κρουμπάλι. Έλειπε ένας ψηλός παίκτης που στην δική μου φιλοσοφία είναι απαραίτητος στο ρόστερ.

Στην άμυνα θέλουμε να παίξουμε πιο επιθετικά και να ανοίξουμε την άμυνα μας σε όλο το γήπεδο. Δεν θέλουμε να περιμένουμε τον αντίπαλο στο μισό γήπεδο. Από νωρίς θέλουμε να «χτίζουμε» την άμυνα μας και θεωρώ ότι έχουμε παίκτες, τους Μούντι, Γκριν, Ζώη Καράμπελα, Τζέιλεν Χάντσον και Νώντα Παπαντωνίου που μπορούν να υποστηρίξουν αυτό τον τρόπο παιχνιδιού.

Δεν έχουμε κάνει μεγάλα βήματα στην άμυνα σε όλο το γήπεδο, χρειαζόμαστε προπονήσεις και χρόνο.Όσον αφορά στην άμυνα σε μισό γήπεδο μπορούμε να έχουμε διαφορετικές τακτικές ανάλογα με τον τρόπο που παίζει ο αντίπαλος».

– Ανέλαβες την Λάρισα ενώ βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση. Μπορεί η ομάδα να έχει άλλο στόχο από την παραμονή;

«Ανέλαβα την ομάδα στην πιο δύσκολη κατάσταση από όλες με γνώμονα τι είχε πετύχει και τα προβλήματα που είχε. Εκτός από την βαθμολογική θέση μας, είχαμε και πολύ δύσκολο πρόγραμμα με αναμετρήσεις στην Λάρισα κόντρα σε ΠΑΟΚ mateco, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και τον Απόλλωνα Oscar στην Πάτρα.

Η βαθμολογική θέση μας δεν μας επιτρέπει να… βλέπουμε μακριά, αλλά να συγκεντρώσουμε όσες περισσότερες νίκες γίνεται για τον μοναδικό ρεαλιστικά στόχο μας, την παραμονή στην κατηγορία».

«Και αισιόδοξος και ρεαλιστής»

– Είσαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρετε;

«Και αισιόδοξος και ρεαλιστής. Υπάρχουν ομάδες με τις οποίες είμαστε στο ίδιο αγωνιστικό επίπεδο και δεν απέχουμε πολύ βαθμολογικά.

Μετά τη νίκη στην Πάτρα βλέπουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, χωρίς να σημαίνει ότι έγινε πιο εύκολη η επίτευξη του στόχου μας. Απλά μας κάνουν αισιόδοξους και μας δίνουν αυτοπεποίθηση οι δύο βαθμοί και οι προσθήκες στο ρόστερ μας.

Περισσότερο αισιόδοξο με κάνει η καθημερινότητα της ομάδας. Έχουμε μια σταθερή διοίκηση, που στηρίζει την προσπάθεια. Ο Θεόδωρος Ριζούλης, ο Νέστωρας Κόμματος και ο Άρης Γκαμπέτας είναι συνεχώς δίπλα μας ψυχολογικά αλλά και έμπρακτα, καθώς προχωρήσαμε στις απαραίτητες αλλαγές στο ρόστερ μας.

Έχουμε, επίσης, παίκτες που δίνουν το 100% στις προπόνησεις και τους αγώνες με ενέργεια και πειθαρχία».

– Μέσα από την προσπάθεια παραμονής θεωρείς ότι θα προσεκλύσετε και τον κόσμο στο γήπεδο;

«Ο κόσμος που παρακολουθεί μπάσκετ είναι πιο απαιτητικός από τα προηγούμενα χρόνια. Θέλει να βλέπει κάτι που του αρέσει και να το εκτιμά.Εκτιμά τις ομάδες που δίνουν το 100% και παλεύουν. Θέλει να βλέπει ένα σύνολο με μαχητικότητα και πάθος.

Εμείς θέλουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις απαιτήσεις, να έχουμε θετικά αποτελέσματα και να προσεκλύσουμε τον κόσμο στο γήπεδο. Ιδιαίτερα μικρά παιδιά και νέους. Να δημιουργήσουμε νέους φίλους της ομάδας και μελλοντικούς φιλάθλους».

«Ευκαιρία και πρόκληση μαζί να δουλεύεις στη Λάρισα»

– Είναι πρόκληση για σένα στην επιστροφή σου στην Stoiximan Basket League να αναλαμβάνεις την Λάρισα;

«Σαφώς και είναι πρόκληση να αναλαμβάνω μια ομάδα στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και με πρόγραμμα μπροστά της πολύ δύσκολο. Η δουλειά του προπονητή είναι γεμάτη προκλήσεις.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό οι προπονητές καλούνται να ανταποκριθούν σε δύσκολες καταστάσεις παρά σε εύκολες. Γι’ αυτό και δεν είναι πολλοί εκείνοι που μπορούν να κάνουν την δουλειά του προπονητή.

Είμαι χαρούμενος που δουλεύω στην Λάρισα. Είναι μια ευκαιρία και πρόκληση μαζί. Είναι ευτυχία ότι βρίσκομαι σε μια ομάδα με συμπαγή διοίκηση και σύνολο παίκτών που είναι έτοιμο να δώσει τα πάντα για να πετύχει τον δύσκολο στόχο που έχουμε.Η αυτοπεποίθηση μου τονώνεται ζώντας την ομάδα από μέσα».

– Ποιά είναι η άποψη σου για την Stoiximan Basket League της φετινής σεζόν;

«Η επιστροφή του Ολυμπιακού ανέβασε το επίπεδο και την ανταγωνιστικότητα. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι δύο ομάδες που συντηρούν σε υψηλό επίπεδο το ελληνικό Πρωτάθλημα. Είναι αλήθεια ότι έχουν δυναμώσει και οι υπόλοιπες ομάδες, έχουν γίνει επενδύσεις, υπάρχουν υψηλά μπάτζετ και παίκτες υψηλού επιπέδου.

Το Πρωτάθλημα τείνει να γίνει δύο… ταχυτήτων αλλά δεν παύει να είναι ανάμεσα στα κορυφαία της Ευρώπης. Υπάρχει ενδιαφέρον για τις πρώτες θέσεις και εκείνες που οδηγούν στα πλέι οφ και το μικρό πρωτάθλημα που γίνεται στις τελευταίες θέσεις για τον υποβιβασμό.

Οι αποστάσεις των ομάδων δεν είναι μεγάλες και όσο υπάρχουν απρόβλεπτα αποτελέσματα θα ανεβαίνει το ενδιαφέρον».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Λάρισα

Δειτε επισης

Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός – Προμηθέας

Η αστυνομία έβαλε στοπ στην αναμέτρηση Παναθηναϊκός – Προμηθέας. Η προγραμματισμένη …