Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Εισβολή στο Κρεμλίνο από «κόκκινους» τρομοκράτες

Εισβολή στο Κρεμλίνο από «κόκκινους» τρομοκράτες

Σλούκας

Την προηγούμενη φορά που εμφανίστηκε ο Ολυμπιακός γράψαμε για «ερυθρές ταξιαρχίες», που τρομοκράτησαν το Μιλάνο. Ακολούθησε η είσοδος στο… Κρεμλίνο του Καζάν κι η κατάληψη του. Με τέσσερις άξονες, η ομάδα του λιμανιού έφτασε στη δεύτερη εκτός έδρας νίκη, την ένατη συνολικά, δείχνοντας ότι εκτός των άλλων έχει διάρκεια.

Το Κρεμλίνο του Καζάν είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της OYNΕΣΚΟ από το 2000. Χτισμένο σε έναν λόφο, με θέα τον ποταμό Βόλγα, φιλοξενεί πίσω από τα τείχη του μερικά από τα πιο όμορφα και λαμπερά μνημεία της πόλης. Μόνο που ο Γιώργος Μπαρτζώκας κι οι παίκτες του δεν πήγαν για τουρισμό στην πρωτεύουσα του Ταταρστάν.

Είχαν κυκλώσει το παιχνίδι με την Ούνιξ, ήξεραν πως ενδεχόμενη νίκη μετρούσε ιδιαίτερα κι έφτασαν μεθοδικά σε αυτήν. Κι αν στο Μιλάνο οι κάνες ήταν καπνισμένες, στο παγωμένο Καζάν με 9/37 τρίποντα μάλλον για σιγή των όπλων έπρεπε να κάνουμε λόγο. Κι, όμως, ο Ολυμπιακός έφυγε νικητής, οπότε έχουμε το πρώτο συμπέρασμα: Η άμυνα κάνει τη διαφορά…

Οι τέσσερις σωματοφύλακες

Μπορεί να μην ήταν σε σπουδαία βραδιά, όμως ο Ολυμπιακός είχε ένα εξόχως λειτουργικό τετράγωνο. Ο Σλούκας καθοδήγησε με μαεστρία την ομάδα, μοίρασε πάσες, πέτυχε πόντους, είχε ηγετική συμπεριφορά. Ο Βεζένκοφ ήταν η σίγουρη επιλογή, ο παίκτης που έφτανε πιο εύκολα από κάθε άλλον στο καλάθι. Ο Λαρεντζάκης έβγαλε ενέργεια και τρέλα. Ο Φαλ κυριάρχησε στο «ζωγραφιστό» και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Κάπως έτσι το Κρεμλίνο έπεσε. Χρειάστηκε παράταση, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» διαπραγματεύτηκαν τη νίκη. Κυρίως γιατί δεν ήταν τόσο καλοί όσο έπρεπε στην επίθεση. Αν, όμως, νικάς την Ούνιξ, δίχως να είσαι καλός, δικαιούσαι να κοιτάς ψηλά.

Στου δρόμου τα μισά…

Αν υπάρχει ένας αριθμός… ασφαλείας είναι το 18. Οι «ν+1» νίκες, συνήθως οδηγούν στην οκτάδα. Όπου «ν» είναι ο αριθμός των εντός έδρας αγώνων. Αν, δηλαδή, κάποιος κερδίσει όλα τα ματς στην έδρα του κι ένα εκτός, πρέπει να πέσει σε… κέντα, για να μείνει εκτός 8άδας.

Ο Ολυμπιακός μετρά ήδη εννέα νίκες, ήτοι έχει καλύψει τη μισή διαδρομή. Κι έχει μπροστά του ματς, που μπορεί να πάρει, τόσο στο ΣΕΦ, όσο και μακριά από αυτό. Δεν «κλείδωσε» τίποτα, δεν έφτασε πουθενά. Είναι στον σωστό δρόμο. Κι είναι γιατί χτίζει τη νίκη από την άμυνα. Κι είναι γιατί δεν κερδίζει μόνο αν… ανοίξουν οι ουρανοί. Κι είναι γιατί έχει σημεία αναφοράς.

Αντί επιλόγου: Εξαιρετικό (και διαφοροποιημένο όσο ποτέ φέτος) το κοουτσάρισμα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Αποκορύφωμα η «ειδική κατάσταση» στη φάση που πέτυχε καλάθι ο Φαλ.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Το… σιμουλτανέ τού Μπαρτζώκα

Η πιο δύσκολη… κίνηση στο σκάκι τού Μπαρτζώκα. Ειλικρινά δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση το…