Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και οι πιθανές αρνητικές «παρενέργειες» που μπορεί να προκύψουν από τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία θέτει -για την ώρα- σε κατάσταση συναγερμού την Ευρώπη, απασχολούν ιδιαίτερα τη κυβέρνηση.
Υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός για τη διασπορά του κορονοϊού αλλά η κυβέρνηση προετοιμάζει τη στρατηγική της για την αναχαίτιση του νέου κύματος, επιχειρώντας να αποφευχθεί ένα νέο οριζόντιο lockdown.
Μάλιστα, ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται για την πορεία της πανδημίας το επόμενο 15ήμερο. Με δεδομένη τη μεγάλη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, το βασικό σενάριο εργασίας προβλέπει ότι η κορύφωση του νέου κύματος πανδημίας θα έρθει στα μέσα του Δεκέμβρη.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι η κατάσταση θα παραμείνει ελεγχόμενη παρά τις πολλές εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία. Έτσι, απορρίπτεται η προοπτική ενός οριζόντιου lockdown,όπως άλλωστε έχει διαμηνύσει ο πρωθυπουργός και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
«Σχέδιο ανάγκης»
Με δεδομένο ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν θα κλείσουν ξανά για όλους, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η κυβέρνηση θέτει επί τάπητος ένα «σχέδιο ανάγκης» που αφορά τοπικούς περιορισμούς στις «κατακόκκινες» περιοχές της χώρας.
Συγκεκριμένα, σε αυτές τις Περιφέρειες μπορεί να ακολουθηθούν μοντέλα που ήδη έχουν θέσει σε εφαρμογή ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι οι περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης σε συνδυασμό με την απαγόρευση της μουσικής και των ορθίων.
Αντίθετα, δεν προωθούνται για περαιτέρω εξέταση άλλα μοντέλα, όπως το νέο «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους ή η επέκταση της υποχρεωτικότητας. Επιπλέον, στην κυβέρνηση επιδιώκουν εντατικοποίηση των ελέγχων για την αυστηρή τήρηση των μέτρων ενώ ρίχνουν βάρος και στην ενίσχυση του ΕΣΥ με τις εφεδρείες από τον ιδιωτικό τομέα.
Πηγή: dikaiologitika.gr