Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Ολυμπιακός: Θα σπάσει το 0/3 εκτός έδρας; [pic]

Ολυμπιακός: Θα σπάσει το 0/3 εκτός έδρας; [pic]

Ολυμπιακός

Στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής της Euroleague, ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στην Πόλη για να αντιμετωπίσει την Εφές. Το ματς θα διεξαχθεί στο Σινάν Ερντεμ στις 19:30. Η κατάταξη και το ρεκόρ που έχουν οι «ερυθρόλευκοι» στην Ευρωλίγκα, καταδεικνύουν φαινομενικά μια πολύ καλή εκκίνηση. Οι Πειραιώτες ως γνωστόν έχουν το απόλυτο των 6 νικών στο ΣΕΦ, ενώ μακριά από την έδρα τους έχουν το απόλυτο των 3 ηττών.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, έχει κερδίσει με κάθε τρόπο στο Φαληρικό στάδιο, ενώ έχει χάσει σχεδόν με κάθε τρόπο μακριά από αυτό. Συνοπτικά αυτό που μπορεί να δει κανείς, είναι ότι ο Ολυμπιακός στις εμφανίσεις του στο εξωτερικό δε βγάζει την ίδια αμυντική σκληράδα με τα αντίστοιχα εντός έδρας ματς. Ακόμα, δεν υπάρχει η ίδια ενέργεια και δυναμικότητα.

Σε κάθε παιχνίδι βέβαια όλο και κάποιος ξεχωρίζει γιατί συνολικά ο Ολυμπιακός είναι μια καλή ομάδα σε γενικές γραμμές. Ωστόσο είναι ανάγκη το τεχνικό επιτελείο, να ενσκύψει πάνω στις όποιες αδυναμίες προκειμένου να συνεχιστεί η ήδη πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία που αλιεύσαμε από την ιστοσελίδα βάσης μπασκετικών στατιστικών δεδομένων, 3stepsbasket.com, οι «ερυθρόλευκοι» το… χαλάνε πολύ στην άμυνα όταν βγαίνουν από τον Πειραια. Συγκεκριμένα, η παρέα του Γιώργου Πρίντεζη, σε 6 ματς στο ΣΕΦ στις 100 άμυνες που κάνει, δέχεται 93.44 πόντους. Δηλαδή είναι σε θέση να αποτρέπει αρκετές επιθέσεις. Ωστόσο παίζοντας εκτός έδρας, ο Ολυμπιακός, δέχεται 118.96 πόντους ανά 100 άμυνες.

Έτσι βλέπουμε να δέχεται 638 πόντους σε 9 ματς ανεξαρτήτως έδρας, κρατώντας τους αντίπαλους σε περίπου 70 πόντους κατά μέσον όρο. Ο καλός μέσος όρος των 70 πόντων παθητικό, προκύπτει από την πολύ προσεκτική άμυνα που παίζουν οι παίκτες του Μπαρτζώκα στο «σπίτι» τους.

OLYMETAMORFWSH EDRASolymetamorfwsh2

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια; Που ποντάρει ο Ολυμπιακός;

Καταρχάς φαίνεται να τη λένε. Σε αυτή τη φωτογραφία βλέπουμε όχι κατ ανάγκην πόσο καλή είναι μια ομάδα, ή τη βαθμολογική της κατάταξη. Για παράδειγμα, η Βιλερμπάν έχει τη λιγότερη «μεταμόρφωση» εκτός έδρας, αλλά είναι στην ίδια θέση με τον Ολυμπιακό, έχοντας 6 νίκες και 3 ήττες. Συγκεκριμένα, η γαλλική ομάδα, δέχεται στο Αστρομπάλ 111.05 πόντους, ενώ μακριά από αυτό, δέχεται 100.35 πόντους. Αυτό γίνεται γιατί η ομάδα του Πάρκερ, δίνει ιδιαίτερη βάση στην επίθεση, ποντάροντας στα πολύ καλά και αθλητικά φόργουορντ που έχει.

Η λίστα αυτή μας δείχνει κυρίως τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία κάθε συνόλου. Επίσης, μας δείχνει και που εσκεμμένα ποντάρει ο κάθε προπονητής ή οργανισμός προκειμένου να πετύχει τους στόχους του. Δηλαδή, ο κόουτς Μπαρτζώκας έχει επενδύσει στην καλή άμυνα, το κλέψιμο , τον αιφνιδιασμό και το καλό σουτ. Όταν αυτά δεν πάνε καλά η ομάδα του χάνει.

Τα «συν και πλην» της Εφές

Η Εφές, δεν έχει ιδιαίτερη μεταμόρφωση μεταξύ εντός και εκτός έδρας. Η ομάδα του Αταμάν, δέχεται 111.58 πόντους ανά 100 άμυνες στο Σινάν Ερντέμ. Από την άλλη έξω από την Πόλη, η τουρκική ομάδα δέχεται 109.86 πόντους ανά 100 κατοχές του αντιπάλου. Εδώ κρύβεται μια μικρή λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Έχει πάντα σταθερή απόδοση. Ειδικά το τελευταίο διάστημα δείχνει να συνέρχεται. Ωστόσο ακόμα και στην αρχή της σεζόν που η εικόνα της ήταν κακή, αυτό συνέβαινε τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας.

Επομένως στον αγώνα κόντρα στην Ολυμπιακό, η Εφές θέλει να πιστοποιήσει την άνοδο της απόδοσής της. Οι  γηπεδούχοι αυτή τη στιγμή έχουν ρεκόρ 3 νίκες και 6 ήττες. Αυτό συμβαίνει γιατί το μεγάλο μειονέκτημα των Τούρκων, είναι ότι περίπου σημειώνουν (111.1 ανά 100 κατοχές) όσους πόντους τρώνε (110.5 ανά 100 άμυνες). Ακόμα βέβαια δεν έχουμε δει ούτε τον «καλό Μίσιτς», αλλά ούτε τον «καλό Λάρκιν» και κυρίως δεν έχουμε δει να βγάζει ενέργεια και κίνητρο αυτή η ομάδα μέχρι στιγμής.

Το παιχνίδι στην Κωνσταντινούπολη έχει μεγάλο ενδιαφέρον, με την απουσία του Ζαν Σαρλ από πλευράς Πειραιωτών, να βάζει στον Μπαρτζώκα άλλο ένα πρόβλημα προς επίλυση. Από την άλλη, ο Αταμάν θέλει να πάρει τη νίκη η ομάδα του προκειμένου να αρχίσει να είναι σε τροχιά πλέι οφ. Τα υπόλοιπα επί της οθόνης….

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Αναστάσης Κατσαβός
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Λήξη συναγερμού για Πετρούσεφ

Καθαρή η μαγνητική του Φιλίπ Πετρούσεφ. Ο Φιλίπ Πετρούσεφ υποβλήθηκε το πρωί σε μαγνητική …