Κεντρική Γυναίκες Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Ποτέ δεν είναι απλά ένα παιχνίδι γοήτρου…

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Ποτέ δεν είναι απλά ένα παιχνίδι γοήτρου…

Ολυμπιακός ΠΑΟ ΣΕΦ

Το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός είναι ντέρμπι ακόμα και στο… τάβλι. Όλοι το ξέρουν αυτό. Έτσι και στο μπάσκετ γυναικών, όπου αν και πρόσφατη η ιστορία των δυο ομάδων είναι ταραχώδης.

Το τμήμα μπάσκετ γυναικών των «ερυθρολεύκων» είναι αρκετά νεαρό τμήμα. Έχει έτος ίδρυσης το 2015, όταν σχεδόν όλο το ρόστερ και προπονητικό επιτελείο του Ελληνικού, άλλαξαν όνομα και έγιναν Ολυμπιακός, καθώς προχώρησε η συγχώνευση των δυο οργανισμών. Είχαν γίνει και παλαιότερα κάποιες προσπάθειες, ωστόσο δεν είχαν διάρκεια και δεν πρόσφεραν κάτι σημαντικό στο σύλλογο.

Από το 2015 το μπάσκετ γυναικών, είναι ένα από τα πιο δυνατά τμήματα του με 5 πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα. Ακόμα αγωνίζεται συνεχώς σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εκτός από την περασμένη αγωνιστική σεζόν που επέλεξε να μην κάνει ταξίδια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Από την άλλη, το τμήμα του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ γυναικών, έχει σαφώς μεγαλύτερη ηλικία, ωστόσο μετρά και μια πτώση στην Α2, το 2018. Ακόμα, έχει τα ίδια πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό, δηλαδή πέντε.

Η σύντομη ιστορία και οι ταραχές του 2021

Οι δυο ομάδες στη σύντομη μεταξύ τους ιστορία έχουν βρεθεί αντιμέτωπες 14 φορές. Οι «ερυθρόλευκες» έχουν τη μερίδα του Λέοντος, πετυχαίνοντας 11 νίκες, έναντι μόλις 3 των «πρασίνων». Ωστόσο αυτές οι 3 νίκες των παικτριών του Παναθηναϊκού, ήρθαν όλες μαζεμένες με συνέπεια την κατάκτηση του πρωταθλήματος την περασμένη αγωνιστική σεζόν.

Ο Ολυμπιακός κατέχει το ρεκόρ της διαφοράς, καθώς στις 20/1/2018 μια νυν άσος του Παναθηναϊκού, οδήγησε τις «ερυθρόλευκες» στο εντυπωσιακό 102-29. Η ομάδα των Αθηνών είχε πολλά προβλήματα τότε με συνέπεια να έχει ένα ρόστερ νεαρών παικτριών, ωστόσο η ιστορία έγραψε ότι η τότε αρχηγός των Πειραιωτισσών ηγήθηκε με 19 πόντους στην ευρύτερη νίκη μέχρι στιγμής σε ντέρμπι.

Η Όλγα Χατζηνικολάου για την οποία γίνεται λόγος, ήταν η πρωταγωνίστρια των ταραχών που δημιουργήθηκαν το 2021 ελέω των γνωστών χειρισμών της ΕΟΚ. Εν τέλει, όποια άποψη κι αν έχει κανείς,  η παίκτρια δικαιώθηκε νομικά, έπαιξε με την πράσινη φανέλα και σήκωσε το πρωτάθλημα μέσα στο ΣΕΦ. Αυτό, έγινε γιατί  ο Ολυμπιακός στο ακριβώς προηγούμενο παιχνίδι μέσα στον «Τάφο του Ινδού» απόλεσε διαφορά 18 πόντων και ηττήθηκε με 76-73, χάνοντας και το ψυχολογικό πλεονέκτημα.

Χέρι-Χέρι στο πρωτάθλημα, βίοι αντίθετοι στο Eurocup

Ο Ολυμπιακός έχτισε το φετινό του ρόστερ με βάση τα θέλω του νέου του προπονητή, Μάρτιν Ζίμπαρτς, αλλά και της βοηθού, Στέλλας Καλτσίδου. Προς το παρον, οι Χάμπλιν  Βίτολα και Τόλφρι έχουν δέσει μια χαρά με τις παλαιότερες παίκτριες. Ακόμα, Σταμολάμπρου, Αλεξανδρή Νικολοπούλου και Σταμάτη οδηγούν την ομάδα τους ως επί το πλείστον σε νίκες. Στιο Eurocup γυναικών, ο Ολυμπιακός με τη νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα στο Βελιγράδι προκρίθηκε στην επόμενη φάση.

Εκεί, θραύση έκανε και το νέο μεταγραφικό απόκτημα των Πειραιτισσών, Μισέλ Πλουφ, η οποία αντικατέστησε τη Σάιλα Κούπερ, που δεν ικανοποίησε με τις εμφανίσεις της.

Στο πρωτάθλημα οι «ερυθρόλευκες» δεν έχουν αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα μέχρι στιγμής έχοντας 3 νίκες σε ισάριθμα ματς. Μέχρι στιγμής οι παίκτριες του Ολυμπιακού παίζουν ομαδικά και δε βασίζονται στην απόδοση μιας ή δυο παικτριών. Έτσι, με τις Χάμπλιν και Βίτολα να έχουν λύσει το θέμα των ριμπαόυντ και του μεγέθους κάτω από το καλάθι γενικότερα, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι οι Σταμολάμπρου και Αλεαξανδρή είναι οι παίκτριες κλειδιά στο «1» και το «2», με την Αλέξις Τόλφρι να σκοράρει κατά ριπάς.

Η Αγγελική Νικολοπούλου ειδικά στο πρωτάθλημα είναι τρομερά δημιουργική. Η γκαρντ των «ερυθρολεύκων» έχει μοιράσει 16 ασίστ σε 3 ματς, ήτοι τουλάχιστον 5 σε κάθε παιχνίδι. Στο Eurocup δε, έχει μοιράσει 31 ασίστ σε 5 ματς, δηλαδή 6.2 κατά μέσον όρο. Είναι η ήρεμη δύναμη της ομάδας και με την εμπειρία της και την κλάσης της δίνει πολλά σε επίθεση και άμυνα.

Παναθηναϊκός: Η Βιντσιλαίου το νέο αστέρι – Άλλη κλάση οι ριντ και Χολμς

Ο Παναθηναϊκός είχε μια αποχώρηση με την έναρξη της σεζόν, καθώς αποδεσμεύτηκε η Αχίλ Τακ, που δεν ικανοποίησε την κόουτς Καπογιάννη. Βαδίζει αήττητος σε 4 ματς πρωταθλήματος, ενώ στο Eurocup έχει αποκλειστεί από τη συνέχεια της διοργάνωσης.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι τόσο η Τσάσιτι Ριντ με 22.5 πόντους κατά μέσον όρο στο πρωτάθλημα, αλλά και η Χολμς με 5.5 ασίστ κατά μέσον όρο σε 4 ματς πρωταθλήματος οδηγούν τις «πράσινες» από νίκη σε νίκη. Μάλιστα οι δυο αυτές παίκτριες οδηγούν τον Παναθηναϊκό και στο Eurocup, καθώς είναι πρώτες σε σκορ και ριμπάουντ. Συγκεκριμένα η Ριντ στο Eurocup έχει 23.4 πόντους και 7.2 ριμπάουντ κατά μέσον όρο, σε 5 αγώνες, ενώ η Χολμς έχει στους ίδιους αγώνες 14 πόντους και 5.4 ριμπάουντ κατά μέσον όρο.

Από τις Ελληνίδες εκείνη που έχει αποδώσει καλύτερα μέσα στην ομάδα της είναι η Αγγελική Βιντσιλαίου. Το νέο αστέρι των «πρασίνων» μπορεί να μην έχει τρομακτικούς αριθμούς, ωστόσο, πιέζει πολύ καλά τη μπάλα στην άμυνα, είναι πολύ καλή στα κλεψίματα και έχει καλό σουτ μέσης απόστασης. Με το δυναμισμό της όταν μπαίνει στο παρκέ δίνει νέα πνοή στις «πράσινες». Στο Eurocup η νεαρή άσος του Παναθηναϊκού, έχει 7.4 πόντους και 1.8 κλεψίματα σε 5 αγώνες. Τέλος το ποσοστό ευστοχίας της Ελληνίδας κυμαίνεται στο 42.9% στο δίποντο, ένω έχει και ½ τρίποντα σε 5 ευρωπαϊκά ματς.

Τέλος, η Λολίτα Λύμουρα έχει ξεχωρίσει για τη δημιουργικότητα της και στις δυο διοργανώσεις. Η έμπειρη παίκτρια, στην ελληνική Α1 έχει 4.75 ασίστ κατά μέσον όρο σε 4 ματς, ενώ στο Eurocup δίνει 5 ασίστ κατά μέσον όρο σε 5 ματς.

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Θέλουν τη νίκη με το βλέμμα στους τελικούς

Τα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός δεν είναι ποτέ ένα απλό ματς. Δεν έχει σημασία η έδρα, οι συνθήκες, οι συνθέσεις των δυο ομάδων. Σημασία έχει ποια ομάδα έχει την περισσότερη ενέργεια και θέληση εκείνη τη μέρα. Παίζει μεγάλο ρόλο η πνευματική προετοιμασία, η σωστή τακτική και το πλάνο των αντιπάλων.

Από βαθμολογικής άποψης, όποιος χάσει σήμερα δε χάνει πολλά πράγματα Το βλέμμα είναι στραμμένο στους τελικούς καθώς τα αποτελέσματα μεταφέρονται. Όμως υπάρχει και ο πάντα υπολογίσιμος ΠΑΟΚ του Κώστα Κεραμιδά, δεν είναι σίγουρο ότι οι «αιώνιοι» θα παλέψουν για το πρωτάθλημα…

Ο Παναθηναϊκός θα βάλει φτερά στα πόδια του και πλέον με δυο διοργανώσεις, θα κάνει τη ζωή του ακόμα πιο εύκολη. Ο δε Ολυμπιακός, θέλει να συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις, γνωρίζοντας ότι μια νίκη απέναντι στις «αιώνιες αντίπαλες» είναι πάντα πολύ σημαντική για τη βαθμολογία ενόψει τελικών, για τον κόσμο αλλά και την ψυχολογία της ομάδας.

derbyGYNAIKWN
Η προαναγγελία των «ερυθρολεύκων» για το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Αναστάσης Κατσαβός
Περισσότερα σε Γυναίκες

Δειτε επισης

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (29/3)

Τα «φώτα» στην Ιταλία και τον Παναθηναϊκό «Πλούσιο» είναι και το σημερινό τηλεοπτικό πρόγρ…