Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης ΕΟΚ: Το (ελληνικό) παιχνίδι του καλαμαριού

ΕΟΚ: Το (ελληνικό) παιχνίδι του καλαμαριού

παιχνίδι ΕΟΚ

Αν υπάρχει μια σειρά, που έχει τρελάνει τους φίλους του Netflix είναι «το παιχνίδι του καλαμαριού». Από μόνο του το γεγονός ότι στο TikTok, το χάσταγκ #SquidGame έχει προβληθεί πάνω από 25 δισεκατομμύρια φορές, λέει πολλά. Το γιατί έχει πολλές ερμηνείες. Τι σχέση έχει η σειρά με την ΕΟΚ; Αυτό θα μας επιτρέψετε να το ερμηνεύσουμε εμείς.

Πριν τρεις ημέρες εστάλη μια ανακοίνωση – νουθεσία προς Ενώσεις και σωματεία. Τι τους λέει; Μην τολμήσετε να μας αμφισβητήσετε. Για του λόγου το αληθές, δημοσιεύουμε και τις σχετικές φωτογραφίες. Τα σημαντικότερα σημεία:

«… Η νέα διοίκηση της ΕΟΚ θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθειά σας και με βασική αρχή το τρίπτυχο ισονομία – αξιοκρατία – διαφάνεια, προκειμένου να λειτουργήσουμε όλοι μας στην ίδια κατεύθυνση για την αναβάθμιση του αθλήματος».

«… Θέλουμε επίσης να σας επισημάνουμε ότι στην προσπάθεια αναβάθμισης και διαφύλαξης του κύρους του αθλήματος, πλέον έχει συσταθεί η ανανεωμένη Επιτροπή Πρωταθλήματος, στην οποία μπορείτε όλοι σας να απευθύνεστε, για οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζετε.

Για τον λόγο αυτό, σας εφιστούμε την προσοχή και παρακαλούμε όπως ενημερωθούν όλα τα μέλη των ομάδων και των σωματείων, ότι όλοι θα πρέπει να απέχουμε από δηλώσεις αναρτήσεις, οι οποίες δυσφημούν το άθλημα, που όλοι υπηρετούμε.

Εκ των προτέρων ενημερώνουμε ότι η ΕΟΚ θα διαφυλάξει το κύρος του αθλήματος και σε περίπτωση που οποιοσδήποτε εμπλεκόμενος (παράγοντας, προπονητής, παίκτης, κτλ.) δημοσιοποιήσει, είτε μέσω ανακοίνωσης, είτε μέσω Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, απόψεις και θέσεις που δυσφημούν το άθλημα, θα αποστέλλεται απευθείας στον Αθλητικό Δικαστή, για τις νόμιμες ενέργειες».

Κόκκινο φως πράσινο φως

Τι λέει η νέα διοίκηση; «Εμείς θα τα φτιάξουμε όλα, αλλά εσείς δεν θα μιλάτε». Όπως και στο παιχνίδι του καλαμαριού, υπάρχουν… παγίδες. Όπως για παράδειγμα η φράση «δυσφήμιση του αθλήματος». Αν, δηλαδή, μια ομάδα διαμαρτυρηθεί επειδή ένας διαιτητής πήρε λάθος αποφάσεις, δυσφημεί το άθλημα; Ποιος το κρίνει; Ο Αθλητικός Δικαστής. Εντάξει, δεν μπορούσαμε να έχουμε «Διαχειριστή».

Η φιλοσοφία είναι ίδια. Εμείς φτιάχνουμε τους κανόνες του παιχνιδιού κι εσείς, που δεν έχετε στον ήλιο μοίρα, είσαστε υποχρεωμένοι να τους ακολουθήσετε. Διαφορετικά υπάρχει… τιμωρία. Κι αυτό δεν συνάδει με την εμφανή πρόθεση της νέας διοίκησης για διάλογο και διαφάνεια. Πρόκειται για την κορυφαία (έως τώρα) αντίφαση.

Αίφνης και χωρίς λόγο, δανείζεται ό,τι πιο αρνητικό από το παλιό, με απαγορεύσεις και λογοκρισία, αντί να ανατρέψει τις κακές συνήθειες και να αξιοποιήσει την πρόσφατη εντολή. Σε κάνει να σκέφτεσαι, αλήθεια, πόσο διαφορετική ήταν η εποχή Βασιλακόπουλου;

Μια διαφορά (για να το διασκεδάσουμε) είναι πως ο Βαγγέλης Λιόλιος πήρε 335 ψήφους, ένεκα του ότι υπήρχαν τρεις υποψήφιοι. Ο τέως πρόεδρος μπορεί να έπαιρνε… 456, όσοι κι οι παίκτες στο παιχνίδι του καλαμαριού.

Αν, όμως, είναι να ψηφίζεις Λιόλιο και να βγαίνει Βασιλακόπουλος, τότε να ξαναδούμε τους κανόνες του παιχνιδιού. Κυρίως να τους ξαναδεί η νέα διοίκηση. Ναι, συμφωνούμε απόλυτα, το μπάσκετ χρειάζεται τεχνοκρατική αντίληψη. Ναι, γίνονται εξαιρετικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα η στελέχωση της Εθνικής στα παράθυρα.

Πρώτα και πάνω απ’ όλα το μπάσκετ χρειάζεται ελευθερία. Με απαγορεύσεις δεν πάει πουθενά. Και κυρίως, δεν θα πάει πουθενά η διοίκηση Λιόλιου, η οποία -κατά τα άλλα- δείχνει ότι έχει πράγματα να προσφέρει. Αρκεί να αντιληφθεί ότι δεν απευθύνεται σε λούμπεν προλεταριάτο (στα όρια του πρεκαριάτου), αλλά σε ανθρώπους με ισχυρή προσωπικότητα.

Αντί επιλόγου: Τα σωματεία (με νωπή εντολή) έδειξαν το… τρίγωνο της φωτογραφίας, για να απαλλαχθούν από τον… κύκλο. Ε, ας μην βγει… τετράγωνο. Θα αδικήσει ο Βαγγέλης Λιόλιος τον εαυτό του.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Αρμάνι Μιλάνο – Ολυμπιακός 72-93: «Τρομακτικός» Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση στην Ιταλία και επικράτησε της Αρμάνι Μιλ…