Ο Ιωνικός είναι από εκείνες τις ομάδες, που στο άκουσμα του ονόματός τους, οι θύμισες πάνε αρκετά χρόνια πίσω, όταν και στο μπάσκετ όπως και γενικότερα στον αθλητισμό τα πράγματα ήταν λιγάκι πιο ρομαντικά.
Το…«Αστέρι» της Ελληνικής καλαθοσφαίρισης, θα ταξιδέψει και πάλι σε ευρωπαϊκά γήπεδα, 36 ολόκληρα χρόνια μετά καθώς η τελευταία σεζόν που συνέβη αυτό, ήταν εκείνη του 1984-85, όταν και έπαιξε στα προκριματικά του Κυπέλλου Κόρατς.
Η πρώτη φορά του Γιαννάκη στην Ευρώπη
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Συγκεκριμένα, ο Ιωνικός, όντας στην έκτη θέση του βαθμολογικού πίνακα την αγωνιστική περίοδο 1978-79, τη σεζόν 1979-1980 συμμετείχε στους «32» του Κυπέλλου Κόρατς, έχοντας μάλιστα στη σύνθεση του το νεαρό αστέρα του μπάσκετ τότε, Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος αγωνίστηκε και στα δυο ευρωπαϊκά παιχνίδια της ομάδας του σε ηλικία, μόλις 20 ετών.
Ο Ιωνικός, αγωνίστηκε κόντρα στη Νιόν, την οποία νίκησε στο ιστορικό κλειστό του Πλάτωνα με το εμφατικό 113-104, αλλά στον επαναληπτικό δεν κατάφερε να διατηρήσει την εν λόγω διαφορά πόντων, αφού έχασε με σκορ 95-83. Το…αστέρι του Ιωνικού, έλαμπε ήδη, αφού ο Παναγιώτης Γιαννάκης ήταν πρώτος σκόρερ και στα 20 ματς σκοράροντας συνολικά 74 πόντους.
Οι σκόρερ στο παιχνίδι με τη Νιόν, στο γήπεδο του Ιωνικού στις 31/10/79, ήταν οι εξής:
Ο Γιαννάκης είχε 32 πόντους, ο Σαρανταένας 22 και ο Τάσος Μπεζαντάκος άλλους 21 για τον Ιωνικό, ο οποίος αν είχε γλιτώσει τους 4 του Παρέδες ή τους ισάριθμους του Μπριακέτι, θα απέκλειε τους Ελβετούς. Διότι τους 32 του Τζόρνταν ή τους 26 του Γκετζ, των δύο καλύτερων της αντιπάλου, δεν κατάφερε να τους μειώσει.
Χωρίς το «Δράκο» τίποτα δεν ήταν ίδιο
Η δεύτερη φορά που συμμετείχε σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση ο Ιωνικός Νικαίας, ήταν τη σεζόν 1984-85, όταν και αντιμετώπισε τη Χάποελ Χάιφα από το Ισραήλ. Τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά τότε, αφού ο «Δράκος» της Ελληνικής καλαθοσφαίρισης, πέταγε πλέον φωτιές από το κάστρο του Άρη και αφού είχε πάρει μεταγραφή στους κιτρινόμαυρους της Θεσσαλονίκης, δεν πρόλαβε να αγωνιστεί κόντρα στους Ισραηλίτες. Έτσι παρότι στο δυναμικό του Ιωνικού συμπεριλαμβάνονταν πολύ καλοί παίκτες, όπως ο Καλαφατάκης, ο Αλεξανδρίδης και ο Κατσικάρης,η ομάδα της Κοκκινιάς δεν κατάφερε να σημειώσει καμία νίκη απέναντι στους Ισραηλινούς. Στο πρώτο παιχνίδι ο Ιωνικός χάνει με 74-77 στον Πλάτωνα, ενώ στον επαναληπτικό τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα καθώς υπέστη βαριά ήττα, με 74-112.
Γράφεται Ιστορία. Το «ΑΣΤΕΡΙ» λάμπει ξανά
Η σεζόν 1986-1987, ήταν ιστορική για το ελληνικό μπάσκετ, καθώς ήταν η πρώτη επαγγελματική σεζόν και φυσικά γιατί η Εθνική Ελλάδος κατέκτησε το πρώτο της Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο θρυλικό Ευρωμπάσκετ που διεξήχθη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Ο Ιωνικός την ίδια σεζόν υποβιβάστηκε και έκτοτε περιπλανήθηκε μεταξύ Α2 και μικρότερων κατηγοριών.
Μετά από πολλά χρόνια ανομβρίας και περιπλάνησης, τη σεζόν 2017-18, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ο Ιωνικός κατέκτησε την πρωτιά του νότιου ομίλου με 29 νίκες και μόλις μια ήττα κερδίζοντας την επιστροφή του στην Α2. Παράλληλα, σημείωσαν και μία από τις καλύτερες επιθετικές επιδόσεις στην ιστορία της εν λόγω κατηγορίας.
Η χρονιά που ακολούθησε έμελλε να αποτελέσει και την τελευταία προτού η ομάδα της Νικαίας καταφέρει να επιστρέψει στην μεγάλη κατηγορία μετά από 33 ολόκληρα χρόνια. Σα να μην έφτανε αυτό, θα αγωνιστεί ξανά στα ευρωπαϊκά σαλόνια, αφού όπως ενημερώθηκαν πριν λίγες ημέρες οι ιθύνοντες του Ιωνικού, το μπασκετικό καμάρι τη Νίκαιας εντάσσεται στους ομίλους της διοργάνωσης FIBA Europe Cup, για την επερχόμενη σεζόν 2021-2022.
Η Ιστορία, για τους λάτρεις της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, δε σταμάτησε ποτέ να γράφεται. Όσο ταλαιπωρημένο και αν είναι από την κρίση, την κακή οργάνωση ή άλλα προβλήματα που το ταλανίζουν, το Ελληνικό μπάσκετ συνεχίζει να είναι το άθλημα που κάνει υπερήφανους χιλιάδες Έλληνες φιλάθλους και ο Ιωνικός σε όποια κατηγορία και αν αγωνίζεται έχει κερδίσει τη θέση του στην ιστορία.