Κεντρική Β' Εθνική Λεύκιππος: Yπερπολύτιμες οδηγίες πρώτων βοηθειών και χρήσης απινιδωτή (vid+pics)

Λεύκιππος: Yπερπολύτιμες οδηγίες πρώτων βοηθειών και χρήσης απινιδωτή (vid+pics)

picture lef

Με απόλυτη επιτυχία ο Λεύκιππος Ξάνθης, σε συνεργασία με τον ανθρωπιστικό οργανισμό Kidssavelives, διοργάνωσε το διαδικτυακό σεμινάριο που αφορούσε “μαθήματα” πρώτων βοηθειών. Ο Αναστάσης Στεφανάκης εκ μέρους του KIDS SAVE LIVES -που έχει μότο πως “όλοι μπορούν να σώσουν μια ζωή, ακόμη και τα παιδιά”- αναφερόμενος στον Λεύκιππο και την τοποθέτηση 18 απινιδωτών σε αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Ξάνθης, είπε: “Συγχαρητήρια για την τοποθέτηση αυτών των σωτήριων μηχανημάτων”. Στην διάρκεια του webinar, μεταξύ άλλων, αναλύθηκε το πώς κάποιος μπορεί να αντιληφθεί ότι υπάρχει καρδιακό επεισόδιο.

Τα συμπτώματα είναι:

-Πόνος ή δυσφορία στο στήθος
-Πόνος στον τράχηλο ή την πλάτη
-Μούδιασμα ή πόνος, στα χέρια ή τους ώμους
-Ζάλη, λιποθυμία, εμετός, ωχρότητα, ιδρώτας
-Δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή

Ακολούθως, στο διαδικτυακό σεμινάριο δόθηκαν οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να γίνει ώστε να βοηθηθεί άμεσα το θύμα έως ότου έρθει το ασθενοφόρο καθώς και το πώς χρησιμοποιείται ένας απινιδωτής. “Πρέπει να βάλουμε σε όλη την Ελλάδα απινιδωτές“, υπογράμμισε ο κ. Στεφανάκης επισημαίνοντας έτσι την αναγκαιότητα της χρήσης τους και μεταξύ άλλων τονίστηκε πως “δύο εκπαιδευμένα χέρια και ένα σωτήριο μηχάνημα σώζουν ζωές.

Η χρήση του απινιδωτή έχει δύο σημαντικές αρχές. Πρώτον, χρησιμοποιήστε τον όσο πιο σύντομα μπορείτε. Κάθε λεπτό που περνάει, μειώνονται κατά 10% η πιθανότητες να επιστρέψει στη ζωή το θύμα. Και δεύτερον, από την στιγμή που θα ενεργοποιήσετε το μηχάνημα, πατώντας το «ΟΝ», από εκείνη την στιγμή θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες. Μία από τις πρώτες οδηγίες είναι να τοποθετήσουμε τα αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια στο γυμνό, στεγνό -χωρίς τρίχες- δέρμα του θύματος”. Όσον αφορά την τοποθέτηση σχετικά με τα αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια, ειπώθηκε πως “στους ενηλίκους τοποθετούνται το ένα κάτω από την δεξιά κλείδα του θύματος και το άλλο κάτω από την αριστερή μασχάλη του“.

Το webinar είχε ως θεματικές ενότητες την “Αναγνώριση καρδιακού επεισοδίου (αναγνωρίζω τα σημάδια)”, την “Βασική Υποστήριξη Ζωής (έλεγξε, κάλεσε, πίεσε)”, την “Βασική Υποστήριξη Ζωής σε περίοδο COVID-19”, την “Βασική Υποστήριξη Ζωής σε πνιγμό από υγρό στοιχείο”, την “Βασική Υποστήριξη Ζωής σε παιδί”, την “Αντιμετώπιση πνιγμονής από ξένο σώμα”, την “Αντιμετώπιση αναίσθητου θύματος (εξασφάλιση του αεραγωγού)” και το “Τραύμα (αρχές πρόληψης και αντιμετώπισης)”. Η αναγνώριση ενός απινιδωτή γίνεται χάρη σε ένα “σημάδι” το οποίο έχει ένα πράσινο πλαίσιο, με μια καρδιά στο κέντρο και ένα σήμα ηλεκτρισμού να την διαπερνάει. Nα σημειωθεί πως το 99,51% των Διευθυντών των Σχολείων λένε “ναι” σε απινιδωτές μετά το μάθημα “KIDS SAVE LIVES – TA ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ” και ήδη τοποθετήθηκαν 150 σε σχολεία και τοπικές κοινότητες.

Δείτε video στο οποίο υπάρχουν υπερπολύτιμες οδηγίες πρώτων βοηθειών και χρήσης απινιδωτή:

picture 1 1 scaled

picture 2 1 scaled

picture 3 scaled

picture 4

picture 5

picture 6

picture 8 1

picture 9

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Β' Εθνική

Δειτε επισης

National League 1: Τα αποτελέσματα των play off

Το Αιγάλεω έκανε το 2-0 επί της Δάφνης. Τα αποτελέσματα της National League 1. Το Αιγάλεω …