Επεισόδια τώρα στο κέντρο της Αθήνας στην απεργία για την εργατική πρωτομαγία.
Επεισόδια με μολότοφ και χημικά σημειώθηκαν στις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της απεργίας για την εργατική πρωτομαγιά. Oι διαδηλωτές πέταξαν μπογιές στην Τραπεζα της Ελλάδος, ενώ η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.
Συνδικάτα και ομοσπονδίες από όλη την χώρα προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις για τον εορτασμό τις εργατικής πρωτομαγιάς. Στην Αθήνα, οι συγκεντρώσεις στην πλατεία Κλαυθμώνος ξεκίνησαν από τις 11πμ και το κάλεσμα έγινε από την ΑΔΕΔΥ, και το ΕΚΑ, μαζί με σειρά σωματείων και ομοσπονδιών, όπως η ΠΟΕΔΗΝ, η ΠΟΘΑ, εκπαιδευτικοί κλπ.
Στις συγκεντρώσεις συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, με τους διαδηλωτές να ζητούν παράλληλα την απόσυρση του «αντιασφαλιστικού και εργασιακού» νομοσχεδίου. Στην πρώτη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ συμμετέχουν εργατικά κέντρα και συνδικαλιστικές οργανώσεις που πρόσκεινται σε αυτό, από όλους τους κλάδους. Στις 11:00 η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών θα βρίσκονται στην πλατεία Κλαυθμώνος. Επιπλέον, θα συμμετάσχουν σωματεία εργαζομένων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.ά. Στα προπύλαια στις 11 κάλεσμα έκαναν συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ ο Τσίπρας
Στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, δίνει το «παρών» αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Σε δήλωσή του, επισήμανε: «Η απάντηση σήμερα των εργαζόμενων με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία είναι ένα μήνυμα : αυτή θα είναι μία κορυφαία μάχη υπεράσπισης του δικαιώματος, των εργαζόμενων και της λαϊκής πλειοψηφίας στη ζωή και στην αξιοπρέπεια, κι αυτή την μάχη θα την δώσουμε μέχρι το τέλος». Παράλληλα ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Ενώ σε όλο τον κόσμο η πανδημία οδηγεί τις κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι οι ανάγκες του ανθρώπου, η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τα κέρδη , στην Ελλάδα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλει ό,τι πιο αντιλαϊκό ό,τι πιο αντιδραστικό έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον κόσμο της εργασίας, την κατάργηση του 8ωρου. Μας γυρνάει σε πολύ παλιές εποχές». Το οκτάωρο καθιερώθηκε με αγώνες από το 1886 με τους μεγάλους εργατικούς αγώνες του Σικάγο στις ΗΠΑ, όπου καθιερώθηκε ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Καλύτερα να το ξανασκεφτούν».
<
Τα καλέσματα
«Η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, αυτό που ΕΕ-κυβερνήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι το περιέγραψαν ως «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, φτάνει στο κόκκινο την εκμετάλλευση. Το «τέντωμα» του καθημερινού ωραρίου, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων, σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής τους, αποτελούν ισχυρά πλήγματα στην ζωή των εργαζομένων.
Ο νόμος που ανέτρεψε τις εργασιακές σχέσεις και το ωράριο, προβλέπεται ήδη από νομοθετικές ρυθμίσεις στις οποίες έχουν βάλει το αντεργατικό τους λιθαράκι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ως σήμερα. Η περίφημη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου θεσμοθέτησε την παράταση του εργάσιμου χρόνου σε 9 και 10 ώρες δουλειάς ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, χωρίς πληρωμή υπερωρίας, διότι σε ένα μελλοντικό χρονικό διάστημα θα γίνεται ανάλογη μείωση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου ή θα δίνονται ρεπό, ή μεγαλύτερες άδειες. (…) Τις ρυθμίσεις που κάνουν το ωράριο και τη ζωή των εργαζομένων «λάστιχο» συμπληρώνει στο νομοσχέδιο η πρόβλεψη για αύξηση των νόμιμων υπερωριών, καθώς και η ένταξη ακόμα περισσότερων επιχειρήσεων στη λίστα αυτών που μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές. (…) Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων της χώρας, σε όλους τους λαούς. Τα συνδικάτα σηκώνουμε το βάρος της μαζικής οργάνωσης και της κλιμάκωσης των αγώνων, ανοίγουμε το δρόμο της ανατροπής. Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις διεκδικήσεις!»
Στο δικό της κάλεσμα, η ΑΔΕΔΥ αναφέρει: «Η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει στη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής: – Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας. – Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. – Έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες. – Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας. – Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα. Και αυτά είναι λίγα από αυτά που έχει «φροντίσει» να διαρρεύσει η κυβέρνηση για το επερχόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Τα παραπάνω συνιστούν ταύτιση της Κυβέρνησης με τα εργοδοτικά συμφέροντα και ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους και στα δικαιώματά τους αλλά και στην ίδια τη Δημοκρατία. Τη στιγμή μάλιστα που η χώρα βρίσκεται σε μια βαθιά υγειονομική και οικονομική κρίση, απόρροια σε μεγάλο βαθμό των επιλογών της Κυβέρνησης. Η επιθετικότητα και ο κυνισμός με τον οποίο επιχειρείται η διάλυση της καθημερινότητας και της ζωής των εργαζομένων και η επιστροφή στους σκοτεινούς χρόνους της ακραίας εκμετάλλευσης, δεν θα μείνουν αναπάντητα. Αποτελεί χρέος και συνάμα φόρος τιμής στους νεκρούς του Σικάγο και όλων των εργατικών αγώνων και έμπρακτος εορτασμός της Πρωτομαγιάς».