Κεντρική Διεθνή Μπάσκετ: Τα εξόφθαλμα διαιτητικά λάθη που έκριναν μεγάλα παιχνίδια [vids]

Μπάσκετ: Τα εξόφθαλμα διαιτητικά λάθη που έκριναν μεγάλα παιχνίδια [vids]

tapa vrankovic

Τα τελευταία λεπτά και δευτερόλεπτα σε έναν αγώνα μπάσκετ είναι δίχως αμφιβολία τα πλέον συναρπαστικά σε όλα τα αθλήματα όταν ένας αγώνας είναι στην κόψη του ξυραφιού. Ο ρυθμός εναλλαγής συναισθημάτων είναι τέτοιος που όμοιος του δεν υπάρχει σε κανένα άλλο ομαδικό ή ατομικό σπορ.

Τα πράγματα ωστόσο κρέμονται σε μια κλωστή τόσο πολύ, που ένα λάθος σφύριγμα μπορεί να κρίνει ένα παιχνίδι, να «σφάξει» μια ομάδα, να διαμορφώσει το αποτέλεσμα. Με τέτοιες περιπτώσεις θα ασχοληθούμε σε αυτό το κείμενο, με περιπτώσεις που ένα εξόφθαλμα λανθασμένο σφύριγμα έκρινε ένα μεγάλο παιχνίδι. Ή με άλλα λόγια περιπτώσεις που αν υπήρχε στο μπάσκετ… VAR θα άλλαζε την απόφαση.

 Το τρίποντο του Φάνη Χριστοδούλου το 1989 στον ημιτελικό με την Σοβιετική Ένωση.

Η Εθνική μας ομάδα μετά τον θρίαμβο του 1987 κατάφερε να βρεθεί στον τελικό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επικρατώντας της Σοβιετικής Ένωσης στον ημιτελικό με 81-80, χάρη σε πολύ μεγάλο τρίποντο του Φάνη Χριστοδούλου στα τελευταία δευτερόλεπτα. Φυσικά το τρίποντο του «Μπέμπη» ήταν καθόλα κανονικό, όχι όμως και ότι προηγήθηκε καθώς ο Νίκος Γκάλης ξεκάθαρα έχει πατήσει εκτός παρκέ πριν κάνει την πάσα.

Η τάπα του Βράνκοβιτς στον τελικό του Παρισιού

Ο Παναθηναϊκός στο Παρίσι κατάφερε να πάρει την πρώτη Ευρωλίγκα στην ιστορία του, επικρατώντας με 67-66 της Μπαρτσελόνα. Για να γίνει όμως αυτό έπρεπε να προηγηθούν σημεία και τέρατα, με αποκορύφωμα την ξεκάθαρα αντικανονική τάπα του Βράνκοβιτς στον Μοντέρο. Είναι παραπάνω από οφθαλμοφανές ότι η μπάλα έχει χτυπήσει το ταμπλό πριν παρέμβει ο σέντερ του Τριφυλλιού.

Βέβαια στην συγκεκριμένη περίπτωση η φάση είναι και λίγο σαν θεία δίκη, καθώς αν μετρούσε το καλάθι τότε θα μιλάγαμε για κλοπή εις βάρος του Παναθηναϊκού. Και αυτό γιατί η φάση έπρεπε να έχει σταματήσει πολύ νωρίτερα, όταν σταμάτησε το χρονόμετρο, και ως εκ τούτου να επιτεθεί η Μπαρτσελόνα απέναντι σε οργανωμένη άμυνα με 4.7 δευτερόλεπτα.

Το non call του Διαμαντίδη στον Πεν

Στον τρίτο τελικό του 2007 στο ΟΑΚΑ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό σημειώθηκε η φάση με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Διαμαντίδη και Σκούνι Πεν. Ο μετέπειτα αρχηγός του Παναθηναϊκού έχει κάνει ξακάθαρο φάουλ στον Αμερικανό που θα τον οδηγούσε στην γραμμή των βολών δίνοντας του την δυνατότητα να βάλει τον Ολυμπιακό μπροστά ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν τελειώσει το παιχνίδι.

Οι λανθασμένες βολές στον Ουίλμπεκιν στο Μακάμπι – Ολυμπιακός

Πρόκειται για το παιχνίδι της περσινής σεζόν ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Μακάμπι στο Τελ αβίβ. Οι Πειραιώτες προηγούνταν με 69-65 με 25” στο χρονόμετρο και τους διαιτητές να «βλέπουν» τρεις βολές σε φάουλ στον Γουίλμπεκιν. Ο Αμερικανός ευστόχησε και στην εκπνοή με τρίποντο του χάρισε την νίκη στην Μακάμπι. Ωστόσο, και η ίδια η Ευρωλίγκα παραδέχθηκε με ανακοίνωση της τις επόμενες ημέρες ότι ήταν λάθος οι βολές.

Οι βολές που δεν δόθηκαν στον Ζίπσερ στο Ολυμπιακός – Μπάγερν

Πρόκειται για την φετινή επεισοδιακή αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Μπάγερν για την Ευρωλίγκα, με τους Γερμανούς να διαμαρτύρονται για μη καταλογισμό τριών βολών υπέρ του Πολ Ζίπσερ. Η συνέχεια είχε τον Αντρέα Τρινκέρι να χάνει τον έλεγχο και να τιμωρείται από τους διοργανωτές, οι οποίοι ωστόσο δικαίωσαν την γερμανική ομάδα με ανακοίνωση τους μετά από δύο μέρες.

Τα… λάθη του Παναθηναϊκός – Ρεάλ στο ΟΑΚΑ

Σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για μια φάση που έκρινε το παιχνίδι αλλά για διαδοχικά φάλτσα σφυρίγματα που έσπρωξαν την Ρεάλ στην νίκη στο θρίλερ με τον Παναθηναϊκό. Με το ματς στην μια κατοχή, ένα επιθετικό φάουλ στον Νέντοβιτς και ένα αμυντικό στον Μποχωρίδη κράτησαν την Ρεάλ μπροστά, με τον Γιαβόρ να… ολοκληρώνει το έργο του κλείνοντας τα μάτια στο ξεκάθαρο σπρώξιμο του Τόμπκινς στον Μπέντιλ, για να πάρει η «βασίλισσα» την νίκη με 97-93.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λάμπης Χαραλάμπους
Περισσότερα σε Διεθνή

Δειτε επισης

Το Γενικό Προξενείο στο Σικάγο τίμησε τον Γκάλη

Ο Γκάλης τιμήθηκε στο Γενικό Προξενείο στο Σικάγο για την προσφορά του στον ελληνικό αθλητ…